Pyöräillen ajatuksia tuulettamaan

Pyöräilykausi 2016

Tämä kausi alkoi vasta 12.4.2016 ja silloinkin asiointipyöräilyinä Loimaan keskustaan.

Seuraava kausi 2017
Edellinen kausi 2015


Kuukausi km  km/
 päivä
 
 päiviä
Joulu39449,258
Marras27354,605
Loka90869,8513
Syys60567,229
Elo117078,0015
Heinä27268,004
Kesä63563,5010
Touko140270,1020
Huhti5213,004
Kausi yhteensä 5711 64,90 88

Kauden 2016 pyöräilyblogi

31.12.2016 Tulipa vielä tällekin vuodelle pyöräilyyn sopiva sää ja keli. Pilvistä kyllä oli, mutta lämmintä noin plus 7 astetta ja tuuli oli hyvin heikkoa. Ajoimme saman lenkin kuin Joulupäivänäkin eli kotoa lähtien: Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää ja takaisin kotiin. Hyvin kulki ja saimme ihailla myös upeaa auringonlaskun värjäämä taivasta. Sen verran pilvipeite rakoili, että aurinko pääsi värittämään länsi-lounaisen taivaan voimakkain punavärein. Tämä oli nyt vuoden 2016 viimeinen pyörälenkki, jolle mittaa tuli 66 km (gps). Katsotaan sitten milloin alkaa ensi vuoden osalta pyöräilykausi, lunta ei ole lainkaan, joten voi alkaa hyvin nopeastikin. Tämän kauden pyöräilymääräksi minulla tuli 5711 km, jonka ajoin 88 eri päivänä kauden aikana.

25.12.2016 Tänään sää oli oikein upea. Aurinko paistoi lähes koko päivän, no sen ajan mitä se nyt tähän aikaan on näkyvissä. Mekin lähdimme kinkunsulatuslenkille pyörien kanssa. Ajoimme nyt pidemmän lenkin mitä aiemmat joulukuun lenkit ovat olleet. Tänään suuntasimme Alastarolle ja sieltä edelleen Vampulaan. Vampulasta tulimme Virttaan kylän kautta Oripäähän ja sieltä kotiin. Ilman lämpötila oli vain asteen verran plussalla ja tiet olivat paikoitellen todella liukkaita, mutta myös keveitä ajella. Matkaa tämän päivän lenkille tuli 66 km (gps).

22.12.2016 Säässä ei tapahtunut juuri minkäänlaista muutosta eiliseen, tuuli vain oli hivenen kääntynyt lännen suuntaan, mutta oli melko heikkoa. Ajoimme tänään taas saman lenkin kuin eilenkin kaikkine kiemuroineen. tienreunojen jäätiköt olivat melko paljon vuorokauden aikana sulaneet. Paikoin oli tiekin aivan kuiva. Tämän päivän lenkille tuli mittaa taas sama kuin eilenkin, 52 km (gps).

21.12.2016 Jatkoimme tänään pyöräilyharrastusta. Tänään ei ollut enää niin märkä ja sumppuinen keli mitä eilen oli. Päivälämpötila nousi jopa eilistäkin korkeammalle, yli kolmen plus asteen. Lumet ovat sulaneet, mutta jäätä vielä paikoitellen tienreunoilta löytyi, kun ajoimme Matsämaa-Ypäjänkylä-Kauhanoja -lenkin. Tulimme loppupään vielä Kartanonmäestä kiertäen Ysitien kautta Karhulan risteykseen ja sieltä kotiin. Tämän päivän ajosta tuli 52 km (gps). Ennusteissa on, että sää jatkuu suunnilleen samanlaisena vielä pari päivää. Katsotaan tuleeko vielä lähdetyksi pyöräilemään.

20.12.2016 On olut jo useita kovin sumppuisia päiviä. Lumet ovat sulaneet pois, mutta jätiköitä on varsinkin sivuteillä. Lähdimme kuitenkin tänään sumppuisesta ja tihkuisesta kelistä huolimatta pienelle pyöräajelulle. Ajoimme kotoa 750 m, kunnes huomasin unohtaneeni otsalampun kotiin. Kävimme hakemassa lampun ja lähdimme uudestaan. Ajoimme Onkijoentien risteyksen kautta Vakkatielle, jota pitkin sitten mennä huruttelimme suunnilleen Alastaron entisen kaatopaikan tienristeyksen paikkeille. Sieltä tulimme samaa tietä ja reittiä takaisin kotiin. Tämän päivän ajelulle tuli mittaa vain 33 km (gps). Ei ajelu kovin hauskaa ollut, kun autoista lensi loskaista sumua, mutta arkailimme kuitenkin mennä pienemmille teille peläten niillä mahdollisesti olevaa jäistä liukkautta.

13.12.2016 Pyöräilykelit jatkuvat vaikkakin jonkinverran liukkaina. Tänään pakkasta oli vain muutama aste ja aurinko paisteli aamupäivän, mutta iltapäivällä taivaalle alkoi kertyä pilviä. Iltayöstä on jo ennustettu heikkoa lumisadetta. Ajelimme tänään saman edestakaisen reissun kuin edellisellä kerrallakin: Hirvikoski-Karhulankylä-Kartanonmäki-Kauhanoja-Kartanonmäki-Karhulankylä-Hirvikoski. Tästä lenkistä kertyi matkaa 40 km, jonka lisäksi kävin kirjastossa. Kiersin kirjastoreissulla vähän vielä mutkitellen Loimijoen rantatien lenkin. Tälle kirjastoreissulle sain mittaa 6 km, joten päivän saldo oli tänään yhteensä 46 km (gps).

10.12.2016 Tänään oli kaunis aurinkoinen sää. Pakkasta oli kyllä seitsemän astetta pyöräilemään lähtiessämme ja pois tultuamme näytti mittari jo lähes kymmenen asteen pakkaslukemaa. Hyvin kkuitenkin tarkenimme. Ajoimme tänään Ysitielle Karhulan risteykseen, josta ajoimme Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen ja sieltä Kauhanojalle Katinhännäntien risteykseen. Kauhanojalta tulimme samaa reittiä takaisin. Paikoitelle oli hyvin liukkaita kohtia, mutta hyvin kuitenkin selvisimme. Kotipihaan tullessa luisui tosin pyörä pois altani, mutta siitä ei mittään vaurioita syntynyt. Tämän päivän ajo oli 40 km (gps).

1.12.2016 Tänään oli vuorostaan taas melko aurinkoinen ja ihan talvisen oloinen päivä. Lämpötila oli hiukan pakkasen puolella. Tuuli oli hyvin heikkoa. Ajelimme tänäänkin tässä lähituntumassa teitä ja katuja kierrellen. Aluksi menimme Haaralle ja sieltä Loimaalle, josta sitten kävimme Kauhanojalla Hämeentien ja Vanhan Hämeentien risteyksessä ja tulimme takaisin Loimaalle. Kotiin ajelimme vielä Puujalkalan kautta. Tälle lenkille kertyi mittaa 39 km (gps).

30.11.2016 Tänään oli pilvinen päivä, mutta ei sadellut. Emme varsinaisesti lähteneet tänään pyörälenkille vaan pienille asioille Loimaan keskustaan, ajoimme sinne ja sieltä pois kuitenkin hiukan kierrellen lähiteitä. Menomatkalla ajoimme Karhulaan, josta ysitietä Loimaanporttiin ja sieltä Lamminkadulle. Lamminkadulta ajelimme eri katuja pitkin Turuntielle ja Tempereentielle, josta Puutarhurinkadun kautta Prisman kohdalle ja sieltä sitten Puujalkalan kautta takaisin kotiin. Tästä mutkittelusta saimme kertymään matkaa 23 km (gps).

28.11.2016 Tänään oli oikein kaunis aurinkoinen päivä. Tuulikaan ei ollut kovin voimakasta. Lämpötila oli aamulla viisi kuusi astetta pakkasen puolella, mutta iltapäivällä pakkasta oli pari kolme astettapäivällä. Ajoimme tänään Puujalkalan kautta Kauhanojalle ja sieltä Ypäjänkylän kautta Metsämaalle. Metsämaalta tulimme kotiin, mutta tultuamme päätimmekin kuitenkin vielä tehdä Kartanonmäen-Puujalkalan lenkin. Erityisesti Ypäjänkylän-Metsämaan ja Haaran välillä oli tie melko jäinen ja luntakin oli tienvierissä enemmän kuin muualla. Matkaa lenkistä tuli 60 km (gps).

26.11.2016 Sää ei ollut mitenkään pyöräilyyn innostava, melko kova tuuli ja sateenuhkakin ilmeinen. Lähdimme siitä huolimatta ajelemaan ja niinhän siinä kävi, että heikkoa sadetta riitti ajoittain koko lenkin ajaksi. Sade oli kuitenkin senverran heikkoa, että eipä se juuri kastumisena tuntunut. Ajoimme Alastarolle, Vampulaan, Virttaalle, Oripäähän ja sieltä kotiin. Mennen tullen kiersimme Kolkkalantien kautta niin kuin koko kauden on ollut tapana. Raskas oli ajokeli, kun vaihdoin jo tässä eräänä päivänä nastarenkaat alle. Paljon ne tuntuivat hidastavan menoa, vai oliko muita hidastavia tekijöitä. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 66 km (gps).

21.11.2016 Tänään oli hyvin pilvinen ja pimeä päivä. Kolmen viikon tauon jälkeen lähdimme pyörälenkille. Olimme reilun viikon Lapin reissulla, Kiilopäällä revontulia ja tuntureita kuvaamassa. Lunta siellä oli hyvin vähän, mutta Laanilan ja Saariselän laskettelukeskuksen välisen lumetetun n. 6 km:n pätkän ehdimme viikon aikan kertaalleen hiihtää edestakaisin. Muu aika meni kävellessä tuntureilla. Illat revontulia tähystellen ja upeita revontulia myös näimme. Täälläkin oli Lapinviikkomme aikana satanut lunta ja se rauhoitteli pyöräilyintoa kotiin palattuamme. Tänään sitten ajelimme pienen lenkin: Metsämaa-Ypäjänkylä-Kauhanoja-Kartanonmäki-Puujalkala, josta kertyi matkaa 48 km (gps).

