Raimo Nordman

Metsontie 20, 32210 LOIMAA kk
Puhelin: 050 521 0560, (02) 762 7136

Pyöräillen ajatuksia tuulettamaan

Pyöräilykausi 2013

Tämä kausi alkoi osaltani 20.4.2013, Marja-Liisa aloitti jo muutama päivä aikaisemmin tekemällä kauppareissun pyöräillen Loimaan keskustaan. Vuosi sitten tein ensimmäisen pyörälenkin 4.4.2012

Seuraava kausi 2014

Edellinen kausi 2012

Kuukausikm  km/
 päivä
 
 päiviä
Joulu26252,405
Marras69653,5413
Loka49254,679
Syys73566,8211
Elo48760,888
Heinä5151,001
Kesä40767,836
Touko49061,258
Huhti18361,003
Kausi yhteensä380259,4164

Kauden 2013 pyöräilyblogi

31.12.2013 Lähdimme taas pyöräilemään, kun sää oli suotuisa - oli tosin lähes pilvistä, tuuli oli melko navakkaa, puhaltaen lounaasta. Lämmintä oli 4-5 astetta plussan puolella ja lumesta ei ole tietoakaan. Hiukan alkoi vihmoa vettä, kun olimme Kauhanojalta tulossa Loimaalle päin, mutta onneksi se loppui melko nopeasti. Ajoimme hyvin tutun lenkin, Metsämaa - Ypäjänkylä Kauhanoja (Alkinkulman tienristeys) - Loimaa - Puujalkala - Puujalkalasta ajelimme vielä Vesikoskelle ja sieltä kotiin. Matkaa tästä lenkistä kertyi 51 km (gps). Tässä oli nyt tämän vuoden pyöräilyt, kun olemme päättäneet seurata pyöräilyjämme vuosijaksoissa, joten katsotaan kuinka pian vuoden 2014 pyöräilykausi alkaa. Toivotan Hyvää Uutta Vuotta 2014 kaikille pyöräilyblogiani seuranneille.

29.12.2013 Pyöräilykelit vain jatkuvat. Tänäänkin oli melko pilvistä, mutta ei kuitenkaan sateen uhkaa. Lämpötila oli viitisen astetta plussalla ja tuuli puhalteli lounaasta kohtalaisesti. Ajoimme tänään hyvästä pyöräilysäästä huolimatta kuitenkin vain pienehkön lenkin. Lähdimme Oripään suuntaan, mutta käännyimmekin Niinijoelle jälkimmäisestä risteyksestä. Niinijoelta ajoimme Pappiseten kautta Mellilään, josta Piltolaan ja Loimaanportille. Loimaanportilta tulimme Kartanonmäkeen ja sieltä taas Puujalkalaan ja kotiin. Pienen ylimääräisen kierroksen teimme vielä, että saimme lenkistä matkaa kertymään 40 km (gps).

28.12.2013 Pyöräilykausi vain jatkuu, mutta jäi kuitenkin joulunpyhien aikaan lenkit tekemättä. Tänään, vaikka taivas oli koko päivän oikein raskaassa pilvessä ja ajoittain hiukan satoikin, lähdimme kuitenkin pyörälenkille. Ajoimme Metsämaa-Kauhanoja-Puujalkala -lenkin. Sadettakin saimme lenkin aikan niin, että vaatteet olivat märkinä. Ei vilu kuitenkaan tullut, lämmintä oli noin viisi astetta plussalla. Lenkistä kertyi mittaa 48 km (gps).

18.12.2013 Sää oli tänään aamulla kirkas ja täyskuu möllötti taivaalla. Melko nopeasti kuitenkin nousi sumu ja sitä riitti ihan illansuuhun asti. Lähdimme tänäänkin pyöräilemään, kun oli kutakuinkin tuuletonta ja lämpötila nollan seutuvilla. Ajelimme Alastarolle ja sieltä Vampulaan ja Virttaan kautta vielä Oripäähän, josta tulimme kotiin. Pitkäksi lenkki venähti ja täysin pimeääkin oli jo loppumatka. Heikosti näyttävät tuollaiset markettien pyöräilyvalot pimeällä ja kostealla, pitäisi löytää jostain oikein kunnon valolaite. Matkaa tästä lenkistä kertyi 66 km (gps).

17.12.2013 Marraskuun lopussa tuntui jo siltä, että pyöräilykausi pitää lopettaa, kun talvipyöräily ei ole ollut meidän lajimme. Tässä on muutama päivä ollut taas suhteellisen lämmintä, läpömittari käväisi eilen yli seitsemässä asteessa plussan puolella. Jäätiköt sulivat ja tänään arvasimme lähteä pyörien kanssa kokeilemaan. Jäätä ei ollut juuri missään ja oli muutenkin erinomainen tuuleton ja pääosin kuiva pyöräilysää. Ajoimme Oripää-Mellilä-Piltola-Loimaanportti-Juva-Puujalkala -lenkin, josta matkaa kertyi 56 km (gps).

29.11.2013 Tänään aurinko paisteli koko päivän miltei pilvettömältä taivaalta sen aikaa kuin paisteli. Tuulta ei ollut juuri lainkaan, mutta pakkasta sensijaan oli lenkiltä illansuussa pois tullessamme jo reilut -4 astetta. Viime yönä komeetta Ison pyyhkäisi auringoa hipoen - noin 1 miljoonan kilometrin etäisyydeltä - ja menetti ilmeisesti osan massastaan auringon sulattamana. Lähipäivät näyttävät saammeko vielä nähdä komeetan kiitävän pyrstö edellä pois päin auringosta. Tänään teimme pyöräilyn vähän edellispäiviä pitemmän kaavan kautta ja ajoimme Oripää-Mellilä-Piltola-Loimaanportti-Juva-Puujalkala-Töykkäläntie -lenkin, josta matkaa kertyi 56 km (gps).

28.11.2013 Tänään aamulla vähän sataa tihkutti ja lämpötila pysytteli koko päivän asteen pari plussan puolella. Ajoimme tänään aivan samat kiemurat kuin toissapäiväisellä lenkilläkin ajelimme. Vähäistä rännän sekaista vesisadetta ajoittain saimme lenkin aikana niskaamme. Tuuli oli puuskissa erittäin voimakas ja kuivasi myös nopeasti pienet vesitihkut. Matkaa tuli tänäänkin lenkistä 48 km (gps).

