Raimo Nordman

Metsontie 20, 32210 LOIMAA kk
Puhelin: 050 521 0560, (02) 762 7136

Pyöräillen ajatuksia tuulettamaan

Pyöräilykausi 2011

Tämä kausi alkoi osaltamme 5.4.2011. Vuosi sitten teimme ensimmäisen pyörälenkin 2.4.2010

Seuraava kausi 2012
Edellinen kausi 2010

Kuukausikm  km/
 päivä
 
 päiviä
Joulu2828,01
Marras68345,5315
Loka66355,2512
Syys60360,3010
Elo49755,229
Heinä7537,502
Kesä75663,0012
Touko98661,6316
Huhti32546,437
Kausi yhteensä461654,9584

Kauden 2011 pyöräilyblogi

2.12.2011 Kuukausi vaihtui joulukuuksi, mutta lumesta ei ole vielä tänä syksynä ollut tietoakaan, joten on jatkettava pyöräilykautta. Kaksi vuotta takaperinkin pyöräilykautemme jatkui 10.12. saakka - mitenkähän tänä vuonna. Teimme taas lyhyen iltalenkin, kun ajoimme Kuusitien kautta kiertäen Kauhanojalle ja samaa reittiä takaisin. Matkaa tuli 28 km(gps).

30.11.2011 Tehtiin taas pieni iltalenkki. Kävimme Kauhanojalla ja takaisin tullessa ajoimme Hirvikosken keskustan ja Kuusitien kautta. Matkaa tuli nyt vain 27 km(gps).

26.11.2011 Aurinko paisteli melkein pilvettömältä taivaalta, tuulta tosin oli pyöräilyyn lähtiessä, mutta lenkin aikana se melko lailla tyyntyi. Oli hyvä, kun lähdimme alkuun hyvässä myötätuulessa laskettamaan Metsämaalle. Sieltä ajoimme Kauhanojalle, kävimme vanhan ja uuden Ypäjäntien risteyksessä kääntymässä. Sieltä ajoimme Puujalkalaan ja kotiin. Matkaa kertyi 48 km (gps).

25.11.2011 Aamupäivällä taas satoi, mutta iltapäiväksi sade taukosi. Vein ensiksi kirjeen postiin ja tein siinä samalla 3 km:n pyörälenkin. Lenkillä päätin, että lähden pyöräilemään. Ajoin uudestaan ensiksi postilenkin ja se oli muutaman 10 metriä yli 3 km. Sen jälkeen ajoin Puujalkalaan, Kauhanojalle ja takaisin Puujalkalaan, Vesikoskelle Lemmensillan risteykseen ja siitä ylös liikennevaloristeykseen ja sitten Juvalle, Puujalkalaan, Hirvikoskelle ja kotiin. Tuuli oli jo lähtiessä melko navakkaa ja puuskittaista, illan aikana se taisi saada vielä lisää voimaa. Lenkkiin sopi niin myötäistä kuin vastaistakin ja paljon sivutuulta. Matkaa tämän päivän pyöräilystä kertyi 51 km (gps).

24.11.2011 Tänään sateli päivällä melko runsaastikin ja oli erittäin kova tuuli. Iltapäivällä sää selkeni täysin ja tuulikin laantui. Lähdimme pyöräilemään. Ajoimme saman lenkin kuin tässä olemme edellisinäkin iltoina ajaneet, mutta nyt kiersimme kotiin Kuusitien kautta ja kun ei tullut mittariin tasakilometrejä, piti tehdä vielä ylimääräinen pisto vielä aivan kotinurkalla. Matkaa kertyi nyt 42 km (gps).

21.11.2011 Aste, pari oli lämpötila plussalla ja täysin tyyni ilma. Sumua oli runsaasti, oli kevyt hengittää. Ainakin yhdessä kohtaa oli liukasta. Ajoimme taas näitä osuuksia, joissa on paljon valaistuja pätkiä eli menimme Puujalkalaan, sieltä Kartanonmäkeen, Puutarhurinkujan kautta Kauhanojalle (taaempi Ypäjäntien ristey) ja samaa reittiä takaisin ja vielä käynti Prisman rakennustyöaan kohdalla ja Hirvikosken keskustan kautta kotiin. Matkaa tästä kieputtelusta kertyi 41 km (gps).

18.11.2011 Lähdettiin pyöräilemään tänäänki, mutta pääsimme sen verran myöhään, että piti ajella reittejä, joissa on mahdollisimman paljon valaistuja osuuksia. Ei houkuta niin kovin paljoa ajella aivan pimeässä. Tämän päivän reittimme oli sellainen, että kiersimme ensiksi Puujalkalaan ja sieltä kaupngin halki Puutarhurinkujan ja Kemppilänkadun kautta Kauhanojalle. Kauhanojaslta tulimme samaa reittiä takaisin Hirvikoskelle, josta ajoimme vielä Vesikosken kautta S-marketin luokse Lemmensillan risteykseen ja sieltä Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Matkaa näistä kiemuroista kertyi 41 km (gps).

17.11.2011 Pääsimme tänään lähtemään jo iltapäivällä hyvissä ajoin. Suuntasimme Oripäähän ja sieltä Pappisten ja Mellilän kautta Piltolaan ja Puujalkalaan, josta kiersimme vielä Kartanomäen kautta Hirvikoskelle ja kotiin. Hienoja nämä syksyn pyöräilysäät, kun on lähes tuuletonta. Tänään lämmintä oli noin 5 astetta. On ollut vasta yksi kunnon hallayö koko syksynä ja muutama yö, jolloin mittari on käynyt nollan tienoilla.

15.11.2011 Tänään paistoi aurinko, mutta lammikot pysyivät jäässä koko päivän ajan, niin paljon ilma viileni. Teimme kuitenkin pyörälenkin taas parin päivän tauon jälkeen. Ajoimme Metsämaalle, Ypäjänkylään, Kauhanojalle, Kartanomäenkautta Puujalkalaan ja sieltä kotiin. Matkaa lenkistä kertyi 46 km (gps).

12.11.2011 Pilvisen harmaa oli tämäkin päivä, mutta taas kutakuinkin tuuleton. Lähdimme taas pyörälenkille. Lähdimme Metsämaan lenkille, kun pääsimme lähtemään jo puoli neljän aikoihin iltapäivällä, tuonne puoli viiteen kutakuinkin näkee vielä niin, että valot eivät juurikaan auta. Taas tihkutti hiljakseen - ei aivan niin paljoa kuin eilen, silmälasit eivät nyt juurikaan kostuneet. Metsämaalta ajelimme Ypäjänkylän kautta Kauhanojalle ja sieltä menimme Puujalkalaan, josta Vesikoskelle. Kävimme taas kääntymässä Prisman rakennustyömaan kohdalla ja tulimme sieltä kotiin. Matkaa kertyi 53 km (gps). Tänään minulta rikkoutui viime vuotinen ennätys, nyt olen pyöräillyt 4238 km, kun viime vuoden määrä oli 4235 km. Marja-Liisa on vajaa 200 km minua edellä.

11.11.2011 Tänään sää oli huomattavasti eilistä kosteampi. Ei varsinaisesti satanut, mutta tihkutti ajoittain. Lähdimme siitä huolimatta taas pyöräilemään. Päätimme ajaa samat koukerot kuin eilen illallakinm mutta innostuimme lopuksi vielä ajamaan ylimääräisenä pyörätietä Hirvikoskelta aivan Prisman rakennustyömaalle saakka. Lenkistä tuli näin 50 km (gps). Oli aika hankalaa, kun tihkusade kasteli silmälasit ja, jos vastaantuleva auto ei vahtanut lainkaan pitkiltä valoilta lyhyille. Yksi tällainen, jolle teki mieli näyttää keskisormea, tuli vastaan. Itseltä katsosi täysin tuntuma, missä on tien reuna. Selvittiin sentään.

10.11.2011 Lämpötila oli vajaa 4 astetta plussalla ja täysin tuuleton sää, joten pyöräilemään. Ajoimme nyt 4.11. kiertämämme koukerot, joiden mitaustulos jäi silloin saamatta, kun Traxmeet -palvelu jotenkin tökki. Nyt tästä mittauksen mukaan kertyi matkaa 44 km (gps). Mittarina oli Polarin gps-laite. Viime yönä nyt alinarvomittari oli käynyt -4 astetta pakkasen puolella. Tämä oli ensimmäinen varsinainen hallayö tänä syksynä.