1.11.2016 Lämpötila on iltapäivällä ollut vain niukalti plussan puolella. Aamulla oli pakkasta lähes kaksi astetta. Tänään päivä oli pilvinen, mutta sadetta eivät sääennusteet luvanneet. Huomiselle ennusteissa on luvassa lumisadetta, joten piti päästä pyörälenkille. Ajoimme tänään Puujalkalaan ja sieltä Juvan kautta Kartanonmäkeen, josta edelleen Kauhanojalle ja Ypäjän Palikkalaan. Palikkalasta ajoimme 10-tietä Vaulammille ja sieltä Ypäjän kautta Ypäjänkylälle ja Metsämaalle, josta tulimme kotiin. Tuuli ei tänään juurikaan pyöräilyä haitannut, tuntuikin matkasta suurin osa olevan myötätuulta. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 76 km (gps). Niin se tuli taas marraskuu mukaan tämän vuoden pyöräilykuukausiin.

30.10.2016 Pilvisyys peitti tänään taivaan, sateen uhkaa ei kuitenkaan tuntunut olevan. Pyöräreitiksi valikoitui navakan pohjoistuulen takia ajo Oripään ja Virttaan kautta Vampulaan. Oripäähän asti oli tuuli enimmäkseen lievästi sivuvastainen, Oripäästä Vampulaan enimmäkseen vastainen. Vampulaan ehtiessämme oli tuuli jo melkolailla heikentynyt, kun meillä alkoi myötätuuliosuus Alastaron kautta kotiin. Hyvin kuitenkin lenkistä selvisimme ja minäkin pääsin tämän kauden pyöräilyssä yli 5000 kilometrin. Tämän päivän lenkki oli pituudeltaan 66 km (gps).

29.10.2016 Sää oli tänään aurinkoinen. Parina päivänä tässä sateli ja eilen kävimme Melliläjärvellä saunomassa ja uimassa. Tuuli oli tänään kohtalaista. Lähdimme pyörälenkille, kun mittari näytti noin kuutta lämpöastetta. Otimme kamerat mukaan ja pidimme muutaman kuvaustauon, mm. Ypäjänkylällä oli erityisen rohkeita peuroja pellolla 14 eläintä. Ne eivät kovin paljoa meitä pelänneet vaikka pysähdyimme ja kameroiden kanssa niitä osoittelimme. Minun objektiivillani ei kuitenkaan saanut kuin laajoja kuvia kaikista peuroista yhtä aikaa. Tämän päivän lenkki suuntautui siis Metsämaalle ja sieltä Ypäjänkylälle ja edelleen Kauhanojalle. Kauhanojalta tulimme kotiin vielä Puujalkalan kautta kiertäen. Tämän päivän lenkki oli vain 48 km (gps). Marja-Liisa sai tänään 5000 km täyteen pyöräilyssä tällä kaudella, mutta minun jäi siitä vielä hiukan vajaaksi.

26.10.2016 Pilvisen harmaa oli tämäkin päivä, mutta taas hyvin heikkotuulinen. Tänään Loimaan Lehden kuntoratarasteissa oli vuorossa syksyn viimeinen etappi, Hirvikosken pururata. Sitä ennen teimme kuitenkin pyörälenkin. Ajoimme Puujalkala-Kauhanoja-Ypäjänkylä-Koskenranta-Ristimäenkulma-Kollanen-Metsämaa -lenkin ennen Hirvikosken pururadalle menoa. Pururadalle menimme kävellen ja kiersimme radan kolme kertaa ja vielä yhden kerran noin puolet radasta keskeltä vähän oikoen, joten saimme kävelymatkaksi 5 km ja pyöräilyä tuli päivän lenkistä 65 km (gps).

24.10.2016 Pilvinen sää ja ajoittain tihkutti hyvin heikosti vettä. Katsoimme parhaaksi, että lähdemme Ypäjälle Loimaan Lehden pururatakierrokselle autolla, kun vesitihkua oli ilmassa. Iltapäivällä alkoi kuitenkin pilviverho vähän ohentua, joten km (gps).

19.10.2016 Lämpötila oli tänään viisi-kuusi astetta plussalla, tuuli oli iltapäivän alkaessa melko navakkaa, mutta tyyntyi täysin illalla. Aurinko paistoi ja illalla viileni melko nopeasti, kun taivas oli täysin selkeä. Tänään oli vuorossa Loimaan Lehden ratakierroskohteena Metsämaa. Ajelimme sinne niin, että kiersimme Puujalkalan kautta Kartanomäkeen, josta jatkoimme Ypäjän Palikkalaan ja sieltä Jokioisten puolelle Vaulammille. Vaulammilta tulimme Ypäjän keskustan kautta Ypäjänkylälle ja Metsämaalle Koskenrannan risteykseen, josta ajoimme vielä ristimäenkulman ja Kollasenkulman kautta kiertäen Metsämaan Kalliohovin pihaan. Kiersimme Metsämaan radan vain kertaalleen. Kierrokselle tuli Kalliohovin pihasta lähtien ja sinne palaten matkaa kaksi km (gps). Ratakierroksen jälkeen ajelimme kotiin. Koko reissusta tuli matkaa 92 km (gps), josta tuo 2 km kävellen ja 90 km pyöräillen. Metsämaallakin osanottajia oli toista sataa.

17.10.2016 Pilvistä oli tänäänkin, mutta ei kuitenkaan sateenuhkaa. Tuuli oli taas melko heikkoa. Tänään oli Loimaan Lehden ratakierrosvuorossa Virttaanharju, jossa kierrettiin Metsästysmajalta lähtien Kankaanjärven ympäri. Kävelymatkaa tästä tuli 5,7 km (gps). Virttaalle suuntasimme pyöräillen. Ajoimme Puujalkalan kautta Kartanomäkeen ja sieltä Piltolan kautta Mellilään. Mellilästä menimme Oripäähän ja siitä Virttaalle. Pureman- ja Kankaanrannan teiden risteyksen paikkaeilla oli kuorma-auto, josta kuski ja matkustana ollut naine olivat pysähtyneet hoivaamaan tienvieressä näkemäänsä hyvin väsynyttä monirotuista koiraa. Koira oli ilmeisesti melko vanha ja hyvin väsynyt. Vesi sille ei kelvannut, mutta nainen kaivoi jostakin pari lihapullaa, ne koiralle kelpasivat ja taisi niistä vähän virkistyäkin. Koska omistajasta ei pienten selvittelyjen jälkeen saatu tietoa, ottivat he koiran mukaansa ja lupasivat toimittaa Pöytyälle löytöeläinkotiin. Tästä me jatkoimme pyöräillen Virttaan kylän läpi ja menimme Säkylän tietä aina Kantolaavulle saakka, kun aikaa oli vielä ennen Loimaan Lehden patikointitapahtuman alkua. Kantolaavulta tulimme takaisin ja suuntasimme Virttaan Eräveikkojen majalle. Kiersimme Kankaanjärven lenkin, jonka jälkeen majalla oli mehutarjoilua ja majassa Reserviläisten tarjoamat kahvit. Kahvin kanssa oli mm. erinomaiset hyvät munkit. Kiitos tarjoilusta. Sen jälkeen ajoimme kotiin Oripään kautta kiertäen. Päivän kokonaispyöräilymatkaksi tuli 93 km (gps).

15.10.2016 Tänään oli edelleen pilvistä ja lämpötila oli tänään 5-6 astetta. Tuulta ei olut juuri nimeksikään. Tänäänkin kiersimme Puuhalkalan kautta Kartanomäkeen, josta jatkoimme nyt Kauhanojalle ja sieltä Ypäjänkylän kautta Metsämaalle Koskenrannan risteykseen. Risteyksestä ajelimme 9-tietä Ristimäenkulmantien risteykseen ja Ristimäenkulman tietä 2-tielle. Kakkostietä tulimme Kollasenkulmalle ja siitä ajelimme Metsämaalle ja kotiin. Tästä lenkistä tuli matkaa 62 km (gps).

13.10.2016 Sää oli aika pitkälti hyvin samanlainen kuin eilenkin, vain lämpötila oli pudonnut asteella-parilla. Ajoimme tänään Puujalkalan kautta Kartanomäkeen ja sieltä Piltolan kautta Mellilään. Mellilästä ajelimme Pappisiin ja Oripäähän, josta suuntasimme kotiin. Tälle lenkille tuli mittaa 55 km (gps).

12.10.2016 Päivä oli pilvinen päivä. Lämpötila oli viiden asteen paikkeilla ja tuuli oli hyvin heikkoa. Tänään oli Loimaan Lehden pururatakierroksella vuorossa Kurittulan pururata. Lähdimme sinne pyöräillen. Teimme ennen sinne saapumista lenkin Oripään, Virttaan, Vampulan, Alastaron ja Kojonkulman kautta kiertäen. Kurittulan radan kiersimme kolmasti ja sen jälkeen pyöräilimme kotiin. Pyöräilymatkaa tuli lenkistä 71 km (gps) ja kävelyä hiukan vajaa 5 km. Tapahtumassa oli 102 kävelijää. Alastarolla oli maanantaina tullut uusi ennätys - 147 kävelijää.

7.10.2016 Ennen puolta päivää aurinko tuli taas esille ja alkoi paistaa pian pilvettömältä taivaalta. Tuuli oli tänään melko navakkaa. Lämpötila taisi kohota tänäänkin kahdeksan-yhdeksän asteen tienoille. Hieno ulkoilupäivä, joten ei muuta kuin pyöräilemään. Taas suuntasimme Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro -reitille. Puimureita ei pelloilla näkynyt, mutta ei myöskään puimattomia kasvustoja. Peltotöitä tehtiin, oli kyntäjiä, kevytmuokkaajia ja lannatkin paikoin tuoksahtivat vahvasti nenään. Syysviljoja on kylvetty melko runsaasti. Osa syysviljoista on orastunut vähän heikonlaisesti, kuivuus on todennäköisesti ollut tähän syynä. Lenkille kertyi tänään mittaa 66 km (gps).

6.10.2016 Tänään edelleen aurinko paistoi, mutta lämpötila ei noussut enää kymmeneen asteeseen. Tuuli kävi koilisen puolelta, ei tosin kovin voimakkaana. Lähdimme pyöräilemään. Ajoimme Puujalkalaan ja sieltä Kartanonmäkeen, josta edelleen jatkoimme Ypäjän Palikkalaan 10-tielle saakka. Sieltä suuntasimme Vaulammille, josta tulimme Ypäjän keskustaan. Ypäjältä ajelimme Ypäjänkylän kautta Metsämaalle, josta tulimme kotiin. Matkaa lenkistä tuli 76 km (gps).

4.10.2016 Sää viileni edellispäivistä. Lämpötila pysytteli 10 asteen alapuolella. Tuulikin oli kohtalaista, suunnaltaan pojoisesta. Aurinko sentään paistoi. Ajoimme tänään Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro -lenkin. Yhdellä pellolla näimme pari puimuria. Vähän vielä öljykasvin puinti oli kesken. Muita puimattomia peltoja ei reitin varrelta havaittu. Tämän päivän pyörälenkille tuli mittaa 66 km (gps).