26.11.2013 Tuuletonta, mutta jo kohtalaisen kylmää, oli sää tänään. Taisipa lämpötila pysytellä lievästi pakkasen puolella. Metsämaalle ajelimme tänäänkin ja sieltä tutut kiemurat kierrellen Ypäjänkylän lävitse Kauhanojalle, jossa kävimme kääntämässä Vanhan Hämeentien ja Hämeentien risteyksessä. Kauhanojalta tulimme Kemppilänkadun ja Puutarhurinkujan kautta Lemmensillalle ja siitä Juvan asutusalueen lävitse Puujalkalaan, josta kotiin Kolkkalantien kautta kiertäen. Lenkistä kertyi matkaa 48 km (gps).

24.11.2013 Tänään lämmintä oli vain ateen verran, mutta lähes tyyntä. Lämpötila laski nopeasti pakkasen puolelle, kun aurinko alkoi painua horisontin taakse. Taivas oli osittain pilvessä. Ajoimme Metsämaa-Ypäjänkylä-Kauhanoja-Puujalkala -lenkin. Reitistä ajoa tuli 48 km (gps).

23.11.2013 Tänään aurinko paistoi aamusta saakka ja tuuli oli heikkoa. Ammulla lämpötila painui hiukan nollan alapuolelle, mutta päivällä lämpötila nousi noin kahteen plusasteeseen. Pyöräilimme tänään Oripää-Mellilä-Piltola-Loimaanportti-Juva-Puujalkala-Töykkäläntie -lenkin, josta matkaa tuli 56 km (gps). Kulki hyvin, paikoin oli liukkaita kohtia, erityisesti risteyksissä.

18.11.2013 Tänään puhalteli oikein navakka tuuli lounaasta. Lähdimme pyöräilemään myötätuulessa Metsämaalle, josta jatkoimme sivuvastaisessa Ypäjänkylälle ja Kauhanojalle. Kauhanojalta ajelimme sivutuulessa Loimaan keskustaa sivuten Juvalle ja Puujalkalaan, josta sitten myötätuuli puhalteli loppumatkan kotiin. Aurinko paistoi lähtiessämme, mutta lopetellessamme oli taivas jo vetäytynyt melkolailla pilviseksi. Lenkille tuli mittaa 48 km (gps).

15.11.2013 Pyöräilemään teki mieli tänäänkin, kun oli aika vähätuulista ja lämmintä viitisen astetta. Taivas oli kyllä pilevessä ja ajoittain melko vahvassakin. Ennuste näytti ajoittaista heikkoa sadetta Loimaalle. Ajoimme Ypäjälle ja sieltä Koski Tl:ään. Nyt menimme 10-tietä Mellilän risteykseen ja risteyksestä tulimme Mellilään ja sieltä Piltolan ja Vanhankirkon kautta kotiin. Matkaa lenkille tuli 67 km (gps). Sadetta emme lenkillämme saaneet, mutta tien pinnat muuttuivat märiksi Kosken ja Mellilän välillä ja olivat märkiä kotiin saakka. Mittarissa kotona näytti, että vettä olisi tullut vajaa milli poissa ollessamme.

14.11.2013 Aurinko paisteli ja tuultakaan ei ollut kuin nimeksi ja lämpötila viiden asteen paikkeilla plussalla, joten upe pyöräilysaa ja niin oli lenkille lähdettävä. Tänään ajoimme Metsämaa-Ypäjänkylä-Lauhanoja (Alkinkulmantien risteys)-Loimaa-Puujalkala -lenkin, josta matkaa tuli 48 km (gps).

13.11.2013 Melko pilvinen ja vähän tuulinen sää oli tänään. Lämpötila oli 4-5 astetta plussalla. Pilvisyydestä huolimatta ei sateenuhkaa näyttänyt olevan. Tänään kiersimme taas Oripää-Mellilä-Piltola-Loimaanportti-Juva-Puujalkala -lenkin ja loppupään kiersimme vielä Töykkäläntien kautta. Matkaa tuli näiden kiemuroiden kanssa 56 km (gps).

11.11.2013 Taas tuli viiden päivän mittainen tauko pyöräilyyn, kun tuli keikka Etelä-Savoon. Tänään sitten pyöräiltiin aurinkoisessa, mutta jo syksyisessä säässä. Lämpötila oli vain aste pari plussalla, mutta tuulta ei ollut juuri nimeksikään. Paikoin tienpinta tuntui olevan jäässä ja ilmeisen liukas. Pyöräilylenkkinä oli tänään Alastaro-Virttaa-Oripää -lenkki, josta kilometrejä tuli 55 km (gps)

6.11.2013 Tuuli oli heikkoa tänäänkin ja lämpötila 6 asteen paikkeilla. Taivas oli pilvessä, mutta sadetta ei iltapäivän aikana saatu. Tänään pyöräilimme Oripää-Pappinen-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala -reitin, josta kertyi matkaa 55 km (gps). Tänään kauden pyöräilymatka ylitti 3000 km.

3.11.2013 Pilvinen, mutta sateeton päivä. Tuulta ei pyöräilemään lähtiessämme ollut juuri nimeksikään. Tuuli hiukan yltyi lenkkimme aikana ja oli loppumatkan vastatuulta. Ajoimme Alastaroon, Vampulaan, Virttaalle, Oripäähän ja sieltä kotiin. Oripäästä alkaen puhalteli selvä sivuvastainen tuuli. Lenkistä kertyi matkaa 66 km (gps).

1.11.2013 Hyvä tuuleton pyöräilysää jatkui tänäänkin. Aamupäivällä satoi ja taivas oli melkein kokonaan pilvessä pitkälti iltapäivään, mutta sateenuhka mäytti väistyvän.Lämmintä oli noin 7 astetta, joten lähdimme pyöräilemään. Ajoimme saman lenkin kuin eilenkin: Metsämaalle, Ypäjänkylälle, Kauhanojalle Alkintien risteykseen, josta tulimme Hirvikosken keskutan kautta kiertäen kotiin. Matkaa kertyi näin tästä lenkistä 45 km (gps).