6.11.2011 Lounaistuuli oli kohtalaista ja taivas pilvessä, sateenuhkaa ei kuitenkaan ollut. Lämpötila oli 6 asteen paikkeilla, hallaöitä ei vieläkään ole ollut. Lähdimme taas pyörälenkille. Ajoimme nyt Oripäähän, Pappisiin, Mellilään, Piltolaan, Vanhakirkolle ja kotiin. Matkaa tästä lenkistä tulee 50 km (gps).

5.11.2011 Piti lähteä aamulenkille ja samalla mitattiin eilen iltaisen lenkin pituus.Kiersimme siis saman lenkin. Tästä tuli matkaa 46,3 km (gps) eli täytti hyvin 43 km. Tuuli oli nyt aamulla selvästi voimakkaampi kuin eilen illalla, mutta hyvin lenkistä selvittiin.

4.11.2011 Pyörälenkille se oli tänäänkin lähdettävä ja sitten saunaan. Ajoimme taas Metsämaan-Ypäjänkylän-Kauhanojan -lenkin, mutta nyt kiersimme loppumatkan Kartanonmäen kautta Puujalkalaan ja sieltä kotiin. Traxmeet -palvelu ei ota nyt gps-laitteelta vastaan suorituksia, joten tämä on nyt hiukan arviota matkan pituuden osalta. Pitää ottaa taas tuo rannekone käyttöön, että matkat tulevat mitatuiksi. Matkaa lenkistä kertyi noin 46 km. Lenkiltä kuuden aikoihin illansuussa pois tullessamme oli lämpötila hiukan yli 5 astetta, joten nyt taitaa vähän viiletä ainakin yö. Tässä on jo useita päiviä lämpötila ollut 10 asteen paikkeilla yötä päivää. Ei vielä ole oikein kunnon hallayötä ollut koko syksynä.

2.11.2011 Oli jo lähes pimeää, kun vasta pääsimme lähtemään pyörälenkille, joten piti kierrellä vain tässä lähialueella ja sellaisia reittejä, joissa on paljon pyöräteitä. Ajoimme ensiksi Puujalkalaan ja sieltä Loimaalle ja Kauhanojalle, josta tulimme takaisin Puujalkalaan ja Hirvikoskelle. hirvikoskelta menimme Vesikosken kautta Kartanonmäelle ja sieltä taas Puujalkalaan ja nyt kotiin. Traxmeet-palveluun siirrossa tapahtui jokin kämmi ja tiedot poistuivat gps-laitteesta, mutta palveluun niitä ei ilmestynyt ainakaan heti, joten pitäi vähän vanhoista lenkeistä laskeskella. Näyttäisi siltä, että tästä kertyy maktaa 43 tai 44 km. Merkkasin nyt 43 km, mutta pitää tarkentaa, jos pyöräilemme saman lenkin esim. uudestaan tai tämä alkaa kuitenkin näkyä Traxmeet -palvelussa. Tarkistusmittaus 10.11. osoitti, että pyöristettynä 44 km on oikea matka.

31.10.2011 Aurinko paistoi, lämmintä oli iltapäivällä kymmenkunta astetta ja tuulikin vielä melko heikkoa, niinpä oli pakko lähteä puoli pyörälenkille. Päivällä ajoin jo ennen lenkkiä asiointiajoa tässä lähialueella 5 km. Iltapäivän ja alkuillan lenkillä suuntasimme Metsämaalle ja nyt ajoimmekin sieltä Ypäjälle asti ja tulimme takaisin Kauhanojan ja Juvan kautta kotiin. Lenkistä kertyi matkaa 55 km (gps) ja asiointiajo tähän lisättynä, on yhteensä 60 km. Marja-Liisa on edellä minun ajostani noin 100 km.

30.10.2011 Pilvinen, mutta lämmin sää. Tuuli oli kohtalaisen voimakasta ja hiukan ajoittain satelikin. Lähdimme kuitenkin vakiolenkillemme ja ajoimme Metsämaalle, Ypäjänkylälle, Kauhanojalle ja sieltä Hirvikosken keskustaan ja kotiin. Matkaa tuli 43 km (gps).

26.10.2011 Lähdimme taas pyöräilemään, kun sää oli kovin suotuisa. Ilma oli tosin pilvinen, mutta aivan tyyni. Ajoimme iltapyöräilyjemme suosikkilenkin Metsämaalle, Ypäjänkylälle ja Kauhanojalle. Paluumatkan Kauhanojalta ajoimme nyt Juvan kevyenliikenteen sillan kautta. Matkaa tästä lenkistä kertyi 43 km.

24.10.2011 Pyöräilykelit vain tuntuvat jatkuvan erinomaisina. Tänään aurinko paistoi ja lämpötila oli jopa hiukan 10 asteen paremmalla puolella. Tuuli oli lounaasta, mutta aika heikkoa. Ihmeellisen lämmin on syksy ollut, kun ei vielä tähän mennessä ole ollut juuri minkäänlaista yöpakkasta, vain muutama heikko hallayö. Ajoimme tänään ensiksi Alastarolle, sieltä Haaroisiin, Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä tulimme taas Piltolan ja nyt Vanhakirkon kautta kotiin. Lenkistä matkaa kertyi 51 km (gps-mittaus).

23.10.2011 Tyyni, pilvinen ja hiukan sumppuinen sää, mutta erinomainen pyöräilyilma, joten lähdimme lähes viikon tauon jälkeen lenkille. Ajoimme Oripäähän, josta Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä ajoimme Piltolaan, Puujalkalaan, kartanonmäkeen ja sieltä kotiin. Lenkistä kertyi mittaa 54 km (gps).

17.10.2011 Pyöräilysää jatkuu puolipilvisenä ja hiukan tuulisena. Tänään ajoimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen ensiksi Kojonperään ja sieltä 2-tielle Orisuolle. 2-tietä ajoimme Kollasenkulman risteykseen ja sieltä Metsämaalle ja Hirvikosken keskustan kautta kotiin. Tästä lenkistä tuli matkaa 48 km (gps). Hyvä myötätuuli autteli meitä aina Orisuolle saakka. Kakkostielläkään ei pahasti vielä vastatuuli tuntunut, kun suunta oli niin sivusta. Vasta viimeisellä osuudella aukeilla oli tuulta, joka taisi olla jonkin verran tyyntynyt jo lenkkimme aikana.

15.10.2011 Aurinko paistoi ja lämpötila oli noin 8 astetta. Tuuli oli kohtalaisen navakka, puhallellen lounaasta. Teimme sellaisen lenkin, jota emme ole ennen ajaneet. Menimme ensiksi Ypäjän keskustaan ja sieltä Vaulammille ja Jokioisille. Jokioisilta ajelimme Humppilaan, josta jatkoimme 2-tielle ja sitä pitkin Metsämaalle Kollasenkulman risteykseen. Kollasenkulmalta tulimme Metsämaalle ja sieltä kotiin. Hyvin matkasta selvisimme, keskinopeus jäi kyllä melko alhaiseksi, kun oli niin paljon vastatuulta poljettavana. Matkaa lenkistä kertyi 84 km (gps).

14.10.2011 Hieno aurinkoinen sää oli tänään koko päivän, tosin melko viileää. Tuulikin oli kohtalaisen navakkaa, mutta iltaa kohden alkoi tyyntyä. Ajoimme tänään ensiksi Piltolan kautta Mellilään myötätuulessa. Mellilästä Pappisiin puskimme vastatuuleen. Pappisista jatkoimme Oripäähän. Tällä metsäisellä välillä ei vastatuuli juurikaan tuntunut ja tämän välin aikana oli tuuli jo tyyntynytkin melkein olemattomaksi. Oripäästä kotiin ei tuuli juurikaan tuntunut. Matkaa lenkistä pienen ylimääräisen kierroksen jälkeen tuli 51 km (gps).