1.10.2016 Tuuli oli tänään erittäin voimakas. Päätimme kuitenkin uhmata tuulta ja lähteä pyörälenkille, kun muutoin ilma oli aurinkoinen ja melko lämminkin. Ajoimme Piltolaan, sieltä Mellilään ja Koskelle. Koskelta tulimme Ypäjälle ja sieltä kotiin. Vastatuuli puski kaikella voimallaan Piltolan ja Mellilän välillä, mutta Mellilästä Koskelle oli mukava sivumyötäinen, samoin kuin Koskelta Ypäjälle. Ypäjältä olikin sitten sivuvastainen, mutta välillä ei ole suuria aukeita, niin tuuli ei aivan mahdottomasti jarruttanut kulkua. Ypäjältä tullessamme näimme kolme hirveä, emon ja kaksi vasaa. Olivat melko rohkeita. Katselimme ja kuvasimmekin niitä melko pitkään ennen kuin siirtyivät pellonreunasta metsän puolelle. Vasat olivat suuret keväisiksi, mutta ehkä ne kuitenkin keväisiä olivat. Pyöräilymatka tänään oli 73 km (gps).

29.9.2016 Tänään alkoivat taas syksyn osalta Loimaan Lehden pururatatapahtuma. Ensimmäinen tapahtuma oli tosin Loimaan torilta aloitettu siltakierros, jossa Mäenpään sillan kautta mentiin joen toiselle puolelle ja sieltä Lemmensillalle ja takaisin torille. Tästä kertyy kävelymatkaa noin neljä kilometriä. Ennen kävelytapahtumaa teimme pyöräilylenkin vaikka sade koko ajan olikin uhkaamassa. Ajelimme Metsämaa-Ypäjänkylä-Kauhanoja-Kartanonmäki-Puujalkala -lenkin. Melko vähäistä sadetta alkoi olla Ypäjänkylältä alkaen. Vasta aivan viimeisellä parilla kilometrillä satoi hiukan runsaammin ja vähän kastuimme. Tulimme kotiin ja menimme vaatteiden vaihdon jälkeen kävelytapahtumaan autolla. Kävelytapahtuman aikana satoi koko ajan ja tuulikin oli puuskittaista, ajoittain aika rajua. Tämän päivän pyöräilysuoritus oli 48 km (gps) ja kävely 4 km.

27.9.2016 Upea pyöräilysää sai taas jatkoa tästäkin päivästä, tänään tuuli oli kyllä selvästi eilistä viuhempaa. Lämmintä oli edelleen lähelle 20 astetta. Piti lähteä pyörälenkille jo kolmantena päivänä peräjälkeen. Ajoimme Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää -lenkin. Hyvä sivumyötäinen vauhditti matkaa Vampulaan saakka, josta alkoi vastatuuliosuus. Vastatuulikin heikkeni olemattomaksi metsäisillä osuuksilla. Oripäästä kotiin oli sellainen niukka sivumyötäinen auttamassa kotiinpäin tuloa. Puintitöitä tehtiin ainakin neljällä pellolla. Puimatonta viljaa ei reitin varrella näkynyt, mutta öljykasveja joitakin viljelyksiä, joilla puintia ei vielä oltu aloitettukaan. Tälle lenkille tuli mittaa 66 km (gps).

26.9.2016 Upea pyöräilysää jatkui tänäänkin. Päivä oli lähes tuuleton ja lämpötila kipusi iltapäivällä auringon paistaessa jopa 18 asteeseen. Ajoimme tänään Piltolan kautta Mellilään ja sieltä Melliläjärven ohitse Kumilaan. Kumilasta matka jatkui Pöytyän kirkolle ja sieltä Oripäähän. Oripäästä tulimme Haaroisiin ja siitä jatkoimmekin nyt Alastarolle Niinijoensuuhun, josta tulimme vanhaa tietä Karsattilaan. Karsattilasta tulimme Vakkatielle ja ajelimme sitä Loimaalle Parkin risteykseen, josta tulimme kotiin. Pyöräilymatkaa tälle päivälle tuli 79 km (gps). Tänään täyttyi tämän kauden pyöräilyssä 4000 km. Matkan varrella oli puimattomia peltoja enemmän kuin eilen, pääasiassa ne olivat öljykasveja, mutta myös useita vehnäkasvustoja sekä yksi kaurapelto. Puimureita ei pelloilla näkynyt kuitenkaan puimassa kuin yksi. Nyt alkaisi olla kiire saada sato talteen, kun ennusteissa on luvassa sateita, ei vielä huomenna, mutta ylihuomisesta alkaen.

25.9.2016 Tänään oli taas hyvä, joskin vähän tuulinen pyöräilysää. Aurinko alkoi paistaa pyörälenkkimme aikana. Ajoimme Ypäjälle Levän kautta Saarikkoon ja siitä 10-tietä Pitkäjärven risteykseen, josta jatkoimme Someron Pitkäjärvelle. Pitkäjärveltä tulimme Kosken keskustaan ja sieltä Mellilään. Mellilästä ajelimme Piltolan kautta Loimaanportille ja Kartanonmäkeen, josta tulimme kotiin Puujalkalan kautta kiertäen. Tuuli puhalteli vastaan tai sivuvataisesti lähes koko matkan Kosken keskustaan saakka. Koskelta kotiin olikin sitten pääasiassa myötätuulta. Puimureita ei pelloilla näkynyt, mutta pari puimatonta kasvustoa havaitsimme, joista toisesta oli jo suurin osa puitu, oli todennäköisesti kevätrapsia. Toinen puimaton kasvusto oli härkäpapua. Mellilässä oli tuotu tien viereen hienosti kunnostettu Peko merkkinen itseluovuttava elonleikkuukone. Traktorivetoisena sitä oli viimeksi käytetty, koska vetoaisa oli katkaistu. Tämän päivän pyöräilymääräksi tuli 88 km (gps).

22.9.2016 Mukavaa syyssäätä oli tänäänkin. Pilviä oli sen verran, että aurinko näyttäytyi vain harvoin. Lämpötila oli eilistä muutaman asteen alhaisempi. Tuuli oli tänäänkin melko heikkoa, hiukan kuitenkin eilistä voimakkaampaa. Ajoimme tänään Palikkalaan ja sieltä Vaulammille, josta Ypäjän keskustan kautta Ypäjänkylälle ja sieltä Metsämaalle. Metsämaalta ajelimme kotiin. Muutama puimuri oli tänäänkin puintihommissa, ohraakin puitiin vielä Ypäjällä. Pyöräilymatkaa iltapäivästä tuli 76 km (gps).

21.9.2016 Hieno, aurinkoinen ja melkein tuuleton oli tämän päivän sää. Päivällä lämpötila nousi parhaimmillaan 16 asteeseen. Ajoimme tänään Kauhanojalle Vanhan ja uuden Hämeentien risteykseen ja sieltä Katinhännäntietä Ypäjänkylälle, josta matka jatkui Koskenrannan risteykseen Metsämaalle. Koskenrannan risteyksestä jatkoimme Ristimäenkulman kautta 2-tielle ja sieltä Kollasenkulman kautta Metsämaalle ja kotiin. Vain muutama öljykasvi- ja viljapelto oli matkan varrella puimatta. Pari puimuria näimme pelloilla puintityössä. Sadonkorjuu puitavien kasvien osalta alkaa olla aika lopuillaan. Päivän lenkille tuli mittaa 58 km (gps).

18.9.2016 Tänään jatkoimme pyöräilyharrastusta pienellä lenkillä. Ajoimme Puujalkalaan ja sieltä Kartanonmäen kautta Piltolaan ja Mellilään, josta tulimme Oripään kautta kotiin. Lenkin varrella ei ollut kuin muutama puimaton öljykasvipelto. Yhtään puimuria ei pelloilla näkynyt puimassa. Syyskylvöjä on jonkun verran tehty, mutta orastumisen kanssa tuntuu olevan vaikeuksia, kun maa on niin kuivaa. Syyskuussa ei ole satanut tähän mennessä vasta kuin neljä milliä ja kuukausi on jo hyvän matkaa yli puolen välin. Tämän päivän pyörälenkin pituus oli gps:n mukaan 55 km.

16.9.2016 Niin sitä meni taas reilu pari viikkoa pyöräilemättä ja sen huomasi jo hyvin jaloissa vaikka emme aivan kuntoilematta kahta viikkoa olleetkaan. Kävimme Kilpisjärvellä ja vaelsimme sieltä Haltin huipulle ja takaisin. Tämän kuuden päivän vaellusreissun lisäksi yhtenä päivänä patikoimme vielä kolmen valtakunnan rajapyykille ja yhtenä huiputimme Saanan. Näin tuli kahdeksassa päivässä kävellyksi 146 km, joista pääosan oli täysipainoinen rinkka selässä. Oli hyvin onnistunut vaellus- ja patikointimatka, ei ollenkaan hukkareissu. Tänään sitten oli pyöräilyn vuoro. Ihan koko Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro -lenkki tuntui kuin olisi ollut vastatuuli. Varmaan olisi ollut sama tunne vaikka olisimme kiertäneet lenkin toisin päin. Paljon oli viljoja puitu kahden viikon aikana, mutta vielä muutama puimuri oli pelloilla puintitouhuissa ja vielä oli puinti aloittamattakin usealla lohkolla. Päivän lenkille tuli mittaa 66 kmn (gps).

1.9.2016 Lämmin sää oli tänäänkin vaikka taivas olikin puolipilvinen ja tuuli kohtalaisen navakkaa. Ajoimme Metsämaalle Koskenrannan risteykseen ja teimme siitä Ristimäenkulman, Kollasenkulman ja Metsämaan keskustan kautta lenkin ennen kuin jatkoimme kohti Ypäjänkylää ja sieltä Kauhanojaa. Kauhanojalta tulimme vielä Puujalkalan kautta kotiin, tehden lopussakin vielä pienen asutusaluekierrokse. Reitin varrella oli tänäänkin melko monella pellolla puinti käynnissä, mutta paljon oli jo puitujakin peltoja. Tämän päivän pyöräilymatkaksi tuli 69 km (gps).