31.10.2013 Aaurinko paisteli, mutta iltapäivällä alkoi taivas vetäytyä pilveen, sadetta on ennustettu. Saamme ajan kulumaan jo ilman liikuntaakin - ikävä kyllä. Taas on mennyt monta päivää ilman pyöräilylenkkiä, tänään sentään teimme pikapyrähdyksen. Ajoimee jälleen Metsämaalle, Ypäjänkylälle, Kauhanojalle, mutta nyt sieltä suoraan kotiin. Matkaa tästä kertyi 44 km (gps).

25.10.2013 Aaamupäivä oli vähän sumppuista, mutta puolenpäivän aikoihin alkoi aurinko pilkistellä. Tuuli oli melko navakka, länsi-lounaasta. Tyydyimme tänään kiertämään Metsämaa-Ypäjänkylä-Kauhanoja-Puujalkala -lenkin, josta matkaa tuli 48 km (gps).

22.10.2013 Aamulla oli vielä selkeää ja kylmää, mutta jo aamupäivän aikana alkoi taivaalle kertyä pilveä, ei kuitenkaan vielä sadepileven tyyppistä. Pilvisyyden lisääntyessä myös tuuli voimistui. Tuuli oli jo iltapäivällä melko voimakasta etelätuulta. Lämmintä oli vain pari kolme astetta, mutta pyöräilemään lähdimme, kun säätiedotuksessa on ennustettu satei tuleville päiville. Ajoimme tänään Oripää-Pappinen-Mellilä-Piltola -lenkin, josta pienen asutusaluekierroksen kierrettyämme tuli matkaa 51 km (gps).

21.10.2013 Aurinkoinen, mutta silti kolea päivä, oli tänään. Aamulla oli pakkasta lähes kahdeksan astetta eikä päivälläkään lämpötila muutamaa plusastetta korkeammalle noussut. Tuulta ei onneksi ollut juuri nimeksikään. Ajoimme tänään Alastarolle ja sieltä Kanteenmaahan ja Metsämaalle, josta Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Lenkille tuli mittaa 61 km (gps).

16.10.2013 Aurinko paistoi tänäänkin, lämmintä ei kuitenkaan ollut, iltapäivällä lämpötila oli vain 4-5 astetta plussalla. Tuuli oli todella heikkoa, mutta sen vaikutuksen kuitenkin huomasi, kun ajelimme myötätuulessa Mellilään ja sieltä Koskelle. Kosken keskustan jälkeen alkoi vastatuuliosuus, joka Ypäjälle saakka oli hiukan sivuvastainen ja Ypäjältä alkaen täysin vastainen. Metsäosuuksilla tuulta ei tuntunut lainkaan. Lenkistä tuli matkaa 73 km (gps).

14.10.2013 Tuuli oli tänään heikkoa, mutta aurinko paistoi niin kuin eilenkin. Lämmintä oli kuitenkin 3-4 astetta eilistä viileämpää. Poljimme ensiksi pinen lenkin tuulensuuntaa hakien ennen kuin suuntasimme Niinijoelle ja Oripäähän, josta tuttua reittiä jatkoimme Pappisiin ja Mellilään. Mellilästäkin tulimme taas Piltolan kautta Vanhallekirkolle ja sieltä kotiin. Päivän ajomatkaksi tuli 51 km (gps).

13.10.2013 Tänään oli taas mitä mainioin pyöräilysää - aurinkoista, vain heikkoa tuulta ja lämpötila yli 10 astetta. Ajoimme tänään Oripään suuntaan, Virttaalle ja Vampulaan, jonne menimme nyt poikkeuksellisesti Riittiön risteyksen kautta. Vampulasta tuolimme Alastarolle ja Alastarolta vanha tietä Kurittulaan, josta Vakkatietä Metsämaan risteykseen ja sieltä Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Matkaa lenkistä tuli 69 km (gps). Puimattomia peltoja ei reitin varressa näkynyt, syyskyntöjä on tehty, mutta ei siinä laajuudessa kuin vuosi sitten. Tänään näimme kaksi kotkaa liitelevän taivaalla Oripään ja Virttaan välillä. Sanoisin, että ainakin toinen oli pyrstöstä päätellen maakotka, mutta toinen oli vielä ylempänä kuin toinen, joten sitä en osaa mennä arvioimaan.

7.10.2013Tänään sää oli lämmin, päivälämpötila 13 astetta, ja puolipilvinen. Eilisen kävelyt vielä jaloissa tuntuen lähdimme pyöräilemään. Ajoimme Oripäähän, Pappisiin, Mellilään ja sieltä Piltolaan ja Töykkäläntien kautta kiertäen kotiin. Matkaa lenkistä kertyi 51 km (gps).

6.10.2013 Tänään oli viimisen päälle upea ulkoilusää. Yöllä satoi 4 mm vettä, mutta aamulla oli jo poutaa ja pilvipeite alkoi heti varhain aamulla rakoilla. Tänään emme suunnanneet kuitenkaan pyöräilemään vaan päätimme kiertää Huovin polkuretken eli patikoida Virttaan ja Säkylän harjumaastossa. Kävely on jäänyt nyt syyskesällä meiltä molemmilta hyvin vähiin. Minä kesällä kävelin viljelystarkastuksia, josta saattoi vielä olla hiukan kävelytuntumaa jäljellä. Jaloissa kävely kuitenkin tuntui, kun kiersimme koko retken pisimmän 35 km:n lenkin. Kohtuullisen hyvin siitä kuitenkin selvisimme. Päivällä lämpötila nousi 12 asteen paikkeille, aurinko paistoi ja tuuli oli heikkoa hiukan puuskaista länsituulta. Matkaan lähti vähän yli 700 lenkkeilijää. Tuntui, että nuoriso ei oikein ole ottanut tällaista kävelytapahtumaa omakseen.

2.10.2013 Mukava syksyiseksi pyöräilysääksi. Pyöräilimme kuitenkin vain tutun Metsämaa-Kauhanoja-Hirvikoski -reitin, josta matkaa tuli 44 km (gps).