13.10.2011 Vähäinen sateenuhkaa oli tänäänki ja tuulikin melko navakka. Kolmena edellisenä päivänä on alkanut aina sataa, kun olemme olleet juuri lähdössä pyöräilemään. Niin olemme jättäneet lenkin tekemättä, mutta tänään lähdimme pienelle lenkille. Ajoimme Kauhanojalle, Ypäjänkylälle, Metsämaalle ja sieltä kotiin. Vähäistä sadetta saimme Katinhännäntiellä, mutta ei niin paljoa, että se olisi kastellut. Tuuli oli vauhdikkaan myötäinen Kauhanojalle saakka. Sieltä alkoi vastatuuliosuus, joka oli kuitenkin aika vähäistä Ypäjänkylän ja Metsämaan välisellä metsäisellä osuudella. Metsämaalta taas olikin sivumyötäinen takatuuli. Matkaa kertyi nyt 43 km (gps-mittaus), kun ajoimme lopun Hirvikosken keskustan kautta kiertäen.

8.10.2011 Tummia pilvenmöykkyjä ratsasti taivaalla, mutta lähdimme siitä huolimatta pyörälenkille. Oli lähes tuuletonta. Ajoimme Ypäjän ohi 10-tielle ja sitä pitkin Vaulammille, josta tultiin Ypäjän kirkolle. Ypäjältä jatkettiin Metsämaalle ja sieltä tultiin kotiin. Sadetta saimme Vaulammin paikkeilla niin että käsivarret ja jalat vähän kastuivat. Ypäjän jälkeen oli muutama kilometri tie kuiva, mutta ennen Katinhännäntien tienpäätä alkoi taas sataa ja satoi radan ylitykseen saakka. Sen jälkeen ei enää satanaut, mutta tie oli koko loppumatkan aivan märkä. Meillä oli lenkkimme aikana satanut sellainen niukinnaukin 2 milliä. Lenkistä kertyi matkaa 72 km (gps). Viime vuodesta olemme vielä jäljessä noin 800 km, mutta sitä edellisen vuoden 3400 km tuli tällä lenkillä ylitetyksi.

4.10.2011 Sade taukosi iltapäivällä, joten päätimme uskaltautua pyörälenkille. Lenkin aikana sää selkenikin täysin ja tuli oikein upea aurinkoinen, melko lämminkin, mutta tuulinen sää. Ajoimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen vanhaa tietä Alastarolle, josta jatkoimme Vampulaan. Vampulasta tulimme kantatie 41:lle, jota lähdimme Turun suuntaan. Tulimme pari kilometriä ja poikkesimme Alastaron golf- ja moottoriradalle johtavalle tielle. Ajoimme sitä Virttaan keskustaan ja sieltä taas takaisin kantatielle. Vuotavan ja Mylllykylän risteyksessä olivat liikennettä opastamassa palomiehet. Tiellä ennen Oripäätä oli tapahtunut liikenneonnettomuus ja meidätkin laitettiin kiertämään onnettomuuspaikka Vuotavan soratien kautta. Hiukan vaaralliselta se tuntui, kun isoja kuorma-autoja oli paljon samalla tiellä henkilöautojen lisäksi. Selvisimme kuitenkin Yläne-Oripää-tielle, josta sitten tulimme Oripäähän ja siitä suoraan kotiin. Matkaa lenkistä kertyi 71 km (gps).

2.10.2011 On taas varmaan keksitty muuta tekemistä, kun ei useampaan päivään ole tullut käydyksi pyörälenkillä. Tänään sitten päätimme lähteä. Teimme tuon suosikkimme Metsämaan, Ypäjänkylän, Kauhanojan -lenkin ja kiersimme nyt Hirvikosken keskustan kautta kotiin, niin saimme niukin naukin 43 km (gps) täyteen. Loppumatkasta alkoi hiukan tihkuttaa vettä, mutta se vielä kastellut, silmälasit hiukan sumenivat.

28.9.2011 Pyöräiltiin Alastarolle ja tultiin Haaroisten kautta takaisin. Matkaa kertyi 37 km (gps). Aivan viimeisiä lohkoja tämän lenkin varresta oltiin puimassa. Tänään oli tuulinen päivä, iltapäivällä hetken tihkutti vettä, mutta ei siitä kuitenkaan tullut minkäälaista kastetta kasvustoihin.

27.9.2011 Tuulista oli, mutta aurinko paistoi ja lämpötilakin oli 14 astetta, joten lähdimme iltapäivälenkille, kun oli mahdollisuus. Ajoimme Piltolan kautta Mellilään, josta oli oikein hyvä myötätuuli päästellä kohti Kosken keskustaa. Kiersimme aivan Kosken keskustan kautta ja sieltä ajoimme Ypäjälle. Tämä väli oli hyvin sivutuulinen ja Ypäjältä alkaen puskimme sitten vastatuuleen. Hyvin kuitenkin selvisimme. Matkaa lenkistä tuli 72 km (gps).

25.9.2011 Sunnuntaipäivän sää oli oikein kaunis ja lämpötilakin nousi parhaimmillaan yli 15 asteen. Suuntasimme taas pyörälenkille. Ajoimme Oripäähän ja sieltä Pöytyän kirkolle, josta Kumilaan. Kumilasta tulimme Piimätietä Mellilään ja sieltä Piltolan kautta Vanhalle kirkolle. Kiersimme pienen lenkin vielä asutusalueella, niin saimme matkaksi 67 km (gps). Ei näkynyt puimureita pelloilla, puimatta oli vielä tämän reitin varrella öljykasveja ja ohraa molempia Pöytyällä ja Mellilässä.

22.9.2011 Märkää on ollut taas koko alku viikon ja tänäänkin sateli puoliin päiviin asti. Iltapäivällä poutaantui ja päätimme illansuussa lähteä pienelle pyörälenkille. Ajoimme myötätuulessa Metsämaalle, sieltä sivutuulessa Ypäjänkylälle, josta Katinhännäntietä vastatuulessa Kauhanojalle, josta taas sivutuulessa kotiin. Matkaa tuli ilman mitään kiemuroita 42 km (gps).

16.9.2011 Monen päivän tauko tuli hyvin sateisen sään johdosta. Tänään ei sateenuhka ollut enää niin ilmeinen, joten päätimme kokeilla. Tähyilimme lähtiessä taivaalle ja päätimme kiertää Metsämaan kautta Ypäjälle. Ajoimme ensiksi sivumyötäisessä Metsämaalle. Sinne mennessämme näimme synkän pilven lähestyvän Metsämaata ja jatkavan todennäköisesti Ypäjän suuntaan, joten käännyimmekin Metsämaalta Kollasenkulmalle ja ajoimme 2-tietä Kanteenmaahan ja sieltä Alastarolle. Tynnyrimäeltä alkaen oli tie märkä ja märkänä se pysyi aina Kurittulaan saakka. Sen jälkeen oli jo kuivahtaneitakin kohtia, mutta satanut oli kuitenkin koko loppuvälilläkin jonkin verran. Omassa mittarissamme oli sellainen vajaa milli tullut pyörälenkkimme aikana vettä. Me emme saaneet sadetta niskaamme missään. Matkaa tästä lenkistä tuli 60 km (gps). Puimatta on edelleen öljykasveja, mutta myös viljoja. Osa puimattomista kasvustoista näyttää jo olevan kovin ränsistynyttä. Tänään saimme 3000 km täyteen tällä kaudella.

11.9.2011 Tänään sunnuntaina WCT-iskujen 10-vuotis muistopäivänä lähdimme jo aamulenkille ennen kello kahdeksaa. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuulta ei ollut lainkaan. Lämpötila oli lähtiessämme noin 10 astetta ja takaisin tullessamme jo lähellä 20 astetta. Ajoimme Alastarolle, Vampulaan, Virttaankylälle, Oripäähän ja sieltä kotiin. Yllättävän paljon oli Vampulan puolella vielä ohraa Alastarolta tulevan tien varressa puimatta. Monet kasvustoista sellaisia, että ei varmaan olisi kiva puidakaan, kun juolavehnä kasvoi melkoisesti läpi kasvuston. Olipa siinä ilmeisesti yksi härkäpapupeltokin, joka oli myös melko rikkaruohoisessa kunnossa. Pyörälenkille tuli mittaa tänään taas 68 km (gps).

