Pyöräillen ajatuksia tuulettamaan

Pyöräilykausi 2019

Tämä vuoden osalta pyöräilykausi alkoi 26.3.2019. Pyöräilykausi päättyi tämän vuoden osalta 31.12.2019.
Seuraava kausi 2020

Edellinen kausi 2018

Kuukausi km  km/
 päivä
 
 päiviä
Joulu47058,758
Marras71865,2711
Loka123272,4717
Syys36573,005
Elo104680,4613
Heinä61076,258
Kesä54477,717
Touko58973,638
Huhti138877,1118
Maalis31663,205
Kausi yhteensä 7278 72,78 100

Kauden 2019 pyöräilyblogi

31.12.2019 Pyöräilykeli jatkui erinomaisena joskin tuulisena. Lämmintä oli vielä iltapäivän alkaessa pari - kolme astetta, mutta iltaa kohti ilma alkoi melko nopeasti kylmetä, kun taivas selkeni. Illalla oli pakkasta jo reilut pari astetta. Ajoimme tänään Oripäähän ja sieltä Virttaan keskustaan, josta jatkoimme moottoriradan tien kautta Vampulaan. Vampulasta tulimme Alastaron kautta kotiin. Lopussa kiersimme vielä Hirvikosken keskustan kautta lenkin. Päivän pyöräily oli 67 km (gps). Kauden uudeksi pyöräilyennätykseksi tuli nyt 7278 km. Ennätystä on myös se, että tänä vuonna pyöräilimme vuodena aikana satana päivänä. Siinä vanha ennätys oli 99 päivänä. Katsotaan nyt milloin vuoden 2020 kausi alkaa, joko huomenna tai yleensäkin nyt loppuviikolla. Hyvää ja onnellista uutta vuotta teille kaikille pyöräilyäni seuranneille!

30.12.2019 Sää on jatkunut joulun välipäivätkin melko summpuisena. Hiukan satoi Tapaninpäivän iltana lunta, mutta tämän päiväinen lämpöaalto sulatti muutaman millin lumikerroksen nopeasti. Tänään iltapäivällä lämpötila kohosi yli viiden asteen. Länsituuli oli kohtalaista. Pyöräilykeli oli melko mukava. Hiukan kuitenkin vettä ripsutteli ajellessamme Pappisista kohti Oripäätä, mutta onneksi vain vähän aikaa. Ajoimme tänään Puujalkalan, Kartanonmäen ja Piltolan kautta Mellilään, josta jatkoimme Pappisiin ja Oripäähän. Oripäästä tulimme kotiin, lopussa teimme vielä pienen asutusaluekierroksen. Päivän pyöräilymatka oli 56 km (gps). Tämän päivän jälkeen kauden pyöräilymatka minulla on 7211 km. Katsotaan, korjantuuko ennätys vielä huomenna.

25.12.2019 Joulupäivä oli melko sumppuinen, mutta poutaa oli koko päivän. Lämpötila oli vain asteen kymmenesosia plussan puolella. Tuuli oli melko heikkoa. Laitoin Marja-Liisan pyörään uuden sisä- ja päälirenkaan. Ajoimme tänään Alastaron kautta Vapulaan ja sieltä Virttaan keskustan kautta Oripäähän. Oripäästä tulimme kotiin. Teimme vielä pienen lenkin loppuun, että saimme päivän ajomatkaksi 67 km (gps). Oli hyvä kinkunsulatuslenkki.

23.12.2019 Oli pilvinen, mutta sateeton päivä. Lämpötila oli pari astetta plussalla. Lähdimme ajelemaan vanhaa tietä Alastaron suuntaan. Heti Kojonkulman risteyksen jälkeen Kurittulassa huomasi Marja-Liisa, että hänen pyöränsä takarengas oli melko littana. Pumppasin renkaan täyteen ja päätimme kokeilla vuotaako sen kuinka voimakkaasti. Pääsimme vain reilun kilometrin eteen päin, kun rengas alkoi olla taas melko tyhjä. Päätimme palata takaisin.Uusi pumppaus, mutta vuoto oli jo niin suuri, että täydellä renkaalla ei päässyt enää kilometriäkään. Taas vain pumppaamaa, nyt vuoto alkoi olla jo sitä luokkaa, että ei meinannut ehtiä pumppaamaan. Niimpä minä lähdin polkemaan kotiin hakemaan uutta sisärengasta ja työkaluja. Marja-Liisa talutti pyöränsä Toukolan pihaan, jonne minä sitten toin välineitä. Rengastyö tuli tehdyksi. Meinasimme ensiksi vielä jatkaa, mutta muutimme kuitenkin mielemme ja lähdimme ajelemaan kotiin päin. Minulle tuli tästä seikkailusta matkaa 28 km (gps) ja Marja-Liisalle hiukan vähemmän.