25.9.2013 Tänään jatkoimme pyöräilyharrastusta, kun oli oikein aurinkoinen päivä - koleaa tosin oli ja samanlaista tuulista kuin eilenkin. Edellinen yö taisi olla ensimmäinen hallayö tämän syksyn aikana. Oma alinarvomittarini oli tosin käynyt alimmillaan vain +0,1 asteessa, mutta todennäköisesti aukeammilla paikoilla mentiin hallan puolelle. Tänään ajoimme ensiksi Mellilään ja sieltä Pappisiin ja Oripäähän, josta tulimme kotiin pienen asutusaluekierroksen tehtyämme. Matkaa tästä lenkistä kertyi 51 km (gps).

24.9.2013 Vaihtelevaa pilvisyyttä ja voimakasta tuulta sisälsi tämän päivän sää ja lämpötila oli vain 8 asteen paikkeilla. Kiersimme tänään Oripään ja Virttaan kautta Vampulaan ja sieltä Alastarolle ja kotiin. Lenkki onnistui sikäli hyvin, että vastatuuli ei juuri missään tuntunut oikein pahalta, kun sensijaan Vampulasta kotiin työnsi hyvä myötätuuli koko matkan. Vampulasta Alastarolle oli tie koko matkan aivan märkä, mutta onneksi säästymme pahimmalta sateelta, vain pientä pirskottelua saimme päällemme. Matkaa lenkistä kertyi 67 km (gps).

22.9.2013 Tuulta oli tänään ja yksi sadekuurokin tuli puolenpäivän aikoihin, emme vielä silloin olleet pyöräilemässä. Ajoreittimme oli Hirvikoskelta Metsämaalle ja Kollasenkulmalle, josta Valtatie 2 pitkin Kanteenmaahan ja sieltä Alastaron kautta kotiin. Matkaa lenkistä kertyi 60 km (gps). Syyskuu alkaa olla lopuillaan, mutta tienreunoissa kukkivat vielä keltanoiden lisäksi kissankellot, saunakukat, matarat, apilat ja lupiinitkin.

20.9.2013 Taivas oli pilvessä tänään lähes koko päivän. Parina edellispäivänä on hiukan sadellut, mutta tähän vuodenaikaan nähden lämmintä on sää vielä ollut, tänäänkin lämpötila 15 asteen paikkeilla. Tuuli oli melko heikkoa. Ajoimme tänään tutun reitin: Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää, josta matkaa 66 km (gps). Nyt emme reitin varrella nähneet yhtään puimatonta viljapeltoa, vain muutaman öljykasvipellon. Yhdellä kevätrapsipellolla oli parasta aikaa puinti käynnissä.

14.9.2013 Erikoisen upeaa syyssäätä ollut koko viikon, mutta pyöräilemään ei ole oikein meinannut ehtiä, tänään kuitenkin lähdettiin ja tehtiinkin pitkä lenkki. Taisi tulla tämän kauden pisin päivämatka, kun ajoimme Alastarolle, sieltä Virttaalle ja Säkylään (Säkylä-Turku-tien risteys),josta jatkettiin Yläneelle. Yläneeltä tulimme Oripäähän ja sieltä kotiin. Hyvin pyörä kulki muutaman vapaapäivän jälkeen. Pelloilta alkaa puinnit olla ohitse, vain muutama pelto oli öljykasveja puimatta ja joku juolavehnäinen ohrapelto. Matkaa tästä lenkistä tuli 98 km (gps).

9.9.2013 Lämmintä oli tänäänkin, mutta puolipilvistä. Ajelimme tänään Oripää-Pappinen-Mellilä-Piltola -lenkin, mutta Puujalkalasta menimme vielä Kartanomäkeen ja sieltä Hirvikosken keskustaan ja kotiin. Lenkille tuli mittaa 54 km (gps). Muutama puimuri oli tänäänkin pelloilla, vaikka puimattomia peltoja ei juuri enään tien vieressä ollut, vain muutama öljykasviviljelys. Syyskylvöjä on tehty runsaasti, toivottavasti itävät kunnolla, kun on melko kuivaa. Talvi saisi myös olla talvehtimisen kannalta suotuisa, niin ensi syksynä saattaisi olla runsaasti ruista ja syysvehnää.

7.9.2013 Uskomattoman upeaa syyssäätä, aurinkoista ja lämmintä. Tuuli oli tänään ehkä eilistä hiukan voimakkaampaa, mutta ei vielä vastatuulellakaan pyöräily ollut kovaa ponnistelua. Ajoimme tänään pitkän lenkin. Menimme Metsämaalle, josta Koskenrannan risteyksen kautta 9-tielle ja sitten Ristimäenkulman lävitse 2-tielle ja Murronharjulta Punkalaiatumelle. Kävimme ihan Punkalaitumen kirkon vieressä. Sieltä tulimme Kanteenmaahan, josta 2-tietä Orisuon suuntaan ja sitten taitoimme kohti Kojonperää ja sieltä poljimme kotiin Metsämaan risteyksen kautta kiertäen. Matkaa lenkistä tuli 85 km (gps). Muutama puimuri nähtiin puintityössä ja kylvöjä myös tehtiin eri puolilla edelleen, saattaa syysviljaa tulla paljon kylvöön. Toivottavasti kosteutta on sen verran, että jyvät lähtevät itämään.

6.9.2013 Sää jatkuu niin upeana, että ei voi olla pyöräilemättä. Tänään aurinko paitois pilvettömältä taivaalta ja lounaistuuli oli melko heikkoa. Ajoimme Metsämaalle, Ypäjälle ja Jokioisten Vaulammille, josta tulimme 10-tien kautta ajaen takaisin Ypäjälle, Loimaalle ja kotiin. Aivan muutaman puimurin näimme puintitöissä ja muutaman traktorin kylvöhommissa. Puimatta oli arviolta 5-6 prosenttia kasvustoista, lähinnä öljykasveja ja vehnää, mutta myös yksi pelto ohraa ja kauraa oli tienvarressa puimatta. Matkaa tästä lenkistä kertyi 72 km (gps).

5.9.2013 Sää oli tänäänkin aivan eilisen toisinto, tuuli vain oli jonkin verran voimakkaampaa. Ajoimme tänään Oripäähän ja Pöytyälle, josta tulimme Kumilan ja Mellilän kautta takaisin. Tänäänkin tehtiin enemmän kylvötöitä kuin puitiin, puimatta lenkin varrella oli enää alta 10 %, pääasiassa öljykasveja, mutta hiukan myös vehnää, ohraa ja kauraa. Matkaa tämän päivän lenkistä kertyi 67 km (gps).