9.9.2011 Aurinko paistoi ja tuulta ei ollut lainkaan, joten pyöräilysää oli kolmen sateisen päivän jälkeen mitä mainioin. Päätimme ajaa Pöytyän lenkin - Oripää-Pöytyän kirkko-Kumila-Mellilä-Piltola-asutusaluemutkan kautta kotiin. Muutama puimuri oli pellolla. Hyvin vähissä puimiset jo alkavat olla. Suurin osa näytti olevan öljykasveja, mutta oli myös puimattomia ohra, kaura ja vehnäpeltoja. Ehkä puimattomia kasvustoja oli enää alle 10 prosenttia kasvukauden puitavasta kokonaisalasta. Niin, lenkistä kertyi matkaa 68 km (gps).

5.9.2011 Tänään oli upea syksyinen poutapäivä. Lämmintä oli yli 20 astetta ja kuivaava tuuli. Puimureita näkyi pelloilla, paljon ei tosin enää ole puitavaa. Ajoimme Oripäähän, Pappisiin, Mellilään ja sieltä Piltolan kautta kotiin. Matkaa kertyi nyt lenkistä 50 km, kun ei tehty mitään ylimääräisiä koukeroita.

3.9.2011 Tänään jatkoimme molemmat yhdessä. Oli upea pyöräilysää - keli oli kuiva eikä tuulennut juuri lainkaan. Ajoimme Alastaron kautta Kanteenmaahan ja sieltä 2-tietä Ristimäenkulman tienpäähän saakka. Ristimäenkulman tietä tulimme 9-tielle ja Koskenrannan risteyksestä ajoimme Metsämaalle ja sieltä kotiin. Puimurit eivät vielä olleet pelloilla. Tämä oli vasta ensimmäinen poutapäivä sadejakson jälkeen, ehkä huomenna. Matkaa lenkistä kertyi 67 km (gps).

2.9.2011 Sateista oli koko päivän. Vettä tuli kuuroissa. Illansuussa kuitenkin alkoi hiukan kirkastua, joten lähdin pyörälenkille. Olin sitä suunnitellut, kun Marja-Liisa oli muissa riennoissa. Pitää häntä vähän yrittää tavoittaa kilometreissä, kun hän kesällä pyöräili jonkinverran enemmän. Ajoin Ypäjän ohitse 10-tielle, jota pitkin Vaulammille ja sieltä takaisin Ypäjälle. Ypäjältä ajoin Metsämaalle ja sieltä kotiin. Sadetta sain hiukan 10-tien osuudella, mutta muutoin oli erinomainen pyöräilysää. Ei tuulennut juuri lainkaan ja aurinkokin paisteli kunnes sitten illan myötä alkoi laskea. Matkaa lenkistä tuli 72 km (gps).

30.8.2011 Ilma oli tänään melko tyyni. Iltapäivällä hiukan satoi ja nyt illalla etelän suunnasta taivas oli melko synkässä pilvessä. Pilvialue ei sieltä kuitenkaan tuntunut lähenevän. Ajoimme nyt hiukan edellisiltoja pitemmän lenkin. Menimme Hirvikosken keskustan kautta Alastarolle, sieltä Oripäähän ja Oripäästä Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan kautta ja asutusalueella täytelenkin kiertäen kotiin. Matkaa tämän illan lenkistä tuli 60 km (gps). Yksi puimuri nähtiin puimassa ennen Alastaroa. Sillä suunnalla on ilmeisesti sateet olleet vähäisempiä.

29.8.2011 Päivällä sateli tavan takaa, mutta illansuussa alkoi hieman kirkastua, tuuli tosin yltyi melko navakaksi. Päätimme ajella lyhyen lenkin. Menimme Haaroisiin ja sieltä Alastarolle. Alastarolta Kojonkulmalle ja sieltä kotiin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Matkaa kertyi 40 km (gps). Pari puimuria nähtiin puimassa. Toinen oli aivan tien vieressä puimassa härkäpapua.

28.8.2011 Kova tuuli oli tänään, mutta kun ei eilen pyöräilty, niin lähdettiin tänään. Lähdimme poikkeuksellisesti kovaan myötätuuleen, Metsämaalle. Menikin vauhdikkaasti. Metsämaalta Ypäjänkylälle oli sivutuulta, Katinhännäntien matka oli aivan vastatuulta ja Kauhanojalta taas sivutuulta. Muutama puimuri oli pellolla. Pyöräilymatka oli 43 km (gps)

26.8.2011 Tuuli oli tänään edellispäiviä voimakkaampaa, mutta lämmintä oli noin 24 astetta lähtiessämme ajelemaan ja takaisin tultuammekin vielä 22 astetta. Tuuli oli lounaasta. Sivuvastaiseen poljimme ensiksi Oripään risteykseen, josta Pappisiin. Siitä oli voimakas vastatuuliosuus Mellilään, mutta sieltä saimmekin sitten tulla lopun matkaa enemmän myötäisessä kotiin asti. Tämän lenkin pituus oli 51 km (gps), kun teimme vielä pienen lenkin Metsämaantien asuinalueella. Tämän lenkin varrella näytti, että noin viidennes puinneista oli vielä puimatta.

25.8.2011 Tänään oli taas mitä mainioin pyöräilysää - puolipilvistä, tyyntä ja lämpötila yli 20 astetta. Eilinen jäi muista hommista johtuen väliin, mutta nyt lähdimme ja ajoimme Alastarolle, Vampulaan, Virttaan kylän kautta kiertäen takaisin Kantatie 41:lle, josta mentiin Teinikiven ohitse Kangastietä Oripää-Loimaa tielle, jota ajeltiin Hirvikoskelle. Viimeksi teimme vielä asutusaluekierroksen. Puinneista lenkin varrella oli tekemättä vielä noin kolmannes - lähinnä rypsiä, härkäpapua ja vehnää. Aika paljon varsinkin Alastaron ja Vampulan välillä oli puimatta myös ohria, jotka olivat melkoisesti laossa ja täysin valmiita. Matkaa tästä kierroksesta kertyi 66 km (gps).

23.8.2011 Puolipilvinen, tyyni sää oli tänäänkin. Ajoimme Oripäähän, Virttaalle, Alastarolle, josta Vanhan Alastarontien kautta Vakkatielle ja Hirvikosken jälkimäisen liittymän ja keskustan kautta kotiin. Puimureita oli jonkin verran taas pelloilla, mutta kaikki kasvustot eivät vielä ole puitavissa. Niinijoella puitiin härkäpapua ja Hanhijoella oli myös sitä puitu. Matkaa lenkistä kertyi 55 km (gps).

22.8.2011 Harvakseltaan on nyt saatu aikaiseksi lähteä pyörälenkille. Tänään sentään taas lähdimme ja ajoimmekin ihan kunnon lenkin. Menimme ensiksi Ypäjälle ja sieltä Kosken keskustaan, josta Mellilän kautta kotiin. Puimureita oli pelloilla, mutta ei mitenkään runsaasti. Aika paljon on jo puituja peltoja ja toisaalta taas, eivät kaikki kaurat ja vehnät ole vielä valmiita. Tänään Pöytyällä näin ensimmäisen kerran tänä syksynä puitavan rypsiä ja myös härkäpapua oli yhdestä lohkosta kierretty puimurin kanssa yksi kierros. Pyörälenkille kertyi nyt mittaa 73 km (gps).

14.8.2011 Oli upea aurinkoinen aamua, joten päätimme lähteä aamulenkille. Ajoimme oripäähän ja sieltä pappisten kautta Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan, Maatalousmuseo Saran ja Vanhankirkon kautta kotiin, tosin vielä pienen lenkin asuinalueella kiertäen, että kilometrit tulivat melko tasan. Matkaa tuli näin 51 km (gps).

12.8.2011 Marjastusta ja muuta puuhaa ollut niin paljon, ettei tahdo enää löytyä aikaa pyöräilyy. Tänään sentään pääsimme lähtemään. Oli upea sää. Aurinko paistoi ja lämmintä oli 20 asteen paikkeilla. Tuulikin oli melko heikkoa. Ajoimme Metsämaalle ja sieltä Ypäjälle, josta tulimme Kauhanojan, Kemppilän ja Puujalkalan kautta kotiin. Matkaa kertyi 58 km (gps). Puimureita oli pelloilla melko runsaasti, yli 20 kappaletta lenkin varrella. Pääasiassa taisivat puida ohraa, mutta myös kauraa ja syysviljoja. Melko yleisesti viljat ovat laossa, etenkin ohrat, mutta lakoa on runsaanlaisesti myös kauroissa ja jonkin verran kevätvehnissäkin.