31.8.2016 Heikkotuulinen sää jatkuu tänäänki ja tänään aurinko näyttäytyi eilistä enemmän. Aamulla on jonkin verran sumua, joka haihtui tänään melko nopeasti. Päivälämpötila oli yli 20 astetta paikkeilla ja yöllä oli ollut alimmillaan lämpötila meillä viiden asteen paikkeilla. Ajoimme tänään ensiksi Puujalkalaan ja siitä Kartanonmäkeen ja Piltolaan sekä Mellilään, josta jatkoimme Kosken keskustaan. Koskelta tulimme Ypäjälle ja Loimaalle Kartanonmäkeen, josta kiersimme kotiin taas Puujalkalan kautta. Päivän pyöräilylenkille tuli mittaa 81 km (gps). Tänään oli taas melko runsaasti puimureita pelloilla. Oli toinen sateeton päivä peräkkäin. Huomiselle on taas ennustettu sadetta. Tämän lenkin varrelta näytti puinnit edistyneen jo hyvinkin yli puolenvälin. Kevätvehniäkin oli jo puitu ja puitiin. Riittää sitä vielä puitavaakin. Osa kasvustoista ottaa vielä aikaa melkoisesti ennen kuin ovat puintikuntoisia.

30.8.2016 Jatkoimme tänään pyöräilyä. Sää oli puolipilvinen ja hyvin heikkotuulinen. Lämpötila oli 15-16 asteen paikkeilla. Ajoimme Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro-Hirvikoski -lenki, jolle tuli mittaa 67 km (gps). Pari puimuria näimme tänään pelloilla puintityössä, molemmat Vampulassa. Aamulla oli omassa mittarissani vettä 5 mm ja aamupäivä oli vielä sanken kostea, joten kasvustot eivät oikein kuivuneet.

28.8.2016 Aurinko paisteli puolipilviseltä taivaalta ja tuulta ei ollut juuri lainkaan, niin olipa upea pyöräilysää. Lämpötila oli kuudentoista asteen paikkeilla. Iltapäivän aikana taivas kuitenkin peittyi pilveen. Sääennuste lupaa huomiselle vesisadetta. Puintikeli oli nyt hyvä, kun oli jo toinen poutapäivä peräkkäin. Puimureita näimmekin taas tänään pelloilla runsaasti. Aika paljon on jo puitu, mutta ei todennäköisesti vielä puolta koko puitavasta pinta-alasta. Ajoimme tänään Ypäjän Palikkalaan ja sieltä Jokioisten Vaulammille, josta tulimme Ypäjän keskustaan. Ypäjältä jatkoimme Ypäjänkylälle ja Koskenrannan risteykseen, josta menimme Ristimäenkulman kautta Kollasenkulmalle ja sieltä Metsämaan keskustaan ja kotiin. Matkaa lenkistä tuli 86 km (gps).

26.8.2016 Sadetta oli ennusteessa tälle iltapäivälle. Lähdimme kuitenkin pyörälenkille, kun ennusteen sademäärä oli hyvin vähäinen. Ajattelimme lähtiessämme kiertää Ypäjä-Vaulammi-Metsämaa -lenkin. Ypäjälle ajaessamme oli koko ajan sillä puolella hyvin sateisen näköistä ja Kosken suuntaan näytti selvästi kirkkaammalta. Ennen Ypäjää alkoi vielä sataa, joten käännyimme Ypäjältä Kosken suuntaan ja ajoimme Kosken keskustaan. Koskelta tulimme Mellilään, mutta nyt Mellilästä jatkoimmekin Pappisten kautta Niinijoelle. Vasta Niinijoelta tulimme kotiin. Sadetta emme saaneet kuin pientä tihkua enää sen jälkeen, kun olimme Ypäjältä tulleet muutaman kilometrin Kosken suuntaan. Emme pahasti kastuneet. Tiet olivat aivan kuivia Koskella ja aina Mellilän asemalle saakka, sen jälkeen alkoi tie olla kostea. Ennen Hirvikoskea oli tie jo hyvinkin vesinen ja hyvin heikkoa tihkua oli ilmassakin. Puimureita ei pelloilla ollut tänään työn touhussa. Päivän lenkille tuli mittaa 77 km (gps).

24.8.2016 Tänään oli niin upea pyöräilysää, että parempaa ei osaa enää toivoakaan. Aurinko paistoi. Lämpötila oli 20 asteen tienoilla ja tuuli oli hyvin heikkoa. Päätimmekin tehdä kunnon pitkän lenkin. Ajoimme Oripään kautta Yläneelle ja sieltä Huovinrinteelle. Joimme sotilaskodissa limsat ja söimme munkit. Huovinrinteeltä ajoimme Virttaalle ja siitä menimmekin vielä moottoriradan tietä kantatie 41:lle ja Vampulaan. Vampulasta tulimme Alastarolle, josta ajoimme vanhaa tietä Karsattilaan. Karsattilasta matka jatkui Vakkatietä Onkijoentien ja Hirvikoskentien risteykseen, josta kiersimme vielä Hirvikosken keskustan kautta kotiin. Tälle mukavalle lenkille tuli gps:n mukaan mittaa 114 km. Puimureita oli melko runsaasti pelloilla. Nelisenkymmentä puimuria näimme matkan aikana joko puimassa tai siirtymässä tiellä. Reilu puolet kasvustoista on vielä puimatta. Läheskään kaikki pellot eivät vielä suinkaan ole puintikunnossa.

21.8.2016 Aamu oli sumuinen, siitä se sitten alkoi hiljalleen kirkastua. Iltapäivällä paistoi aurinko ja lämpötila oli 23 asteen paikkeilla. Tuuli kävi etelän suunnasta ja oli melko heikkoa. Lähdimme ajamaan Ypäjälle. Jatkoimme Ypäjältä Levän kautta 10-tielle, josta menimme heti Hyrsynkulmantietä. Sitä mutkittelimme eteen päin ja lopulta tie muuttui sorapäälysteiseksi. Ajelimme soratietä kymmenkunta kilometriä ennen kuin tulimme Hämeen Härkätielle someron Pitkäjärvelle. Härkätietä poljimme Koskelle ja sieltä Mellilän, Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Tästä tuli tämän viikon toiseksi pisin lenkki, yhteensä 90 km (gps). Koskelle tultaessa alkoi nousta tummaa pilveä. Hiukan sateli kuitenkin vasta Piltolan paikkeilla. Sade oli kuitenkin niin vähäistä, että se ei edes puintia pysäyttänyt. Puimureita olikin tänään pelloilla tämän syksyn ennätysmäärä, mutta oli kyllä pääosin hyvä puintikelikin.

19.8.2016 Ennusteen mukaan oli iltapäivällä ilmeinen sateen uhka, mutta lähdimme kuitenkin pyörälenkille. Ajoimme Metsämaalle ja sieltä Koskenrannan risteyksen kautta Ristimäenkulmalle, josta jatkoimme Murronharjulle ja Punkalaitumelle. Erityisesti välillä Murronharjulta Punkalaitumelle vauhditti myötätuuli mukavasti menoa, muilla osuuksilla sivutuuli oli vallitsevana. Punkalaitumelta tulimme Kanteenmaahan, josta jatkoimme kakkostietä Orisuon suuntaan ja käännyimme kohti Kojonperää. Kojonperästä tulimme Köyliönkylälle, Kurittulaan ja Karsattilaan. Karsattilasta jatkoimme Vakkatietä Onkijoki-Hirvikoski -risteykseen, josta ajelimme kotiin. Puimureita oli paikoin useita pelloilla, mutta Punkalaitumella ei juuri lainkaan. Sadetta ei ennusteista huolimatta kohdallemme sattunut, vain muutaman pisaran saimme Köyliönkylän ja Kurittulan välillä. Synkkiä pilviä kyllä risteili taivaalla ja jossain varmaan satoi. Päivän pyöräilymatkaksi tuli 83 km (gps). Tänään ylittyi tämän kauden osalta 3000 km.

17.8.2016 Tänään aamupäivä oli melko pilvinen. Puolenpäivän aikoihin alkoi ilma kirkastua. Illansuuhun oli ennusteessa sadekuuroja. Lähdimme yhden jälkeen kuitenkin pyörälenkille. Ajoimme oikein mukavassa myötätuulessa Oripäähän ja sieltä Virttaalle. Virttaalta jatkoimme vielä Vampulaan, josta sitten tulimme Alastaron kautta kotiin. Alastarolla alkoi hiukan sadella ja Reitolan paikkeilla sade oli sen verran voimakasta, että katsoimme viisaammaksi menne puiden alle suojaan. Jonkin aikaa siinä meni sateen loppua odotellessa, mutta loppui se kuitenkin. Loppumatkalla ei enää satanut. Ajoimme vielä Onkijoki-Hirvikoski -risteyksen kautta Hirvikosken keskustaan ja keskustasta Kuusitien kautta kotiin. Matkaa lenkille tuli näin kierrellen 68 km (gps). Muutama puimuri nähtiin pelloilla lenkin varrella.

16.8.2016 Selityksiä taas neljän päivän tauolle ovat sateiset päivät ja eilen vähän muuta tapahtumaa. Tänään sitten tempaistiin, kun pääministerikin tuli Loimaalle pyöräilemään. Ajoimme ensiksi kotoa Loimaan torille, josta lähdettiin Suomi kuntoon - Pyörät pyörimään -teemalla vastatuulessa kohti Alastaroa. Raikkosen tiilitehtaalla oli mehupaussi ja Alastaron keskustassa lähiruokatilaisuus, samalla siinä me pyöräilijät saimme huikopalaa. Oli puuroa ja kiisseliä, Ylhäisten leipomon Peltopoika-ruisleipää, munkkia ja kahvia sekä Alastaron palvin grillimakkaraa. Sillä tankkauksella jaksoi hyvin jatkaa Virttaalle, jossa oli taas juotavaa ja ihanan suussasulava Virttaa-leivos. Meidän piti palata jo Virttaalta kotiin päin, mutta mukava seura sai jatkamaan aina Säkylän torille saakka. Siellä oli vielä mehutarjoilu. Säkylästä haikein mielin palailimme kotiin päin, kun muu porukka jatkoi edelleen vielä Raumalle. Paluumatkalla poikkesimme Huovinrinteen sotilaskodissa syömässä Reissumies voileivät Jaffan kanssa. Pois tullessamme alkoi heikko sade Alastaron pakkeilla ja sitä jatkoi kotiin saakka. Onneksi paluumatka oli pääosin myötätuulta. Hanhijoen paikkeilla oli paluumatkalla kolmella pellolla puinti käynnissä. Ajomatkaa tuli tänään aivan tämän kauden päiväennätys 116 km.