4.9.2013 Todella huikean hienu syykuun alun päivä. Autinko paistoi täydeltä terältä, vain hiukan kumpupilviä oli taivaalla ja tuulta ei juuri nimeksikään. Ihanteellista syyskesän säätä on jatkunut jo elokuun puolesta välistä saakka lähes koko ajan. Tänään suuntasimme pyörämme Alastarolle ja Vampulaan, josta tulimme taas Virttaan ja Oripään kautta takaisin kotiin. Puimatta oli Vampulassa noin kolmannes kasvustoista, mutta Loimaan puolella vain reilu 10 %. Muutama puimuri oli pelloilla, mutta kylvötyötä tehtiin puintia useammalla pellolla. Päivän lenkille tuli mittaa 66 km (gps)

1.9.2013 Sää muuttui jonkin verran epävaikaisemmaksi. Eilen sateli iltapäivällä ja tänään heti aamusta ja uudelleen taas iltapäivän alkaessa, mutta kirkastuipa se siitä sentään. Niinpä lähdimme pyörälenkille ja ajoimme Metsämaalle, Ypäjänkylään, Kauhanojalle, Puujalkalaan ja sieltä ylimääräisen lenkin tehden kotiin. Matkaa tästä kertyi nyt 49 km (gps).

30.8.2013 Hiukan viileämpi sää oli tänään mihin viime päivinä on totuttu. Tuuli oli heikkoa. Vähäisestä tuulesta huolimatta tuntui koko matkan olevan vastatuuli. Ajoimme ensiksi Mellilään ja sieltä Pappisiin, Haaroisiin ja Alastarolle. Alastarolta jatkoimme Koskenkylän kautta Köyliönkylään ja sieltä Kurittulaan ja Karsattilaan, josta Vakkatietä Hirvikosken ja Metsämaan risteykseen. Ajoimme vielä lopussa Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Matkaa tästä lenkistä tuli 58 km (gps). Muutamia puimureita oli pelloilla, mutta puimatta ei ollut enää kuin noin viidennes pelloista. Usealla tilalla on varmaan jo puinnit saatu päätökseen.

26.8.2013 Todella upeana jatkuu elokuun sää. Tuuli oli hyvin heikkoa, aurinko paistoi ja lämpötila oli selvästi yli 20 astetta. Pyörälenkille piti päästä. Tänään ajoimme Metsämaalle Kollasenkulmalle ja sieltä Ristimäenkulmalle. Koskenrannan risteyksestä menimme Ypäjänkylän kautta Kauhanojalle ja sieltä Hirvikosken keskustan ja Hirvihovin kautta kiertäen kotiin. Pyörälenkille tuli mittaa 59 km (gps). Puimureita näkyi tänäänkin pelloilla, mutta ei aivan siinä määrin kuin toissapäivänä.

24.8.2013 Upea pyöräilysää oli tänäänkin, vain heikkoa tuulta, aurinko paistoi ja lämmintä oli yli 20 astetta. Puimurit häärivät pelloilla, kun ajoimme Alastarolle, Vampulaan ja sieltä Virttaan ja Oripään kautta kotiin. Loimaan puolella hiukan yli puolet oli puitavista kasveita puitu, mutta Huittisten puolella Vampulassa vasta reilu kolmannes tienvarren pelloista oli puitu. Lenkistä kertyi matkaa 67 km (gps).

22.8.2013 Oli hieno pyöräilysää ja jo aikakin lähteä lenkille. Lämmintä oli yli 20 astetta ja tuuli melko heikkoa, puhalteli kyllä koilisen suunnalta. Ajoimme ensiksi Mellilään ja sieltä Koski Tl:n keskustaan, josta sitten Ypäjälle ja kotiin. Matkaa lenkistä tuli 73 km (gps). Aamulla satoi ja siksi puimureita ei näkynyt liikkuvan pelloilla, vasta loppumatkasta Ypäjältä kotiin päin ajellessamme näimme muutaman puintitouhussa.

13.8.2013 Tänään aurinko paistoi, lämpötila oli 20 asteen paikkeilla ja tuuli kohtalaista. Ajelimme ensiksi Alastarolle ja sieltä Haaroisiin. Haaroisista Oripäähän, Pappisiin ja Mellilään, josta Piltolan kautta Hirvikoskelle ja kotiin. Puimureita oli pelloilla melko runsaasti sadonkorjuuhomissa. Alastaron Ylhäisiin ja Haaroisiin sattui pieni sadekuuro, kun siellä ajelimme. Emme juurikaan kastuneet, eikä sade saattanut puintia keskeyttää. Matkaa reissusta tuli 60 km (gps).

11.8.2013 Päivä oli tänään aurinkoinen, tuuli oli kevyttä. Iltapäivällä alkoi näkyä taivaalla tummia pilviä, kun lähdimme pyöräilemään. Ajelimme Karhulan kautta Pappisiin ja siitä Niinijokivartta Niinijoen keskustaan ja sieltä Haaroisiin. Tänään oli Niinijokivarreen kirppispäivä. Vanhalla Kanalalle poikkesimme nauttimassa kahvin ja teen, kahvi maukkaan pullan kera ja tee loimaalaisen keksijäätelön kanssa. Molemmat maistuivat. Haaroisista ajelimme Alastarolle ja sieltä vanhaa tietä Karsattilaan, josta Vakkatietä Onkijoentien risteykseen ja siitä keskustan ja Hirvihovin kautta kiertäen kotiin. Matkaa lenkistä kertyi 51 km (gps). Puimureita oli pelloilla jonkin verran, Mellilän ja Kauhanojan suunnassa todennäköisesti satoi - niin synkkää pilveä sillä suunnalla oli. Melko tummaa pilveä oli myös Virttaan ja Huittisten suunnalla.

8.8.2013 Tänään jatkoimme pyöräilyharrastustamme, kiersimme Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää -lenkin. Sää oli kovin hiostavan kostea ja tulevaksi yöksi ennustettiin varsinaista ukkosmyräkkää, jonka täällä Lounais-Suomessa pitäisi alkaa puolenyön aikoihin. Tummia pilviä länsitaivaalle illan aikana kertyikin. Tänään emme pyörälenkillämme nähneet kuin yhden puimurin ohran puinnissa. Edellisen yön aikana sateli paikoin melko reippaasti, meillä tosin vain 12 mm. Matkaa tämän päivän lenkistämme tuli 67 km (gps).