11. ja 31.7.2011 Heinäkuu suhahti ohitse lähes pyöräilemättä. Olimme Hetta-Pallas -vaelluksella heti heinäkuun alussa. Vaellus oli taas erittäin upea kokemus ja reitti oli upea ja yllättävän helppo. Sillä korkeudella aurinko porotti vielä heinäkuun alussa yötä päivää, joten samalla tuli koetuksi todellinen yötön yö monine muine sykähdyttävine muistoineen.
Ensimmäinen pyöräilykerta heinäkuussa oli 11.7., kun vein auton huoltoon ja pyöräilin huollosta kotiin. Iltapäivällä lähdin taas pyöräillen hakemaan autoa ja toin pyörän autossa takaisin. Tästä kertyi 19 km, kun pienen mutkan tein aamun paluumatkalla. Toinen pyöräilykerta oli vasta kuukauden viimeinen päivä. Silloin ajelimme yhdessä Alastorolle, Kanteenmaahan, Orisuon kerhotuvalle, Kojonperään ja sieltä Hirvikosken pyöräilylaatikon kautta kotiin. Autonhuoltomatkoista kertyi pyöräilyä 19 km ja tästä varsinaisesta pyöräilylenkistä 56 km, joten koko heinäkuun pyöräily yhteensä jäi 75 km:iin. Marja-Liisa pyöräili heinäkuussa jonkin verran enemmän, mutta minun kuntoiluni oli viljelystarkastuksilla kävelyä yli 200 km.

22.6.2011 Tuulta oli tänäänkin, mutta huomiseksi on luvassa sadetta, joten ajamaan oli lähdettävä. Ajoreittimme oli Hirvikoskelta ensiksi Kemppilään, josta Pölkintietä Uitontielle. Uitontieltä tulimme takaisin Pölkintielle, joka jatkuu Onkijoenperäntienä kohti Ypäjänkylää. Olimme suunnitelleet jatkavamme kohti Ypäjää, mutta tuuli oli sinne aivan vastainen, niin ajoimmekin Ypäjänkylältä Metsämaalle Koskenrannan risteykseen, josta 9-tietä Ristimäenkulmantien risteykseen. Ristimäenkulmantietä ajoimme 2-tielle ja sitä Kollasenkulman risteykseen, josta tulimme Metsämaan keskustaan. Metsämaalta ajelimme kovassa vastatuulessa Hirvikoskelle ja kotiin. Matkaa kertyi 56 km (gps).

21.6.2011 Tänään tuuli oli taas oikein navakkaa länsituulta. Tuulesta huolimatta lähdimme pyörälenkille. Suuntana oli ensiksi Alastaro ja sieltä Virttaalle, josta matka jatkui Oripäähän ja sieltä kotiin. Vasta Oripäästä alkoi olla myötätuulta, joka sekin loppumatkalla alkoi olla voimakkaasti oikealta sivusta. Keltasauramoa ja huopaohdaketta alkaa olla kukassa teiden varsilla ja runsaasti mataraa. Lenkin pituus oli 56 km (gps) Tänään tuli täyteen 2000 km (2011 km) tällä kaudella ja 700 km nyt kesäkuussa.

20.6.2011 Sadetta oli ennusteltu, mutta aurinko paistoi, tosin kumpupilviä oli melko runsaasti taivaalla. Lähdimme kuitenkin ajelemaan. Ajoimme ensiksi Oripäähän ja sieltä Pöytyän kirkolle, Kumilaan, Melliläjärvelle, Piltolaan ja Vanhallekirkolle. Tummia pilviä alkoi uhkaavasti kertyä taivaalle kierroksemme aikana. Pöytyän ja Kumilan välillä oli jo ennen sinne ehtimistämme satanut niin, että asfaltti oli aivan märkä ja hiukan pisarteli meidänkin siellä polkiessa. Seuraava pisarointi oli, kun lähdimme Melliläjärveltä, mutta sadetta emme kuitenkaan koko lenkin aikan saaneet. Tienvarsilla alkavat rypsipelloista osa kukkia, toiset olivat vasta pienellä oraalla. Kypsiä ahomansikoita oli paikoin tienreunoilla runsaan näköisesti.

17.6.2011 Tämä oli vasta ensimmäinen pyöräilypäivämme tällä viikolla - on ollut hiukan sateista, mutta myös muita esteitä on ollut. Tänään teimme pienen lenkin vaikka pilvirintama näyttikin uhkaavasti lähestyvän. Sade alkoikin, kun olimme olleet parikymmentä minuuttia kotona. Ajoimme Metsämaalle, Ypäjänkylälle, Kauhanojalle Alkinkulman tienpäähän ja sieltä Juvan ja Vanhankirkon kautta Hirvikoskelle ja kotiin. Reitin varrella usealla lohkolla alkoivat syysvehnän tähkät olla näkyvissä ja jossain kukki härkäpapu. Kauhanojalla syysrapsi oli jo lopettanut kukintansa. Kasvuston kukinta ei tainnut kestää täyteen kolmea viikkoa. Matkaa tästä pyöräilyreissusta kertyi 49 km (gps).

12.6.2011 Upeaa pyöräilysäätä oli tänään helluntaipäivän aamulla - tyyntä ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, lämpötila oli 16 astetta, josta se nopeasti alkoi kohota. Lähdimme pyörälenkille jo puoli seitsemän aikaan. Ajoimme taas Alastarolle, mutta nyt jatkoimme sieltä Tammiaisiin ja Huittisten Huhtamoon. Huhtamosta tulimme 2-tielle sen aikaisemmin jo kerran ylitettyämme. Nyt ajoimme 2-tietä Kanteenmaahan ja tulimme Hennijoen ja Alastaron kautta takaisin kotiin. Matkan varrella kukkivat pukinparrat runsaina tienvarsilla, samoin myös keltanot, leinikit ja niittynätkelmät sekä harakan- ja kissankellot. Matkaa tästä aamun lenkistä kertyi 68 km (gps). Iltapäivällä parhaaseen helleaikaan teimme toisen, pienen lenkin. Ajoimme Kemppilään ja sieltä Pölkintietä Uitontien päähän ja Uitontietä Mäenpäähän. Paluumatka oli mutkikas, kun ajoimme Juvan kautta Puujalkalaan ja vielä pappilanlenkin alkupäähän, josta palasimme takaisin Puujalkalaan ja Juvalle. Tulimmekin kevyenliikenteen sillasta, mutta teimme vieläkin pienen lisälenkin asutusalueen kautta. Tästä iltapäivän lenkistä tuli matkaa 28 km (gps). Koko päivän ajo oli 96 km. Iltapäivällä pukinparrat olivat jo täysin kukat supussa.

11.6.2011 Taas oli oikein hyvä pyöräilysää. Tuuli oli heikkoa ja lämpötila noin 30 astetta. Ajoimme nyt jo tapamme mukaisesti ensiksi Hirvikosken keskustaan ja sieltä Kurittulaan, josta jatkoimme Alastaron risteykseen. Siitä käännyimme kohti Haaroista ja ajoimme Haaroisten kautta Niinijoelle, Pappisiin ja Mellilään. Kävimme myös Melliläjärven pyöräilyvihkoon kirjoittamassa nimemme, tulimme sieltä takaisin Mellilään ja ajoimme Pappisten kautta Karhulaan, josta menimme Loimaan keskustaan ja sieltä tulimme kotiin. Tuulta oli, mutta ei mitenkään kovin voimakasta. Tuuli puhalteli idän suunnalta. Matkaa lenkistä tuli 61 km (gps).