11.8.2016 Sadetta oli sääennusteessa tällekin päivälle, mutta iltapäivän alkaessa näytti taivas niin kirkkaalta, että päätimme kuitenkin tehdä pyörälenkin. Niin lähdimme, suuntana oli ensiksi Piltola ja sieltä Mellilään ja Melliläjärven kautta Kumilaan, josta matka jatkui kohti Pöytyän kirkkoa. Ennen Karhunojaa alkoi hiljalleen sataa. Sade voimistui ja livahdimme erään kuivurin räystään alle pitämään vähäksi aikaa sadetta. Kauaa ei tarvinnut räystään alla olla, kun sade taukosi ja saimme taas jatkaa matkaa. Pöytyän kirkolta jatkoimme Oripäähän ja sieltä kotiin. Tie oli enemmän tai vähemmän märkä koko loppumatkan aivan Vanhallekirkolle saakka. Vanhankirkon sillan jälkeen tie muutuui aivan kuivaksi. Hirvikoskella ei ollut satanut, mitä aamupuolella tuli pieni sadekuuro. Mustia pilviä oli taivaalla paljon lenkkimme aikana, mutta emme sadetta saaneet onneksi kuin tuon yhden kerran. Puimureitakin oli pelloilla ja tienpäällä useita ennen sateen alkamista, mutta sen jälkeen ei enää näkynyt yhtään. Päivän lenkille tuli mittaa 67 km (gps).

10.8.2016 Eilen laistimme pyörälenkin voimakkaan tuulen takia, mutta lähes yhtä voimakasta oli tuuli tänäänkin ja kuuropilviäkin seilasi taivaalla. Kun olimme lähdössä, alkoi sataa ja jouduimme jonkin aikaa odottelemaan sateen päättymistä ennen kuin uskaltauduimme pyörien selkään. Lähdimme Oripään suuntaan, mutta siellä näytti olevan tulossa vastaan synkkä pilvi, joten käännyimme takaisin ja menimme Puujalkalaan ja siitä Juvan kautta Loimaalle. Heti Mäenpään sillalla alkoi taas pisarrella, joten menimme rannassa olevaan katokseen sateelta suojaan. Jonkin aikaa saimme siinä olla ennen kuin sade taukosi. Jatkoimme siitä Ypäjälle. Mannisissa puitiin kauraa, joten siinä sade oli ollut vähäistä. Ypäjältä suuntasimme Koskelle. Tällä välillä oli ajoittain vastatuuli erittäin voimakasta. Koskelta saimme sitten jatkaa Mellilän suuntaan sivumyötäisen tuulen avittaessa menoa. Koskella näimme toisen puimurin pellolla. Se oli puimassa ruista. Mellilästä tulimme Piltolaan, jossa myös oli yksi puimuri pellolla puimassa kauraa. Piltolasta ajoimme Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen ja siitä Puujalkalan kautta kotiin. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 82 km (gps).

8.8.2016 Tänään oli kohtalaisen lämmin puolipilvinen päivä, tuuli tosin oli navakkaa vaikka eilinen sääennuste lupaili heikkoa tuulta. Ajoimme tänään aluksi sivumyötäisessä tuulessa Alastarolle ja sieltä Vampulaan. Vampulasta alkoi vastatuulinen osuus ensiksi Virttaalle ja sieltä Oripäähän. Tällä välillä metsäiset osuudet heikensivät oleellisesti tuulen voimaa. Oripäästä kotiin tuuli oli hyvin sivulta, ajoittain vastaan ja ajoittain hiukan myötäinen. Mälläisissä oli puimuri pellolla puimassa kuminaa, tuli niin tuulen mukana kuminan aromi tielle assti. Viljan puinteja ei vielä tällä suunnalla näkynyt olleen aloitettuna. Useilla ohrapelloilla oli tähkän niska jo taittunut niin, että kasvusto alkoi olla puintikunnossa. Huomiselle on sääennuste luvannut sateita. Päivän lenkille tuli mittaa 67 km (gps).

5.8.2016 Pieni pyörälenkki tuli tällekin päivälle tai oikeastaan kaksikin, kun kävimme ensiksi pyöräillen kirjastossa, jonne Siwan kautta kiertäen tulee edestakaisin matkaa 3 km. Sen jälkeen rasvasin pyörien ketjut ja vaihdoin Marja-Liisan pyörään uuden takarenkaan, kun entinen oli jo täysin sileäksi kulunut. Uusi oli ostettuna jo jonkin aikaa. Näiden operaatioiden jälkeen ajoimme Oripäähän ja sieltä Pappisiin ja Mellilään, josta tulimme kotiin Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta. Tästä varsinaisesta lenkistä matkaa kertyi 55 km (gps), joten päivän kokonaisajomaaräksi tuli 58 km. Pari puimuria pui Pappisissa. Todennäköisesti puitavat pellot olivat ohraa. Oripäässä lentonkentän alueella teki pienkone kovasti silmukoita ja syöksyjä, piti aivan niska kenossa ajella.

4.8.2016 Pari päivää meni taas marjatouhuissa, mutta hyvä olikin sitten sateenuhasta huolimatta pyöräilysää tänään. Pääsimme kyllä sateen takia lähtemään vasta jälkeen viiden. Emme kuitenkaan kastuneet. Tuuli oli navakkaa. Tänään suuntasimme Metsämaa-Kauhanoja-Puujalkala -lenkille, josta tuli mittaa tälle päivälle riittävästi. Lenkille kertyi mittaa 48 km (gps).

1.8.2016 Tänään oli mainio pyöräilysää vaikka sateenuhka olikin ilmeinen - aurinkokin näyttäytyi ja tuuli oli vain heikkoa. Hiukan vettä saimmekin niskaamme Virttaan paikkeilla. Lämmintä oli yli 20 astetta niin kuin eilenkin. Tänään ajoimme taas tutun kierroksen. Menimme ensiksi Alastarolle ja sieltä Vampulaan ja Virttaalle, josta Oripään kautta kotiin. Lenkin varressa Vampulassa ihmettelimme valkoisena kukkivia kahta peltoa. Olisikohan ollut kasvussa retikkaa, mutta mihin käyttöön? Pyörälenkille tuli mittaa 66 km (gps).

31.7.2016 Tulipa pitkä tauko pyöräilyyn. Marjastus vei aikaa, mutta oli myös muita aktiviteettaja. Tänään sitten pääsimme pyörälenkille ja ajoimmekin heti kunnon lenkin, kun kiersimme Ypäjä, Koski Tl, Mellilä -lenkin. Ypäjällä yllätyimme, kun siellä oli jo yhdellä tilalla ohranpuinti käynnissä. Hyvin tänään muutoin pyörä kulki, mutta hiukan tuntui kuin olisi lähes koko matkan ollut vastatuulta. Lenkille tuli pienen poikkeaman jälkeen mittaa 78 km (gps).

9.7.2016 Tänään pääosan päivää on ollut aurinkoista, mutta iltaa kohti pilvisyys etelän puolella lisääntyi, Ypäjällä saattoi sataa ja ukkostaa. Tuuli puhalteli kohtalaisella voimalla. Ajoimme tänään Ypäjän Palikkalaan ja sieltä Vaulammille ja Ypäjän keskustaan. Ypäjän keskustasta Ypäjänkylälle päin tultaessa alkoi kuulua ukkosen jyrinää, mutta ukkospilvet jäivät taakse jo ennen kuin saavuimme Metsämaalle. Metsämaalta ajoimme kotiin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Päivän pyöräily oli gps:n mukaan 73 km. Kellokasveja oli tienvarsilla runsaasti, eniten kissankelloa, mutta myös harakankelloa, kurjenkelloa ja varsankelloakin näimme. Kissankellosta näkyi myös valkoista värimuotoa. Kaunokeista näimme ruiskaunokkia ja nurmikaunokkia, myös maariankämmäkkää kasvoi Mannisissa runsaasti ja Palikkalassa oli kyläkellukkaesiintymä. Oli toki monia muitakin kukkivia kasveja aina pelloilla loistavista keltaisista öljykasvikasvustoista alken tienvarsien koiranputki- ja matarakasvustoihin.

3.7.2016 Oli hyvä pyöräilysää - tuuli ei ollut kovin voimakasta. Lämpötila oli noin 18 astetta ja taivas kutakuinkin pilvinen. Ajoimme tänään Alastarolle ja Vampulaan, josta jatkoimme Virttaan kautta Oripäähän ja kotiin. Ennen Virttaan keskustaan tuloa ripsutteli vähän vettä. Sade oli kuitenkin sen verran heikkoa, että se ei kastellut juuri lainkaan. Viime yönä ukkosti ja satoi toistakymmentä milliä. Joillain pelloilla oli ohraa jo lakoutunut. Tämän päivän lenkki oli mitaltaan 66 km (gps).

1.7.2016 Tänään jatkoimme pyöräilyharrastusta. Oli aurinkoinen ja kesäisen lämmin päivä. Tuuli oli melko heikkoa. Tänäänkään emme tehneet pitkää lenkkiä. Ajoimme Oripää-Pappinen-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala -lenki, josta kertyi matkaa 55 km (gps).

30.6.2016 Tänään jatkoimme pyöräilyä parin viikon tauon jälkeen. Kävimme tässä välillä Lapissa Urho Kekkosen Kansallispuistossa vaeltamassa vähän yli 100 km:n matkan. Lähdimme Raja-Joosepista ja tulimme sieltä etelään pitkin Kiertämäojan vartta. Nousimme tunturiin ja huiputimme Korvapuolen, jolta laskeuduimme als puron varteen ja tulimme puron vartta Anterijoelle ja sen vartta Anterinmukkaan, jossa saunoimme kahtenakin iltana. Anterinmukasta teimme päiväretken huiputtaen Rovapään ja Kuikkapään, lisäksi kävimme Maalpurinojan putouksella. Hienoja paikkoja kaikki. Erityisen säväyttävä oli käynti Kuikkapäällä, jolle meidän piti kiivetä jo vuosi siten. Silloin sään takia muutimme reittisuunnitelmaamme ja Kuikkapäälle emme silloin ehtineet. Seuraavana edetessämme Anterinmukasta oli vuorossa huiputtaa Anteripään kolme huippua, joilta laskeuduimme Muorravaarakan joen rantaan Muorravaarakan autiotuvalle. Sieltä etenimme Pirunportin ja Paratiisikurun kautta Sarviojalle, josta menimme Sarviojan vartta myötävirran suuntaisesti Muorravaarakkajoelle ja jatkoimme edelleen Jyrkkävaaran autiotuvalle ja sieltä Suomujoen suulle ja takaisin Luttojoelle Raja-Jooseppiin. Seitsemän yötä olimme teltassa. Sää oli erinomainen vaellukseen koko ajan. Tänään sitten otimme pyörät allemme ja polkaisimme pienen lenkin. Ajoimme Metsämaa-Ypäjänkylä-Kauhanoja-Kartanonmäki-Puujalkala -lenkin, josta matkaa kertyi 48 km (gps). Parin viikon aikana ovat viljat ohrat niin kuin vehnätkin alkaneet tulla tähkään ja kaurat helpeelle. Tienvarsilla on runsaasti kukkia, erityisen runsaana näyttäisivät kukkivan kissankellot.