6.8.2013 Tänä vuonna ei tule uusia ennätyksiä pyöräilymatkassa, kun vuosi on jo näin pitkällä ja vasta hiukan toista tuhatta kilometriä on takana. Nytkin oli yli kuukauden tauko, jonka aikana emme kertaakaan käyneet pyörälenkillä. Minä olin viljelystarkastuksilla ja sen lisäksi marjastimme, niin ei enää ollut intoa pyöräilemään. Tänään kuitenkin lähdimme ja osasimmekin vielä pyöräillä lukkopolkimien kanssa. Ajoimme Metsämaalle ja sieltä Kauhanojalle ja Loimaan keskustaan, josta ajelimme vielä Karhulaan ja sieltä tulimme Hirvikosken pyöräilylaatikolla käyden kotiin. Matkaa tästä kertyi 52 km (gps). Puimureita näimme muutaman pellolla puintitouhussa, ainakin yksi oli puimassa ohraa, mutta toiset taisivat puida timoteita. Melko tuleentuneelta maisema jo näyttää, kuivuus on koetellut ja pudottanut satotoiveita Loimaan alueella tämän kasvukauden aikana.

1.7.2013 Yli kaksi viikkoa meni ilman yhtään pyöräreissua. Toista viikkoa tästä kului vaellusmatkallamme Muotkatunturin erämaahan Inariin. Vaellusmaisemat olivat tuolla upeat, mutta oli myös hyttysiä ja mäkäriä, viimeisenä vaelluspäivänämme runsain määrin myös paarmoja. Tänään pyöräreissulla ei ollut itikoista ja pörriäisistä kiusaa, mutta synkkiä pilviä kyllä vaelteli taivaalla. Lähdimme kuitenkin ajamaan. Ajoimme Piltolan kautta Mellilään ja sieltä Pappisiin. Pappisiin tullessamme saimme jo ensimmäisen sadekuuron ja vähän aikaa sateen taukoamista odottelimme katoksessa. Pappisista lähdimme Oripäähän ja taas muutama kilometri ennen Oripäätä alkoi sataa, vähän aikaa vartoilimme heikossa suojassa sateen loppumista. Ei sade aivan loppunut, mutta oli aika hiljaista ja niin lähdimme jatkamaan. Kohta kuitenkin alkoi taas sataa, mutta emme enää hakeneet suojaa vaan ajoimme sateessa. Ennen Haaroisia sade loppui ja tiekin oli paikoin aivan kuiva. Loppumatka oli poutaa ja vaatteet jo kuivuivat, mutta kenkät ja sukat pysyivät märkinä. Lenkistä tuli ajoa 51 km (gps). Meillä ei tietenkään ollut satanut tipan tippaa, vettä kyllä jo olisi saanut tulla.

15.6.2013 Lähtiessämme emme vielä oikein tienneet minne menemme. Tuuli oli melko voimakasta lounaan suunnalta. Menimme Alastarolle sivutuulessa ja jatkoimme sieltä vielä käymättömille Loimaan pyöräilyvihkolaatikoille Tirmanmäelle ja Kalsinkulman tien päähän. Sieltä ajoimme Huitttisten puolelle Palojoelle ja teimme pienen kyläreissun samalla. Kello oli jo lähes puoli seitsemän illalla, kun Paljoelta lähdimme jatkamaan. Ajoimme ensiksi Palojoentietä valtatie kahden ylitse vanhalle kangastielle, josta lähdimme Huhtamon suuntaan ja sitten Kanteenmaahan. Kanteenmaasta jatkoimme vielä Orisuolle ja sieltä Metämaalle, josta tulimme kotiin. Menomatkasta mittaa kertyi 35 km ja paluumatkasta 53, joten koko päivä yhteensä uusi tämän kauden päivän pyöräilyennätyksemme 88 km (gps). Tänään ylittyi 1000 km tämän kauden pyöräilyjen osalta. Kotona olimme reissulta vasta vähän jälkeen yhdeksän illalla. Saunominen meni vähän myöhäiseksi.

13.6.2013 Tänään oli enemmän tai vähemmän pilvistä lähes koko päivän. Sadettakin oli ennusteessa, muuta koska sadetta ei näyttänyt tulevan, niin lähdimme pyöräilemään. Ajoimme oikein hyvässä myötätuulessa Vampulaan, mutta sitten alkoikin vastatuuliosuus, joka kuitenkin helpotti päästyämme Kantatie 41:seltä Virttaan keskustan läpi vievälle reitille. Kun palasimme Virttaan eteläpuolelta takaisin 41:lle, niin tuuli ei ollutkaan enää niin pahan vastainen. Oripään jälkeen tuuli oli enemmän sivumyötäinen kuin vastainen, mutta pilvisyys oli koko ajan lisääntynyt. Virtaan paikkeilla alkoi ensimmäisen kerran ilmassa olla muutamia vesipisaroita, mutta aika olematonta sade vielä oli. Oripään jälkeen sade lisääntyi, mutta tie alkoi kastua vasta Haaroisten jälkeen ja Kertunmäen kohdilla vasta alkoi rapa lentää ja sadekin oli ajoittain jo kohtalaista. Emme nyt hakeneet sateensuojaa, kun taivas oli tasaisen harmaa, joten pyöräilimme kotiin vähän kostuneina. Matkaa kertyi nyt lenkistä 67 km (gps). Tienvieriä seuratessa kiinnitti huomiota, että keltamataraa ei näy juuri lainkaan. Suurin osa matarasta on sellaista hailakan kellanvalkoista, liekkö paimen- ja keltamataran risteytymää.