9.6.2011 Hellettä on ollut, mutta pyöräilyyn tuli parin päivän tauko, tänään sitten jatkettii ja ajettiin ensiksi vastatuuleen Ypäjälle. Sieltä sitten saimme päästellä myötätuulessa Metsämaalle. Metsämaalta tulimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Lenkistä tuli matkaa 55 km (gps)

6.6.2011 Lämmin ja aurinkoinen, mutta myös tuulinen sää jatkui. Tuuli oli kaakosta ja tuntui voimistuvan iltaa kohden. Ajoimme taas Hirvikosken keskustan kautta Kurittulaan, Köyliönkylään, Kojonperään ja sieltä Orisuolle. Orisuolta tulimme vajaan kilometrin takaisin 2-tietä ja ajoimme Kanteenmaahan. Tunne tuli, että autoilijat eivät juuri piittaa vastaan tulevista pyöräilijöistä, kun lähtevät rekan takaa ohittelemaan. Tälläinen vähän hurjanlainen tilanne sattui nyt kohdalle 2-tiellä. Kanteenmaasta ajoimme Alastarolle. Sieltä lähdimme vielä ajamaan Köyliönkylän kautta kotiin. Tuntui tällä lenkillä ja tällä tuulensuunnalla jäävän vähiin myötätuuliosuudet. Paras myötätuuli oli 2-tien pätkällä, mutta muutoin oli hyvin paljon vastatuulta tai voimakasta sivutuulta. Matkaa tuli lenkistä nyt 59 km (gps).

5.6.2011 Tänäänkin aurinko paisto ja lämpötila oli yli 20 astetta ja mikä parasta, ei tuulennut. Tulevalle viikolle on luvassa hellettä. Tänään sunnuntaina ajelimme Metsämaalle ja sieltä Kollasenkulman ja Ristimäenkulman kautta Koskenrannan risteykseen, josta jatkoimme Ypäjänkylälle ja Kauhanojalle. Kauhanojalla kävimme Alkinkulman tienpäässä. Kauhanojalta tulimme Joenperään ja sieltä Petäjoelle. Petäjoelta ajelimme kotiin. Matkaa ajosta kertyi 66 km (gps). Tällä viikolla poljimme uuden kalenteriviikon ennätyksemme - 380 km. Entinen 355 km oli viime syksyltä.

4.6.2011 Kovaa tuulta oli taas tänäänkin. Tuuli on lännen puolelta ja taisi vielä kääntyä hiukan lounaan suuntaan lenkkimme aikana. Päätimme ajaa taas Alastarolle voimakkaassa sivuvastaisessa tuulessa. Alastarolta puskimme aivan vastatuulta Virttaalle, josta sivutuulessa aivan Oripään keskustaan. Sieltä ajelimme kotia kohti, mutta Loimijoen ylitettyämme ajoimme kuitenkin Pappilan lenkkiä kirkolle ja vasta sieltä kotiin. Matkaa tuli tästä lenkistä 56 km. Liikennettä oli runsaasti maanteillä, kun tänään oli valmistujaisjuhlia monessa paikoin.

3.6.2011 Aurinko paistoi tänäänkin, mutta tuuli oli edelleen hyvin navakkaa. Tuulen suunta oli nyt luoteesta. Ajoimme Hirvikosken keskustan kautta vanhaa tietä Alastarolle, josta jatkoimme Hanhijoen kautta Virttaalle. Virttaalta ajelimme moottoriradan tietä takaisin Kantatie 41:lle, jolta poikkesimme ensimmäisestä Vampulan risteyksestä Vampulan suuntaan. Vampulasta tulimme Alastarolle ja sieltä takaisin kotiin. Kiersimme tullessa Hirvikosken kevyenliikenteen tien kautta. Matkaa lenkistä tuli 65 km (gps). Rukiiden tähkät alkavat tulla ja osin jo olla ulkona tupesta. Vampulassa näimme myös kukkivan syysrapsikavuston ja Virttaalla kuulimme käen kukkuvan.

1.6.2011 Tuuli oli selvästi heikompaa kuin eilen, mutta silti vielä kohtalaista. Lämpötila kohosi aivan 25 asteen tuntumaan. Ajelimme tänään ensiksi Ypäjälle, josta Koski Tl:n suuntaan 10-tielle, jota pitkin Mellilän risteykseen. Ajoimme sieltä Mellilään, mutta poikkesimme Isoperän koulun Haastepyöräilyvihkoon kirjoittamassa nimemme. Laitoimme nimemme myös Mellilän entisen kunnantoimiston vieressä olevaan vihkoon. Mellilästä tulimme Piltolan kautta Vanhallekirkolle ja sieltä kotiin. Kilometrejä lenkistä tuli kaikkine mutkineen yhteensä 69 km (gps).

31.5.2011 Tuuli puhalsi tänäänkin ja entisestäänkin vielä voimistuneena, nyt lounaasta. Lämmintä alkoi olla lähelle hellerajaa, joten lähdimme pyöräilemään. Ajoimme Hirvikosken keskustan kautta Kurittulaan, Köyliönkylälle, Koskenkylälle ja Alastarolle. Tämä 18 km oli lähes kokonaan myötäistä, mutta Alastarolta Haaroisiin ja Mellilään puskimme ankarassa vastatuulessa. Mellilästä saimme taas päästellä myötätuulessa Piltolan kautta Puujalkalaan. Sieltä menimme Juvan kautta Loimaalle tekemään pienet ruokaostokset. Loimaalta ajoimme vielä kotiin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Matkaa tuli yhteensä 63 km (gps).

30.5.2011 Puolipilvinen sää ja länsituuli oli hyvin navakka. Lähdimme kuitenkin ajelemaan. Kiersimme tapamme mukaan Hirvikosken keskustan kautta ja jatkoimme vanhaa tietä Alastarolle. Alastarolta menimme Koskenkylään, Köyliönkylään ja Kojonperään, josta jatkoimme Orisuolle. Ajoimme Orisuon suuntaan 2-tieltä soratietä ja menimme Kiviniementietä ja tulimme takaisin 2-tielle Majanojan risteyksestä. Siitä jatkoimme 2-tietä Kollasenkulmalle ja sitten Metsämaalle, josta Haaran kautta kotiin. Matkaa tuli 61 km (gps). Näimme tälläkin reissulla muutaman peuran.

28.5.2011 Pieni sateenuhka oli olemassa, mutta lähdimme kuitenkin. Suuntana oli Kauhanoja ja Ypäjänkylä. Ypäjänkylältä ajoimme Metsämaan Koskenrannan risteykseen, josta jatkoimme Ristimäenkulman kautta 2-tielle. 2-tietä ajoimme Kollasenkulmalle Metsämaan risteykseen ja sieltä Metsämaalle. Matkalla poikkesimme Heikkilän pajan haastepyöräilyvihkoon laittamaan nimemme. Metsämaalta tulimme kotiin. Näimme yhteensä parisenkymmentä peuraa eri paikoissa, ensimmäiset Ypäjänkylällä, kun olimme lähellä jäädä metsästä vauhdilla poukkoavan kahden eläimen sotkemiksi. Suuri lauma peuroja oli etäällä pellolla, kun Metsämaalta lähdimme Haaran suuntaan, mutta vielä senkin jälkeen aivan tien reunassa poukkoili kolme peuraa. Kauhanojalla oli keltaisessa kukassa syysrapsia, joka on uusi tulokas suomaliseen viljelykasvivalikoimaan. Lenkistä tuli pyöräilymatkaa tasan 60 km (gps).

26.5.2011 Navakka tuuli puhalteli, mutta aurinko paistoi, lämpötila oli lähtiessä noin 15 astetta ja palatessamme noin 12 astetta. Ajoimme Niinijoelle ja sieltä Mellilään ja Melliläjärvelle. Melliläjärveltä tulimme takaisin Koskentielle, jota jatkoimme Isoperään. Isoperän koulun ohi jatkoimme hiekkateitä Joenperään ja Petäjoelle. Petäjoelta tulimme Kemppilää, josta menimme Pölkintietä Ypäjänkylän suuntaan, mutta tulimme Uitontietä takaisin Kemppilään ja sieltä tulimme kotiin. Matkaa lenkistämme tuli 65 km (gps).