15.6.2016 Pyöräilyharrastus jatkui tänäänkin kuudetta päivää peräkkäin ja sen kyllä jo takapuolessa jotenkin huomaa. Huomiseksi onkin sadetta sääennusteessa, tiedä sitä sitten. Tänään suuntasimme Ypäjälle, kiersimme Palikkalan kautta Vaulammille ja sieltä Ypäjän keskustaan, josta matka jatkui Ypäjänkylälle ja Metsämaalle. Metsämaalta tulimme kotiin. Vastatuuli oli hidasteena lähes Vaulammille saakka, mutta sen jälkeen saimmekin tulla enemmän tai vähemmän myötätuulessa, Metsämaalta kotiin tuuli oli melkolailla sivulta. Lämpötila kohosi tänäänkin yli 20 asteen, ihan hienoa pyöräilysäätä. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 72 km (gsm). Tänään tuli täyteen pyöräilyssä 2000 km tämän kauden aikana.

14.6.2016 Aurinko paistoi ja lämpöä oli eilistä enemmän, iltapäivällä jo yli 20 astetta. Tuuli oli tänäänkin kohtalaisen navakkaa. Lähdimme sivumyötäisessä polkemaan kohti Vampulaa. Matkan varrella sivutuuli muuttui pikku hiljaa entistä enemmän vastaiseksi. Vampulasta ajoimme kantatie 41:lle, jota sitten tulimme lievässä sivumyötäisessä tuulessa moottoriradan risteykseen, josta nousimme moottoriradalle johtavalle tielle. Ajoimme sitä ja jatkoimme Loimaa-Säkylätien yli Virttaan keskustaan, josta taas tulimme kantatie 41:lle. Sitä ajelimme Oripäähän Hirvikoskentien risteykseen. Oripäästä ajelimme Hirvikosken pyöräilyvihkolle, jossa jo on vihkoon mahtuvat 1000 nimeä ja molemmat takakannetkin alkavat olla täynnä. Pyöräilyvihkolta palasimme Hirvikosken keskustaan ja tulimme sieltä kotiin. Matkaa tästä lenkistä tuli 67 km (gps).

13.6.2016 Kaunis aurinkoinen, mutta edelleen vähän tuulinen oli sää tänäänkin. Päätimme kuitenkin tempaista tänään sellaisen reitin, jota emme ole ennen ajaneet. Ajoimme tosin aivan tuttua reittiämme ensiksi Piltolan ja Mellilän kautta Koski Tl:n keskustaan, josta jatkoimmekin nyt vanhaa Hämeen härkätietä Paimionjokivartta Ollilan suuntaan. Ollilasta lähdimme kohti Kyröä ja Kyröstä tulimme Huitinperän tien kautta 9-tielle, jolta sitten suuntasimme kohti Melliläjärveä ja Mellilää. Mellilästä tulimme kotiin Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta. Reitille kertyi pituutta 94 km (gps). Myötätuuli auttoi meitä Koski Tl:n suuntaan, sieltä Ollilaan oli sivuvastaistainen tuuli ja Ollilasta Kyröön eniten vastatuuli, mutta tällä osuudella on melko paljon metsiä, jotka heikentävät tuulen voimaa. Kyröstä aivan Mellilään ja vielä Piltolaankin oli sivumyötäistä. Loppumatka olikin sitten vastatuulta lyhyitä myötätuuliosuuksia lukuunottamatta.

12.6.2016 Pyöräilyharrastus jatkui tänäänkin. Sää oli puolipilvinen ja tuulinen. Tuuli ei ehkä ollut aivan yhtä navakkaa kuin eilen ja suunta oli pohjoisesta, joten ei mitenkään helteistä keliä. Lämpötila kohosi tänään kuitenkin parisen astetta eilistä korkeammalle. Ajoimme ensiksi Oripäähän ja sieltä Virttaan keskustan ja moottoriradan tien kautta takaisin kantatie 41:lle, jota jatkoimme Vampulaan kalkkitehtaan risteykseen saakka. Siitä tulimme Vampulan keskustan kautta pitkin Loimijokivartta Alastarolle ja sieltä vielä vanhaa tietä Karsattilaan, josta ajoimme Vakkatietä Onkijoen ja Hirvikoskentien risteykseen ja sieltä kotiin. Oripäähän saakka oli sivutuuli. Oripäästä Vampulaan poljimme vastatuuleen, jota onneksi hiukan tienvarsien metsäisyys heikensi. Vampulasta saimmekin sitten nautiskellen tulla hyvässä myötätuulessa lähes kotiin saakka. Päivän lenkille tuli pituutta 72 km (gps)

11.6.2016 Tänään oli erittäin tuulinen sää. Ajoittain oli aurinkoista, mutta oli taivaalla myös kuuropilviä. Iltapäivälämpötila jäi alle 15 asteeseen. Tuulesta huolimatta lähdimme pyörälenkille. Ajoimme ensiksi myötätuulessa Piltolan kautta Mellilään ja sieltä Koski Tl:n keskustaan, josta lähdimme puskemaan vastatuuleen kohti Ypäjää. Ypäjältä Loimaan suuntaan oli sivutuuli, joka ajoittain oli myötäinen ja toisinaan taas vastainen. Ajoimme Kartanonmäestä vielä Puujalkalan kautta kotiin. Näin saimme tämän päivän pyöräilymatkaksi 77 km (gps). Tänään emme kastuneet vaikka parin heikon sadekuuron alle jouduimmekin.

10.6.2016 Meni viikko ilman yhtäkään pyöräilylenkkiä. Olimme Repoveden kansallispuistossa vaeltamassa ja pari yötä meni mökillä Heinolassa, menomatkalla yksi, samoin paluumatkalla. Repoveden reissulla poikkesimme myös Heinolan puolella olevalle Paistjärven retkeilyalueelle katsomaan Pirunkirkkoa. Olipa mahtava lippaluola. Eilen illansuussa kotiuduimme matkalta ja tänään uskaltauduimme pyörälenkille. Tuuli oli melko olematonta, mutta sadepilviä kyllä oli taivaalla. Niin siinä sitten kävi, että Metsämaalle päästyämme alkoi sataa. Vartoilimme parillakin linja-autopysäkin katoksessa sateen loppumista. Kun se sitten näytti taukoavan, lähdimme ajamaan takaisin kotiin päin. Matkalla saimme niskaamme pari oikein kunnollista saderyöpsäystä. Kotiin saavuttuamme olimme melko märkiä ja viluisiakin, kun toisessa sadekuurossa tuli myös rakeita. Tämän päivän lenkki oli nyt vain 28 km:n (gps) mittainen.

3.6.2016 Pyöräilemään lähdimme tänäänkin. Sää oli hiukan edellispäiviä viileämpi ja tuulikin oli melko navakka. Pyöräilyn ohella toimimme postinjakajina, joten mutkittelua reittiin tuli melko runsaasti. Ajoimme kuitenkin ensiksi alkupään mutkien kautta Alastarolle ja sieltä Haaroisiin, Niinijoelle, Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolaan ja sieltä Loimaanportin kautta Loimaan keskustaan, jossa kiertelimme vielä useammassa kohteessa. Kartanonmäestä tulimme Juvan kautta Loimijoen ylittävälle kevyenliikenteen sillalle. Hirvikosken alueella oli useita kohteita, joissa kiertelimme. Lopulta tulimme kotiin ja gps näytti kilometrejä kertyneen vähän yli 72 km.

2.6.2016 Sää oli tänäänkin erittäin lämmin ja aurinkoinen. Tuuli oli melko heikkoa. Tänään kiersimme Mellilä - Oripää -lenkin, niin että ajoimme ensiksi Puujalkalaan ja siitä Kartanonmäkeen ja Piltolan kautta Mellilään. Oripäästä tulimme Hirvikosken pyöräilyvihkolaatikolla ja sieltä vielä Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Näin mutkitellen päivän lenkille tuli mittaa 56 km (gps).

1.6.2016 Tuuli puhalteli tänäänkin leudosti ja pilviä ei ollut juuri lainkaan taivaalla. Lämpötila kohosi parhaimmillaan 27 asteen paikkeille. Lähdimme tänään normaalia myöhemmin, kun kitkimme kasvimaata ennen pyörälenkille lähtöä. Ajoimme tänään lenkin Metsämaa - Ypäjänkylä - Kauhanoja - Kartanonmäki - Puujalkala - Hirvikosken pyöräilyvihkolaatikko - Hirvikosken keskusta, josta tulimme kotiin. Päivän lenkille tuli mittaa vain 49 km (gps). Lämmin oli polkea tänään niin kuin eilenkin.

31.5.2016 Päivä oli säältään eilispäivän toisinto. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja tuuli puhalteli kaakon suunnalta, ei kovin voimakkaana. Tänään lämpötila kohosi iltapäivällä selvästi hellerajan yläpuolelle. Ajoimme tänään ensiksi Ypäjälle ja sieltä Koskelle. Koskelta tulimme Mellilään ja sieltä Piltolan kautta Karhulan risteykseen, josta ajoimme Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen. Kartanonmäestä ajoimme taas Puujalkalan kautta Hirvikosken pyöräilyvihkolle ja sieltä kotiin. Lenkin pituus on 78 km (gps). Kosken suunnalla ja vielä Mellilän puolellakin oli kellastuneita orasmaita, jotka olivat kärsineet viime viikon keskiviikon ja torstain runsaista sateista. Sademäärät Koskella kohosivat uutistietojen mukaan jopa 70 millimetriin. Tämänkin reitin varrella näkyi nyt herne- ja öljykasvikasvustoja, myös muutama härkäpapuviljelys. Ne vähät rukiit, joita on kasvussa, alkavat olla tähkällä. Kasvinsuojeluruiskutuksetkin ovat kevätviljojen osalta jo alkaneet. Uudeksi kuukauden pyöräilymatkaennätykseksi voidaan nyt kirjata 1402 km, kun vanha oli 1130 km. Sen pyöräilimme viime vuonna toukokuussa.