12.6.2013 Aamupäivällä ja vielä puolenpäivän jälkeenkin ajoittain sateli hiljakseen, mutta iltaa kohden alkoi kirkastus. Lähdimme pyöräilemään vasta kello 18 jälkeen. Ajoimme tänään vain Kauhanoja-Ypäjänkylä- Metsämaa-Hirvikoski -lenkin. Ennen lenkkiä kävin jo postissa ja kiersin vajaan kolmen kilometrin kiepauksen. Näistä kertyi päivän pyöräilyksi yhteensä 47 km (gps). Tänään illansuussa oli tuuli aika heikkoa ja niinpä kasvinsuojeluruiskutuksia tehtiinkin pelloilla melko yleisesti.Teiden varsilla on jo kukat kukkineet pitkään, mutta tällä lenkillä näimme ensimmäiset kissankellot tien varsilla.

9.6.2013 Pyöräily jatkui taas tänään. Päätimme tehdä hiukan pitemmän kierroksen ja teimmekin, vaikka taivaalle alkoi lounaan suunnalta kertyä tummia pilviä. Ajoimme kuitenkin Ypäjälle ja sieltä Varsanojan kautta Vaulammille ja Jokioisille. Jokioisilta matka jatkui Humppilaan. Muutama kilometri ennen Humppilaa alkoi sataa hiljalleen vettä. Yhden räystään suojassa jonkun aikaa odottelimme sateen hiljenemistä ja hiljenihän se lopulta ja pääsimme jatkamaan. Heti Humppilan jälkeen alkoi sade uudelleen ja Kenkämaailman kohdalla pyöräkatoksen alla olimme taas sateensuojassa jonkin aikaa. Lähdimme jatkamaan, kun sade hiljeni pieneksi tiputteluksi. Ajoimme 2-tietä Kollasenkulman risteykseen, josta ajelimme Metsämaalle ja sieltä kotiin. Matkaa tästä lenkistä kertyi 84 km (gps), joka on uusi tämän kauden päivämatkaennätyksemme. Pari milliä oli meillä kotona satanut vettä lenkkimme aikana. Hyvin tarpeeseen vesi kasvustoille on, enemmänkin olisi saanut sataa.

8.6.2013 Tänään oli tuulinen, mutta muutoin upea pyöräilysää. Nyt ajelimme Oripäähän ja sieltä Pappisten kautta Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolaan ja Karhulaan, josta jatkoimme Loimaan keskustaan ja sieltä kotiin. Matkaa tämän päivän lenkistä tuli 54 km (gps).

7.6.2013 Aurinkoista ja lämmintä on sää ollut. Pyöräily on jäänyt vähiin, viikonvaihteen ja alkuviikon vietimme makuupussissa nukkuen, tosin vain yhden yön teltassa. Kävimme tekemässä parin päivän vaellusharjoituksen Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa. Niin menomatkalla kuin tulomatkallakin yövyimme yön Heinolan Lusissa Agrologien Liiton lomapaikassa - Kuuhanmäessä. Tänään sitten vasta lähdimme pyöräreissulle. Suuntasimme Vampulaan ja sieltä Virttaalle, josta ajelimme Oripään kautta kotiin. Matkaa lenkistä tuli 67 km (gps). Kesä on aikaisessa, kun kesän kukat kukkivat tienvierillä jo lähes niin kuin yleensä heinäkuussa.

30.5.2013 Aurinko paistoi ja oli lämmintä, tosin ei niin lämmintä kuin helteisessä Lapissa. Itätuuli puhalsi melko voimakkaasti edelleen ja iltapäivällä hiukan tipahteli vettä. Ajoimme tänään ensiksi Karhulan kylälle ja sieltä Loimaalle, josta jatkoimme Kauhanojalle, Ypäjänkylälle ja Metsämaalle, josta Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Lenkille tuli kaikkiaan mittaa 52 km (gps). Tienreunoilla näkyi jo puolukka kukkivan ja uutisissa kerrottiin Lapissa kukkivan jo mustikoiden ja hillojen, pari viikkoa normaalia aikaisemmin.

28.5.2013 Lämmintä oli tänäänkin ja tuulista. Tuuli puhalteli navakasti idän suunnalta. Ajelimme ensiksi sivumyötäisessä Alastarolle, sieltä jatkoimme Kosken- ja Köyliönkylien kautta Kojonperään ja Orisuolle. Orisuolta ajelimme Valtatie 2:sta Kollasenkulman risteykseen ja lähdimme siitä kohti Metsämaata. Poikkesimme Majanojan tietä katsomaan Heikkilän pajan kohdalla ennen ollutta pyöräilyvihkolaatikkoa, mutta nyt sitä ei tainnut enää siellä ollakkaan, emme ainakaan sitä löytäneet. Metsämaalta tulimme kotiin. Loppuosuus oli hyvää sivumyötäistä tuulta. Matkaa lenkistä kertyi 61 km (gps).

26.5.2013 Lämpötila nousi tänään taas voimakkaasta tuulesta huolimatta selvästi yli 20 asteen. Navigoimme pyörälenkkimme vähän tuulen mukaan mahdollisimman vähän vastatuulta siltäviä osuuksia ajaen. Ajoimme ensiksi Haaroisiin, jonne tuuli oli melko myötäinen. Haaroisista ajoimme Alastarolle. Nyt tuuli oli enimmäkseen sivuvastainen. Alastarolta jatkoimme hyvässä myötätuulessa Virttaalle, josta taas sivutuulessa Oripäähän. Oripäästä käännyimme Hirvikosken suuntaan ja tuuli painoi melkoisesti vastaan, joten Pappisten tienhaarasta suuntasimmekin metsäosuutta Pappisiin. Tuuli ei kovin voimakkaasti päässyt puskemaan metsän suojassa vastaan. Pappisista käännyimme Niinijoelle, nyt tuuli oli sivumyötäinen. Niinijoelta loppumatka olikin sitten vastatuulta, mutta metsäosuus sitä jonkin verran rauhoitti. Tälle lenkille tuli mittaa 70 km (gps).

24.5.2013 Kaksi sadepäivää tuli pidetyksi taukoa. Tänäänkin aamupäivä oli vielä melko pilvinen, mutta iltapäivällä pilvipeite allkoi rakoille ja niinpä puoli neljän paikkeilla iltapäivällä lähdimme pyörälenkille. Ajoimme Ypäjän ohitse Palikkalaan ja sieltä Loimijoen vartta takaisin Ypäjän kirkolle, josta jatkoimme Metsämaalle ja Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Matkaa tästä lenkistä kertyy 73 km (gps). Sade näyttää tehneen varsin hyvää oraspelloille. Epätasaisilta näyttäneet pellot olivat nyt kauniisti oraalla.