22.5.2011 Oli upea aamu. Tälle päivälle oli tiedossa jo pitkä reissu. Ajoimme taas Hirvikosken keskustan kautta kiertäen Vanhaa tietä Alastarolle. Sieltä jatkoimme Tammiaisiin, Kalsinkulmalle ja Huittisten Palojoelle, josta kahvitauon jälkeen jatkoimme yhdessä sisareni ja hänen miehensä kanssa Rutavalle. Rutavalta ajelimme Loimijokirantaa Huittisiin. Poikkesimme myös Huittisten Kansanopistoa ja Isokoskea katsomassa. Huittisista jatkoimme tankkaustauon jälkeen Vakkilaan ja takaisin Palojoelle. Matkaa oli tässä vaiheessa jo noin 75 km taivallettu. Taas kahvitauon jälkeen lähdimme kotimatkalle, ei kuitenkaan läheskään lyhintä reittiä. Ajoimme takaisin Kangastielle ja sitä Huhtamoon ja sieltä Kanteenmaan kylään entisen koulun luokse. Kanteenmaasta tulimme Alastarolle ja sieltä vanhaa tietä kotiin, tosin taas tuolta uloimman risteyksen kautta kiertäen. Matkaa tuli 123 km (gps), nimemme laitoimme Loimaan puolella vain seitsemään vihkoon ja Huittisten puolella neljään vihkoon. Tällä reissulla täyttyi 1000 km tällä kaudella.

20.5.2011 Tänään oli taas aurinkoinen päivä. Tuuli oli kuitenkin melko navakkaa. Lämpötila pysytteli 20 asteen alapuolella. Lähdimme tavoittelemaan neljää pyöräilyvihkolaatikkoa, joihin emme vielä ole toukokuussa nimiämme laittaneet. Ensiksi ajoimme tuttua reittiä Alastarolle, sieltä Tammiaisiin. tirmanmäellä oli ensimmäinen laatikko, jonka vihkoon laitoimme nimen ensimmäistä kertaa. Seuraava oli 5 km eteenpäin Kalsinkulman tien päässä. Siitä jatkoimme Huittisten Huhtamoon. Kävimme Huhtamon kirkkomaalla. Sieltä ajoimme Tornimäen tien kautta Kanteenmaahan. Kanteenmaasta tulimme Alastarolle. Nimet laitoimme Hennijoella ja Kotarammissa vihkoihin, joihin emme vielä ole tämän kauden aikana kertaakaan kirjoittaneet. Näin olemme ainakin kerran kirjoittaneet nimemme kaikkiin Loimaan kaupungin alueen 35 pyöräilyn haastevihkoon. Matkaa lenkistä tuli 69 km (gps).

18.5.2011 Tuuli oli tänään voimakasta. Lähdimme kuitenkin ajelemaan. Menimme vanhan tien kautta Alastarolle. Tässä oli melko tarkkaan sivutuuli, joka välillä oli hiukan vastainen ja välillä hiukan myötäinen. Alastarolta jatkoimme Virttaalle - nyt selvässä vastatuulessa, mutta ei se kuitenkaan kovin pahalta tuntunut. Hitaaksi tosin vauhti jäi. Virttaalta Oripäähän jatkettaessa oli sivutuuli, mutta nyt melko myötäinen ja Oripäästä Niinijoen kautta kotiin päästelimmekin selvässä myötäisessä. Kilometrejä tästä lenkistä kertyi 54 (gps). Kylvöt on kutakuinkin tehty, eikä koneita näkynyt pelloilla.

16.5.2011 Parin päivän tauon jälkeen lähdimme taas pyörälenkille. Ajoimme Karhulan kautta Pappisiin, josta jatkoimme Oripäähän. Oripäästä tulimme Haaroisiin ja sieltä Alastarolle, josta vanhan tien kautta Kurittulaan ja siitä Vakkatietä Oripään risteykseen, josta sitten kotiin. Tuuli oli kohtalaisen navakkaa. Vastatuulta oli alkumatka aina Pappisiin asti. Sen jälkeen alkoi suuntamma muuttua enemmän myötätuulivoittoiseksi aina Alastarolle saakka, josta poljimme Haitulan ja Kurittulan pitkä aukeat vastatuulessa kotia kohti. Matkaa kertyi 53 km (gps). Toukokuun pyöräilyt ovat yhteensä nyt 491 km ja nimemme olemme laittaneet pyöräilyvihkoihin 49 kertaa.

13.5.2011 Tänään päivä oli puolipilvinen ja iltaa kohden pilvisyys vielä lisääntyi. Tuuli oli navakkaa kaakkoistuulta. Tänään ajelimme myös sorateitä, kun ensiksi menimme Petäjoelle ja sieltä Joenperään ja Mellilän Penninkulmalle. Penninkulmalta oli sitten jo päälystettyä tietä ja valtaosin myös myötätuulta ensiksi Isoperän koululle ja sieltä Mellilään, Pappisiin, Niinijoelle ja vielä Hirvikosken Pyörätien pyöräilyvihkolaatikon kautta kotiin. Matkaa tuli 50 km (gps) ja nyt nimet laitoimme seitsemään vihkoon. Näin eilinen kahden nimen vajaus tuli paikatuksi.

12.5.2011 Pyöräily jatkui taas tänään. Vaikka sateenuhkaa olikin lähdimme kyläreissulle Ypäjän Kuusjoenkulmalle. Ajoimme Ypäjän suuntaan vanhaa tietä niin pitkälle kuin se oli mahdollista. Ypäjältä lähdimme Kosken suuntaan ja Kuusjoentietä ajoimme perille. Menomatkasta kertyi 27.81 km. Paluumatkan tulimme samaa reittiä, mutta emme ajaneet enään vanhaa tietä Mannisten ahteen kautaa. Vanhalle tielle tulimme vasta Alkinkulman tienpään kohdilta. Loimaalta ajoimme Puujalkalaan ja sieltä Vanhankirkon kautta kotiin käyden myös Pappilanlenkin ja Pyörätien haastevihkoilla. Nimet tulivat vain neljään vihkoon, kun enempää ei matkanvarrelle sattunut, emmekä laittaneet useampaa nimeä samaan vihkoon. Paluumatkasta kertyi matkaa 32,16 km, joten kokonaismatka oli pyöristettynä 60 km (gps). Mennessä saimme hiukan sadetta Kauhanojan paikkeilla. Takaisin tulomatkalla olivat tiet märkiä Kauhanojalta lähes Hirvikoskelle saakka, mutta sadetta emme saaneet. Meillä ei ollut satanut lainkaan.

10.5.2011 Taas oli upea pyöräilysää. Aurinko paistoi koko päivän täysin pilvettömältä taivaalta ja tuuli ei ollut kovin voimakasta. Lähdimme myötätuulessa Loimaalle ja Mäenpäästä ajoimme Uitontietä Uitontien pyöräilyn haastelaatikolle ja sieltä Ypäjänkylälle, josta jatkoimme matkaa Metsämaan suuntaan 9-tien risteykseen. Siellä laitoimme taas nimet vihkoon ja jatkoimme Ristimäenkulman kautta 2-tielle. Nimet laitoimme Telkuntien risteyksessä olevaan haastepyöräilyvihkoon, jossa oli nimiä vain kymmenkunta. Sieltä tulimme Kollasen kautta takaisin Metsämaan suuntaan, mutta kävimme Heikkilän pajan luona kirjoittamassa nimemme vihkoon. Tässäkään vihkossa ei nimiä paljoakaan ollut. Sieltä tulimme Metsämaalle ja Haaralla oli seuraava nimenkirjoitus, josta jatkoimme Hirvikoskelle. Tulimme keskustan kautta kiertäen kotiin. Matkaa lenkille kertyi 57 km (gps) ja nimet tulivat vain viiteen vihkoon.

9.5.2011 Aurinko on paistanut koko päivän lähes pilvettömältä taivaalta. Lämmintä on ollut, iltapäivällä ei vielä helleraja ylittynyt, mutta 23 asteen paikkeilla varmaan ylimmillään lämpötila kävi. Pyöräilemään lähdimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen ja jatkaen vanhaa tietä Alastarolle, josta keskustan kautta ajoimme Hanhijoelle ja sieltä Virttaalle. Virttaalta ajoimme moottoriradan tietä Kantatie 41:lle ja Vampulaan. Vampulasta tulimme Alastarolle ja sieltä vanhaa tietä Karsattilaan, josta Vakkatietä Hirvikosken ja Oripään risteyksen kautta kotiin. Matkaa lenkistä kertyi 65 km (gps) Seitsemään haastepyöräilyvihkoon laitoimme nimemme, kun edellisen lenkin jälkeen oli jo 6 km varastossa. Nimet tulivat Kurittulan, Alastaron, Hanhijoen (Kiikankuja), Virttaan, Mälläisten (Kiikankuja), Reitolan ja Hirvikosken laatikoihin.