30.5.2016 Sää oli tänään taas aurinkoinen ja lämmin, tuulikaan ei ollut kovin voimakasta. Iltapäivällä lämpötila kohosi aivan hellerajan tuntumaan. Tänään hapuilimme vähän lähdössä, että minne päin lähdemme ajamaan. Lopulta Lännen kohdalta lähdimme Rantatietä kohti kirkkoa ja sieltä Alastarolle ja Vampulaan. Vampulasta ajoimme Virttaalle ja Oripäähän. Oripäästä emme tulleetkaan suoraan kotiin vaan ajoimme Pappisiin ja sieltä Ysitielle ja Karhulan pyöräilyvihkolle, josta ajoimme vielä Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Tästä lenkistä kertyi mataa 83 km (gps). Tälläreissulla näkyi nyt taimettuneita rypsi- ja hernekasvustoja.

24.5.2016 Aurinkoinen sää jatkui tänään ja tuuli pysyi edelleen heikkona. Lämpötila nousi iltapäivällä hellelukemiin. Ajoimme tänään lenkin Ypäjä - Koski Tl - Mellilä - Kartanonmäki - Puujalkala ja poikkesimme vielä välillä kyläilemään. Tästä poikkeamisesta tuli lenkkiin lisää mittaa yli kolme kilometri. Koko pyörälenkille kertyi mittaa 81 km (gps). Tänäänkin näimme kylväjän pellolla. Olen ihmetellyt, kun nyt orastuvilla pelloilla ei näy juuri lainkaan muuta kuin viljaa, rypsit, rapsit, herneet ja härkäpavut ovat jääneet kylvämättä. Siltä nyt ainakin näyttää. Voi olla, että nämä viimeiset kylvöt ovat paljolti rypsiä, mutta eivät ilmeisesti hernettä tai härkäpapua. Edellisen vuoden säät aina ja edelleen ratkaisevat sen mitä kylvetään. Silloin ollaan päätöksenteossa aina vuoden myöhässä.

23.5.2016 Pyörälenkille teki mieli tänäänkin, kun aurinko paistoi ja oli yksi kevään lämpimimmistä päivistä. Tuuli oli tänään kohtalaista. Kiersimme ensin pienen kolmen kilometrin kierroksen, jonka jälkeen vasta lähdimme varsinaiselle pyörälenkille. Ajoimme Kauhanojalle Alkinkulman tien risteykseen ja siitä Katinhännäntietä Ypäjänkylälle, josta jatkoimme Metsämaalle Koskenrannan risteykseen. Risteyksestä jatkoimme 9-tietä Ristimäenkulmantien risteykseen ja sitä 2-tielle. Kakkostietä ajelimme Kojonperän liittymään Orisuolla, josta matka jatkui Kojonperään ja Köyliönkylään sekä Kurittulaan ja Karsattilaan. Karsattilasta tulimme Vakkatietä Hirvikosken ja Onkijoentien risteykseen, josta ajelimme kotiin. Tälle lenkille tuli mittaa 66 km ja koko päivän pyöräilymatkaksi 69 km (gps). Kylvötöitä tehtiin tämänkin lenkin varrella vielä muutamalla pellolla. Kollasen risteyksestä vähän Porin suuntaan, oli auto ajanut pois tieltä. Paloauto oli onnettomuuspaikalla ja ambulanssi seisoi Kollasenkulman tien risteyksessä, ilmeisesti onnettomuuden uhri oli jo kyydissä. Kollasenkulman risteykseen juuri siitä ohi ajaessamme saapui myös poliisiauto. Tänään teimme uuden ennätyksen pyöräilymäärässä yhden kuukauden aikana. Olemme nyt toukokuun aikana pyöräilleet 1160 km, vanha ennätys oli 1130 km ja sen saavutimme vuosi takaperin toukokuussa. Nyt on ennätystä vielä mahdollista parantaa tästäkin, kun tätä kuukautta on vielä kahdeksan päivää jäljellä.

22.5.2016 Aurinkoinen ja lämmin päivä oli tänäänkin. Tuulta oli jonkin verran, mutta hyvin sen osalta selvittiin. Ajoimme tänään Alastaron keskustaan ja sieltä Virttaalle, josta jatkoimme Säkylään Huovinrinteelle. Kävimme Sotilaskodissa juomassa mehut ja syömässä possumunkit. Huovinrinteeltä jatkoimme Yläneelle ja sieltä Oripään kautta kotiin. Tämän päivän lenkki oli tämän kevään uusi päiväennätys, matkaa tuli poljetuksi 104 km (gps). Kylvötöitä tehtiin tänäänkin usealla pelolla tämän reitin varrella. Voikukat kukkivat voinkeltaisina useilla pelloilla ja ojanpenkoilla.

20.5.2016 Pyöräilijän unelmasää oli tänään. Tuulta ei ollut juuri lainkaan ja lämpötila noin 18 astetta. Päätimmekin kiertää tänään Punkalaitumen lenkin. Menimme Punkalaitumelle Metsämaan Ristimäenkulman kautta Murronharjulle ja sieltä Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme kotiin Kanteenmaan ja Alastaron kautta. Tämä kierros oli mitaltaan 85 km (gps). Kylvötöitä tehtiin aika monessa paikassa reitin varrella. Käen kuulimme kukkuvan ensimmäisen kerran vasta tänään tänä keväänä. Tänään ylittyi 1000 km tällä kaudella.

18.5.2016 Tänään jatkoimme pyöräilyharrastustamme. Olin erinomainen pyöräilysää, tuuli oli edelleen melko navakkaaa. Lämpötila oli hiukan eilistä korkeampi. Kiersimme tänään Ypäjä - Jokioinen -Humppila - Metsämaa -kierroksen vielä niin, että menimme Kauhanojalle Alkinkulman tien päähän ja palasimme siitä sen verran taikaisin ja menimme Katinhännäntien kautta Ypäjälle ja sieltä Vaulammille. Humppilasta ajoimme 2-tietä Kollasen risteykseen, josta ajoimme Metsämaalle ja sieltä sitten kotiin. Kylvötöitä tehtiin muutamassa paikassa reitin varrella. Yhdellä pellolla ajettiin vähäisten oraiden päällä jotain kevyesti raapivaa laitetta, ilmeisesti rikottiin mahdollista sateiden aiheuttamaa kuorettumaa.

17.5.2016 Tuuli oli tänään melko navakkaa ja kuuropilviäkin ratsasti taivaalla. Ajoittain sentään aurinkokin paistoi. Lämpötila oli vain hiukan toistakymmentä astetta. Tänään oli Loimaan Lehden kevätkauden viimeinen pururatatapahtuma, vuorossa oli Alastaron rata. Kiersimme sinne pyöräillen Oripään, Virttaan ja Vampulan kautta. Alastarolle tultaessa meillä oli aikaa vielä runsaasti ennen tapahtuman alkua, joten emme nousseet jyrkkää nousua Aapiskujalle vaan kiersimme loivemmin Virttaan- ja Urheilukentänteiden kautta. Kävelimme jo ennen tapahtumaan pienen lenkin ja tapahtumassa 4,4 km:n lenkin. Kävelyä tuli noin 6 km. Kuntoilutapahtuman jälkeen ajoimme kotiin Vanhan Alastarontien kautta. Pyöräilyä tuli tälle päivälle 69 km (gps). Yllättävän paljon oli kylvöjä tekemättä vielä Vampulan puolella. Pellot ovat nyt märkiä ja pari sadekuuroa mekin saimme niskaamme heti Oripäähän mennessä. Sen jälkeen ei varsinaisesti enää satanut.

16.5.2016 Viikonvaihde meni ilman pyöräilyä, pidettiin sadetta ja oli kyllä muitakin rientoja. Sade jatkui vielä tänäänkin yli puolen päivän. Tänään oli vuorossa Loimaan Lehden kuntokierroksella Oripään kuntorata Kangastuvan maastossa. Kiertelimme sinne polkien. Ensiksi menimme Puujalkalaan ja sieltä Kartanonmäen kautta Karhulan risteykseen, josta Piltolan kautta Mellilään ja sieltä Pappisiin ja Oripäähän. Tulimme sinne niin aikaisin, että ehdimme kiertää pari kertaa lenkin Kangastuvan risteyksestä Oripään keskustan kautta Kantatie 41:lle ja uudemman tien kautta takaisin samaan risteykseen. Kuntoradalla kiersimme hiukan vajaan kolmen kilometrin lenkin vain kertaalleen, jonka jälkeen poljimme takaisin Hirvikoskelle. Hirvikosken pyöräilyvihkolta tulimme vielä Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Pyöräilymatkaa kertyi yhteensä 68 km (gps). Viljat ovat orastuneet kohtalaisen nopeasti ja melko tasaisesti. Kolmen päivän vesisade oli varmaan jo parin viikon poutajakson jälkeen paikallaan.

9.5.2015 Aamulla varhain sato millin verran vettä. Aamupäivän ajan oli kovin pilvistä ja heikkosti tihkutti ajoittan vettä, josta sateesta ei mittariin kyllä kertynyt mitään. Puolenpäivän aikoihin alkoi kirkastua ja iltapäivä oli jo hyvinkin poutaisen oloinen. Tuuli oli voimakasta, noin 7 m/sek lännestä. Lämpötila oli 11 asteen paikkeilla plussan puolella.Tuulesta huolimatta lähdimme pyörälenkille, kun pyöräily jäi taas tällä viikolla vähiin. Ajoimme Metsämaalle ja kiersimme siellä Koskenrannan risteyksestä Ristimäenkulman kautta 2-tielle ja Kollasten kautta takaisin Metsämaalle, josta jatkoimme Ypäjänkylälle ja Kauhanojalle. Kauhanojalta tulimme Kartanonmäkeen ja sieltä Puujalkalan kautta kotiin. Pyöräilymatkaa tästä lenkistä kertyi 69 km (gps). Muutamia koneita oli pelloilla kylvöhommissa joko äestämässä tai kylvämässä. Sateet ovat nyt merkittävästi pitkittäneet kylvötöiden etenemistä.

13.5.2016 Tänään tuuli oli melko navakka, mutta aurinko paistoi. Pyörälenkille lähdimme tänäänkin. Ajoimme Ypäjälle ja sieltä Kosken keskustan kautta Mellilään. Mellilästä jatkoimme Piltolan kautta Loimaan portille ja Kartanonmäkeen, josta jatkoimme Puujalkalaan. Puujalkalasta tulimme Hirvikosken pyöräilyvihkolaatikolle ja nimemme kirjotettuamme ajoimme vielä pienen mutkan ennen kotiin tuloa. Lenkille tuli mittaa 78 km (gps). Kevään kylvötyöt ovat melko loppusuoralla, vain muutamalla pellolla tehtiin kylvötöitä. Sääennuste on luvannut ainakin pariksi seuraavaksi päiväksi runsasta sadetta. Katsotaan mitä on tulossa.