21.5.2013 Tänään oli taas aurinkoinen ja lämmin sää. Lämpötila nousi lähes hellelukemiin. Tuuli oli kohtalaisen voimakasta, puhalteli etelän-lounaan suunnalta. Ajelimme Oripäähän ja sieltä Pappisiin ja Mellilään, josta Piltolan ja asutusaluelenkin kautta kotiin. Matkaa kertyi lenkistä 51 km (gps). Peltotöissä ei näkynyt olevan enään kuin muutama traktori, joten kylvöt alkavat olla lopuillaan ja osa pelloista on kauniilla oraalla. Syysviljapeltoja on vähän ja monet niistäkin ovat kohtalaisen harvoja.

19.5.2013 Tänään oli upea pyöräilysää. Tuuli oli melko heikkoa ja lämpötila oli jo aamulla 14-15 astetta. Lähdimmekin pyörälenkille heti aamusta. Ajoimme Alastarolle, Kanteenmaahan, Orisuolle, Ristimäenkulmalle, Metsämaalle ja sieltä kotiin. Illaksi on ennustettu ukkosta. Ilma lämpeni merkittävästi lenkkimme aikana, selvästi yli 20 asteeseen. Tälle päivälle kertyi matkaa 68 km (gps).

18.5.2013 Pyöräilykausi on alkanut osaltamme melko nihkeästi. Tässä tuli siihen yli kahden viikon tauko, kun kävimme vähän tuulettumassa Atlantin takana aina Yellowstonen kansallispuistossa saakka. Se sijaitsee USA:ssa Wyomingin, Montanan ja Idahon osavaltioissa. Erikoinen ja tutustumisenarvoinen paikka, samoin kuin sen eteläpuolella sijaitseva Tetonin kansallispuistokin, jossa kävimme myös patikoimassa.
Tänään kuitenkin jatkoimme pyöräilyllä kotimaassa. Ajoimme Kauhanoja-Metsämaa-Haara-Hirvikoski -lenkin, josta matkaa kertyi 45 km (gps). Kevätkylvöt näyttivät valtaosin tulleen jo tehdyiksi ja osassa peltoja oras jo vihertää. Pääskyset lentelivät ja käen kukunnakin kuulimme Ypäjällä.

1.5.2013 Hitaasti on nyt pyöräily edistynyt, mutta tänään oli niin kaunis aamu, että oli pakko lähteä pyörälenkille. Ajoimme reittiä: Maataloumuseo Sarka-Mellilä-Melliläjärvi-Pöytyä-Oripää-Haaroinen-Kertunmäki-Puujalkala-Hirvikoski. Oli merkillinen tuulensuunta, kun lähes koko matkan oli vastatuuli, oikein hyvä myötätuuli oli vasta Oripäästä Hirvikoskelle. Ei vielä reitin varrella näkynyt yhtään muokattua peltoa ja muutama päivä vielä varmaan meneekin ennen kuin peltotyöt oikein voivat alkaa. Tästä lenkistä kertyi matkaa 70 km (gps).

28.4.2013 Tänään lämpötila oli 10 asteen paikkeilla ja tuuli oli melko heikkoa. Lähdimme viikon tauon jälkeen ajelemaan ja päätimme kiertää Ypäjä-Koski Tl-Mellilä -lenkin. Kun lähdimme, niin pätimmekin kuitenkin mennä kiertäen lenkki toisin päin ja hyvä olikin. Mellilään ajellessa oli heikkoa sivuvastaista tuulta. Mellilän ja Kosken välillä tuuli oli aivan sivusta, joskus hiukan myötäinen ja toisinaan taas vastainen. Kiersimme Kosken keskustan kautta. Sieltä Ypäjälle saimme pääosin mennä myötätuulessa, mutta Ypäjältä kotiin päin oli vastatuulta. Tuuli melkoisesti voimistui lenkkimme aikana ja vastatuuli oli paikoin hyvin voimakasta. Tuulen voimistuminen johtui varmaankin taivaalle kerääntyneistä tummista kuuropilvistä. Sadetta emme kuitenkaan saaneet kuin muutaman tipan juuri Loimaan keskustaa lähestyessämme. Matkan varrella näimme tämän vuoden ensimmäiset näkemämme västäräkit ja kukkivat valkovuokot. Ensimmäinen kevään lannoittajakin oli Koskella todennäköisesti syysrapsipeltoa lannoittamassa. Kilometrejä lenkistä tuli 73 (gps).

21.4.2013 Aurinko on myös tänään paistanut koko päivän. Yöllä oli ollu lähes neljä astetta pakkasta. Päivällä lämpötila kohosi kevään ennätyslukemiin, yli kymmenen asteen. Ajelimme tänään sivutuulessa Niinijoelle ja Oripäähä, mutta emme menneet kuin Vapaussodan muistomerkille, josta käännyimme takasin. Tulimme Niinijoelle ja lähsimmekin kohti Mellilää. Poikkesimme Krekilän myllylle katsomaan kosken kuohuja. Vesi oli jo melkoisesti laskenut, mutta vieläkin vesi virtasi vuolaan. Jatkoimme kuvaussession jälkeen Mellilään ja tulimme Piltolan kautta kotiin. Pienen lenkin teimme vielä ylimääräistä, että matkaa kertyi melko tasan 52 km (gps).

20.4.2013 Tänään aloitimme varsinaisesti pyöräilykauden, Marja-Liisa tosin teki jo muutama päivä takaperin pyöräillen kauppareissun Loimaan keskutaan. Tänään aurinko paistoi, mutta luoteistuuli oli navakka. Lämpötila oli kuitenkin lähes kymmenen astetta plussalla. Lähdimme ajelemaan Loimijokivartta myötävirtaan ja vastatuuleen, ajoimme aina Vampulaan saakka pysähtyen Alastarolla välillä kuvaamaan Loimijoen tulvia. Vampulassa kävimme myös kuuntelemassa ja kuvaamassa kosken kuohuja. Vampulasta palasimme takaisin. Matkaa kertyi 58 km (gps).

Matkalla Orisuolle!

Kojonkulman metsästysseuran majan pihassa matkalla Orisuolle! - Kuva: Raimo Nordman