7.5.2011 Aurinko paistoi ja lämpötila oli iltapäivällä, kun lähdimme pyöräilemään, lähellä 20 astetta. Heikohko tuuli kävi luoteen suunnalta. Ajoimme Oripäähän, Pöytyälle, Kumilaan, Mellilään ja sieltä Piltolan kautta kotiin. Ensimmäiset rentukat kukkivat, kylvöistä on tienvarsilla ainakin puolet tehtyinä. Kylvökalustoa oli vielä runsaasti pelloillakin. Kilometrejä tuli 67 (gps). Nimet laitoimme pyöräilyvihkoihin Kertunmäellä, Haaroisissa, Melliläjärvellä, Mellilässä, Karhulassa ja Maatalousmuseo Sarassa.

5.5.2011 Tänään sää vähän lämpeni, kun aurinko varsinkin aamupäivällä paistoi melkein pilvettömältä taivaalta. Iltapäivällä pilvistyi, mutta taas illansuussa alkoivat pilvet hälvetä. Kun oli hyvä pyöräilysää, niin lähdimme synttäreille Seikunmaahan polkupyörillä. Mennessä ajoimme Hirvikosken keskustan kautta ja tullessa pyörätien varressa olevan pyöräilyvihkolaatikon kautta. Matkaa menomatkasta tuli 19,8 km ja paluumatkasta 19,6 km. Yhteensä kertyi ajoa pyöristettynä 39 km (gps). Nimet tuli neljään pyöräilyvihkoon, joten pitää tuo puuttuva kilometri hetimiten paikata.

4.5.2011 Sää on edellen koleaa, mutta ei sentään tuulennut juuri lainkaan, joten lähdimme pyörälenkille. Ajoimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen vanhaa tietä Alastarolle. Alastaron keskustan kautta Hanhijoelle, josta Kiikankujaa Mälläisiin. Mälläisistä taas Alastarolle ja sieltä Koskenkylään ja Kojonkulmalle. sieltä tulimme kotiin, mutta loppumatkan ajoimme Pappilan lenkin soratien kautta Hirvikosken keskustaan ja kotiin. Merkinnät tulivat pyöräilyvihkoihin Reitolassa (Haitulan sillan vieressä), Kiikankujan päässä Hanhijoella, samoin kuin Mälläisissäkin. Neljäs merkintä tuli Koskenkylän vihkoon ja viimeinen Pappilan lenkin varrella olevaan vihkoon. Kilometrejä tuli sama 50 km kuin edellisellä kerrallakin (gps).

1.5.2011 Sää on muuttunut koleaksi ja juuri ennen pyöräilemään lähtöämme alkoi sataa räntäisiä lumirakeita. Lähdimme kuitenkin pyörälenkille, kun sade näytti siirtyvän nopeasti eteen päin. Nyt on haastepyöräilyn kirjauslaatikot paikoillaan ja ensimmäinen päivä, joten nimiä tuli vihkoihin. Ajoimme ensiksi Metsämaan Talouskaupalle, sieltä Heikkilän pajalle ja Kollasenkulman kautta Orisuon kylätalolle, josta Kojonperää. Nyt oli nimet jo neljässä vihkossa. Ajoimme sieltä Vakkatien kautta Hirvikosken lähimmälle vihkollemme ja sieltä kotiin. Viiteen vihkoon tuli nimemme ja kilometrejä tuli niihin tarvittavat 50 km (gps).

29.4.2011 Aurinko paistoi ja eilistä voimakkaampi tuui puhalteli pohjoisen suunnalta. Lämpötila oli kuitenkin yli 10 astetta. Ajoimme tänään aivan saman reitin kuin eilenkin. Kylvötöissä oli jokin yksikkö ja tasausäestyksiä tehtiin ja oli tehtynä. Metsätähtiä oli kukassa jollain kohdin tien varressa. Kilometrejä tuli taas 43 (gps).

28.4.2011 Päivä oli upe, aurinkoinen, mutta ei niin lämmin kuin maanantaina. Iltapäivällä neljän jälkeen lähdimme pyöräilemään. Ajoimme Kauhanojalle, Katinhännäntietä Ypäjänkylälle, Metsämaalle, josta Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Ensimmäisiä tasausäestyksiä tehtiin ja oli tehty. Taisi ainakin yksi levittää väkilantaa nurmelle tai syysviljalle, oli niin kaukana, että ei sitä erottanut kumasta oli kyse. Kilometrejä kertyi 43 (gps).

25.4.2011 Lämmin ja aurinkoinen sää on hellinyt pääsiäisen viettoa. Lauantaina palasimme Lapin hiihtomatkaltamme Äkäslompolosta ja tänään jatkoimme jo hiukan aloittamaamme pyöräilykautta. Ajoimme Ypäjälle, sieltä 10-tielle Kosken risteykseen ja 10-tietä pitkin Mellilän ja Kosken risteykseen. Sieltä tulimme Mellilään ja ajoimme Piltolan ja Vanhankirkon kautta kotiin. Matkan varrella näimme vasta ensimmäiset kevään kiurut, mutta myös ensimmäiset västäräkit. Kuovit huutelipat pellolla. Näimme useassa paikassa jo valkovuokkojakin kukassa. Lämpömittari näyttää yli 20 astetta ja lounaistuuli oli hyvin heikkoa - hiukan puuskittaista. Kilometrejä lenkistä tuli 67 (gps-mittaus).

13.4.2011 Mukava pyöräilysää oli tänäänkin, oli pilvipoutaa ja aivan tyyntä. Ajoimme sellaisen lähiseutulenkin, menimme Niinijoelle, sieltä Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan ja Karhulan kautta Loimaan keskustaan ja sieltä ajoimmme Haaralle, josta kotiin. Kertyi tästä kuitenkin matkaa 46 km (gps-mittaus).

11.4.2011 Taivas oli koko päivän pilvessä ja aamupäivällä sateli ajoittain vettä. Iltapäivällä ja illansuussa ei sateenuhkaa enää näyttänyt olevan, joten lähdimme pyörälenkille. Sää oli täysin tyyni. Ajoimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen ja lähdimme vanhaa tietä Karsattilaan, sieltä Köyliönkylään, Koskelle ja Alastarolle. Alastarolta poljimme vajaa 2 km Vampulan suuntaan katsomaan Loimijoen tulvamaisemaa. Lunta maisemassa ei enää paljoa ole, mutta Loimijoen jäät olivat vielä paikoillaan ja tulva peitti melkoiset peltoalueet. Palasimme takaisin Alastarolle ja ajoimme Haaroisiin ja sieltä kotiin. Kilometrejä tuli 41 (gps-mittaus).

9.4.2011 Tänään pääsimme jatkamaan pyöräilyä. Tuuli oli tänään voimakasta, puuskittaista pohjoistuulta. Ajoimme Kauhanojalle, Katinhännäntietä Ypäjänkylälle, sieltä Metsämaalle ja kotiin. Myötätuuli työnsi Kauhanojalle, Katinhännän tien osuus oli sivutuulta ja sen jälkeen vastatuulta Metsämaalle saakka, tosin metsäkohdilla vastatuuli ei pahasti tuntunut. Loppumatka tultiin sivumyötäisessä. Matkaa kertyi 42 km (gps).

5.4.2011 Aloitimme tänään pyöräilykauden, kun oli niin kaunis aurinkoinen päivä. Lämpötila kipusi parhaimmillaan lähelle 10 astetta. Ajoimme Oripäähän, sieltä Pappisiin, Karhulaan ja Vanhankirkon kautta kotiin. Matkaa kertyi 43 km (gps).

Matkalla Orisuolle!

Kojonkulman metsästysseuran majan pihassa matkalla Orisuolle! - Kuva: Raimo Nordman