12.5.2016 Aurinkoista oli tänäänkin, mutta edellisiin päiviin nähden melko viileätä. Lämpötila nousi parhaimmillaan 15-16 asteen tienoille. Koleuden tuntua lisäsi voimakas tuuli. Lähdimme tuulesta huolimatta pyöräilylenkille. Ajoimme Oripäähän ja sieltä Pöytyän kirkolle, josta jatkoimme Kumilaan ja Melliläjärvelle. Uimaan emme nyt innostuneet vaan ajoimme pienen tauon jälkeen Piltolaan ja sieltä Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen, Puujalkalaan ja kotiin. Kevätkylvötöissä oli koneita vielä pelloilla, mutta melkoinen osa kylvöistä näytti tämän lenkin varressa olleen tehtynä. Viime yönä käytiin monin paikoin hallan puolella, onneksi ei kuitenkaan kovin paljoa. Ensimmäisiä kevätkylvöjä näytti jo olevan oraalla. Päivän pyöräilymatkaksi tuli 72 km (gps).

10.5.2016 Tänään jatkui hyvä pyöräilysää vaikka tuuli olikin eilispäivää selvästi voimakkaampaa. Aurinko paistoi ja lämmintä oli parhaimmillaan vähän yli 20 astetta. Pelloilla näkyi kylväjiä. Yllättävn suuri osa kylvöistä on jo tehty. Koivut alkavat olla jo vihreitä ja lehtikuusetkin melko vihreitä. Valkovuokot kukkivat paikoin erittäin runsaasti. Tänään kiersimme lähes saman lenkin kuin eilenkin. Kuvasimme valkovuokkoja, possuja ja vieläpä näädän raadonkin, joka oli jo selvästi eilistä heikommassa kunnossa. Lenkki oli siis: Alataro-Vampula, jossa ajelimme vähän edestakaisinkin valkovuokkokohteiden välillä-Virttaa-Oripää. Tulimme kotiin ja lepäilimme jonkin aikaa ennen kuin lähdimme uudestaan, nyt Loimaan Lehden kuntoilukierroksella oli vuorossa Loimaan torilta aloitettu siltakierros. Ajoimme torille polkupyörillä ja kiersimme kävellen neljän kilometrin siltakierroksen (ensiksi Mäenpään sillalle ja sieltä joen toista puolta Lemmensillalle ja takaisin torille). Siltakierroksen jälkeen palailimme takaisin kotiin. Päivän pyöräilylle tuli mittaa 80 km (gps), joka on tämän kevään uusi päiväennätys.

9.5.2016 Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu edelleen. Tänään tuulikin oli lähes olematonta. Vuorossa oli Loimaan Lehden kuntoilukierroksen Virttaan etappi. Ajoimme Virttaan Eräveikkojen majalle Vampulan kautta. Kiersimme patikoiden suurena ryhmänä Kankaanjärven. Poikkesimmepa vielä katsomassa Turun Veden rakennelmia golfradan tuntumassa. Samalla saimme ihailla golfradan maisemaa. Pelaajiakin radalla näkyi olevan ja rata näytti oikein hyväkuntoiselta. Patikointia tuli 6,8 km. Virttaalta ajoimme kotiin Oripään kautta. Oripäässä lähellä Loimaan rajaa näimme auton alle jääneen näädän raadon. Harmitti, kun ei tullut pysähdytyksi ja otetuksi siitä kuvaa. Tämän päivän pyöräilykierrokselle mittaa tuli 70 km (gps).

8.5.2016 Sää oli tänään taas hyvin aurinkoinen ja lämpötila nousi vähän yli 20 asteeseen. Tuuli oli eilistä navakampaa. Tänään ajoimme Metsämaalle ja sieltä Ypäjänkylälle, josta jatkoimme Kauhanojalle ja sieltä Loimaan ja Puujalkalan kautta takaisin kotiin. Tämän päivän pyöräily oli 49 km:n (gps) mittainen. Kylvötöitä tehtiin tänäänkin, äitienpäivänä aika monella pellolla.

7.5.2016 Aurinkoinen sää jatkuu edelleen. Lämpötila pysytteli tänään alta 20 asteen. Tuulta oli jonkin verran. Ajoimme tänään Ypäjälle ja sieltä Kosken keskustaan, josta jatkoimme Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan kautta kotiin. Lenkille tuli mittaa 73 km (gps). Paljon oli koneita tänäänkin peltohommissa. Sää on ollut nyt kylvöjen kannalta suotuisa. Koivut ovat alkaneet vihertää hyvin nopeasti.

6.5.2016 Tänään ei ollut Loimaan Lehden pururatakierroksessa kohdetta, eilen oli vuorossa Ypäjän pururata. Menimme Ypäjälle autolla, kun oli kiiruhdettava sieltä lenkin jälkeen nopeasti pois. Kiersimme pururadan kahteen kertaan ja lisäksi teimme pitkän lenkin pururadan lähialueen metsissä. Kävelyä kertyi eiliselle päivälle 6 km. Tänään ajoimme kevään tähän mennessä pisimmän lenkin, kun suuntasimme Ypäjälle ja sieltä Kosken keskustaan. Koskelta tulimme Mellilään ja sieltä Piltolan kautta kotiin. Tälle lenkille kertyi pituutta 73 km (gps). Tänään voi sanoa olleen pelloilla kevättöissä täysi hyörinä päällä, lannoitettiin, muokattiin ja kylvettiin. Aurinkoista ja lämmintä oli edelleen ja tuulikin melko heikkoa.

4.5.2016 Lämpötila oli tänään parhaimmillaan noin 20 astetta. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Tänään oli vuorossa pyöräily Melliläjärvelle ja takaisin. Melliläjärvellä oli Loimaan Lehden pururatakierroksissa vuoroaa Melliläjärven ympäri kävely. Ajoimme Melliläjärvelle Oripään kautta ja teimme vielä mutkan ajamalla Virkasuontien päästä päähän. Tulimme Pappisiin ja siitä Mellilään ja Melliläjärvelle, jossa kävelimme pari kierrosta järven ympäri. Kävimmepä vielä uimassakin. Vesi oli jo suhteellisen lämpimän tuntuista, ehkä 12 asteista. Paluumatkan teimme Piltolan, Kartanonmäen ja Juvan kevyenliikenteen sillan kautta. Pyöräilymatkaa tuli 62 km (gps) ja kävelyä 4 km (gps) sekä lyhyt uintipyrähdys.

3.5.2016 Kaunis aurinkoinen sää oli tänäänkin, tuuli oli kohtalaisen voimakas. Loimaan Lehden pururatakierroksen toinen etappi oli Metsämaan pururata, jonne suuntasimme aluksi aivan väärään suuntaan. Ajoimme kotoa Karhulan risteykseen, josta jatkoimme Loimaanportin kautta Loimaan keskustaan ja sieltä Hämeentietä Kauhanojalle. Kauhanojalta menimme Katinhännäntietä pitkin Ypäjänkylälle ja sieltä Metsämaalle Koskenrannan risteykseen. Koska meillä oli vielä reilusti aikaa pururatakierroksen alkamiseen, päätimme kiertää vielä Ristimäenkulman ja Kollasen kautta Metsämaalle. Pururatakierroksen lähtö oli Kalliohovin pihasta. Ehdimme kiertämään pururadan kertaalleen jo ennen varsinaista lähtöä. Kiersimme sen vielä toistamiseen ennen kuin lähdimme ajelemaan kotiin päin. Päivän pyöräily oli 66 km (gps) ja kävely 4 km (gps). Tänään näimme pellolla ensimmäisen traktorin kylvökoneen kanssa. Lietteen levitys oli käynnisssä useammassa paikassa ja peltoja äesteltiin, mutta eivä kevättyöt pelloilla vielä käyneet kovin vilkkaina.

2.5.2016 Aurinkoista ja melko lämmintä oli tänäänkin. Päivälämpötila nousi jo parhaimmillaan 16 - 17 asteeseen. Tänään suuntasimme pientä postinjakoa tehden ja sen takia mutkitelle Alastarolle. Alastarollakin teimme vielä lenkin kirkon vieressä olevalla asuntoalueella. Alastarolta tulimme takaisin Hirvikoskelle. Mennen tullen ajoimme Vanhan Alastarontien kautta. Kotiin tultuamme vaihdoimme hiukan varustusta ja lähdimme Loimaan Lehden kevään pururatakierrokselle, jonka ensimmäinen kohde oli nyt Hirvikosken pururata. Menimme pururadalle kävellen, kiersimme radalla 5,5 kierrosta, jonka jälkeen palasimme kävellen kotiin. Matkaa päivän pyöräilystä tuli 32 km (gps) ja kävelystä 7 km (gps).

1.5.2016 Tänään oli aurinkoista ja tuulta ei ollut juuri lainkaan. Lenkkimme oli tänään sellainen melko tasamaan pyöräily. Ajoimme kotoa Karhulan risteykseen, josta menimme Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen. Kartanonmäestä jatkoimme Kauhanojalle vanhan ja uuden Hämeentien risteykseen. Mennessä menimme varsinaista Hämeentietä ja takaisin tulimme Vanhan Hämeentien kautta. Paluumatkan keskustasta kotiin ajoimme Puujalkalan kautta. Matkaa tästä siksakista tuli 38 km (gps). Ensimmäiset tasausäestetyt pellot näimme tänään.

27.4.2016 Pienet vastoinkäymiset ovat varjostaneet kevätkauden kuntoilua, mutta kaipa se tästä pikku hiljaa. Tänään lähdimme varsinaiselle pyöräilylenkille, mutta alkuperäistä suunnitelmaa lyhyemmäksi tämäkin kuitenkin jäi. Ajoimme Haaralle ja sieltä Eviran kautta Loimaa Cityyn, josta jo sitten tulimmekin kotiin kuitenkin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Matkaa lenkille tuli 20 km (gps).

15.4.2016 Kolmas pyöräilykerta oli vielä edellisiäkin vaatimattomampi, vain pieni 8 km:n asiointilenkki.

13.4.2016 Toinen pyöräilykerta oli lähes yhtä vaatimaton kuin ensimmäinenkin, vain 13 km:n asionintireissu sekin.

12.4.2016 Avasin pyöräilykauteni tänään pienellä polkaisulla. Kävin kaupungilla pienellä asialla, josta kertyi matkaa vain 11 km. Se oli kuitenkin tämän kevään ensimmäinen pyöräilyreissu.

Matkalla Orisuolle!

Kojonkulman metsästysseuran majan pihassa matkalla Orisuolle! - Kuva: Raimo Nordman