22.12.2019 Edellisen pyöräilymme jälkeen sää on oikutellut, vettä on satanut lähes joka päivä ja keskiviikkona satoi räntäistä lunta muutaman sentin. Sen jälkeen useamman päivän jatkunut tihkusade sulatteli lumet pois. Tänään lämpötila kohosi jopa yli plus neljän asteen. Aamupäivällä satoi tänäänkin tihkua, mutta iltapäivän alkaessa sade taukosi ja me lähdimme pyörälenkille. Pyörälenkin aikana emme saaneet lainkaan sadetta. Tuuli puhalteli kohtalaisesti etelän suunnasta. Tiet olivat pääosin märkiä. Lunta oli vain hiukan tienvarsilla aurauskokkareina ja paikoin myös metsässä. Ajoimme tänään Metsämaalle ja sieltä Ypäjänkylän kautta Kauhanojalle, josta tulimme Kartanonmäkeen. Kartanonmäestä ajoimme Karhulan risteykseen ja sieltä tulimme pienen ylimääräisen kierroksen vielä kiertäen kotiin. Pyörälenkille tuli mittaa 53 km (gps).

16.12.2019 Sää on pysytellyt lähes entisenlaisena. Eilen sataa tihkutti lähes koko päivän. Tänään aamupäivä oli sateetonta ja lähes tuuletonta. Lämpötila oli pari astetta plussalla. Lähdimme pyöräilemään jo pari tuntia ennen tavanomaista lähtöaikaamme. Päätimme tehdä kohtalaisen pitkän kierroksen. Ajoimme Alastarolle ja edelleen Vampulaan ja Virttaalle. Näille päiville tavanomainen heikko tihkusade alkoi myös tänään jo ennen Virttaata vaikka Vampulassa oli ollut lähes auringonpaiseta Ajoittaista heikkoa tihkusadetta jatkui sitten loppu lenkkimme ajan. Virttaalta jatkoimme Oripäähän ja sieltä Mellilään. Mellilästä tulimme kotiin taas tavallista reittiämme: Piltola, Kartanonmäki, Puujalkala ja vielä pieni asuntoaluekokoukkaus loppuun. Pyöräilymatkaa päivälle kertyi 87 km (gps). Kauden pyöräilyennätys on romuttunut jo monet kerrat loppukauden aikana ja tänään ylittyi meiltä ensimmäisen kerran 7000 kilometrin raja. Montakohan matkaa vielä ehdimme vuoden loppuun mennessä tehdä, jos kelit jatkuvat tällaisina?

14.12.2019 Synkät, pilviset ja tihkusateiset päivät seuraavat toisiaan yhtenä ketjuna. Lämpötila on pilvisyydestä johtuen pysynyt hiukan plussan puolella yötä päivää. Pilvessä oli taivas tänäänkin ja ajoittain satoi heikkoa tihkua ja vähän räntääkin vaikka lämpötila oli asteen pari plussalla. Heikosta sateesta huolimatta päätimme kuitenkin lähteä pyöräilemään. Ajoimme saman Oripää-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala -lenkin, jota nyt olemme viimeisillä lenkeillämme kiertäneet. Lähes koko ajan satoi heikkoa tihkua ja ajoittain vähän räntää oli tihkun seassa. Sade ei kuitenkaan juurikaan kastellut. Oli mukava ajella, kun sateinen ilma raikastaa hyvin ilman. Lenkille tuli taas mittaa 56 km (gps).

8.12.2019 Marraskuun loppu oli hyvin sateinen ja sumppuinen ja samanlainen keli jatkui vielä joulukuullekkin. Luntakin oli maassa jo muutaman sentin, mutta lumet lähtivät lämpötilan noustua jopa kuuteen lämpöasteeseen, kun samalla sateli runsaasti vettä. Lopulta tänään saatiin nauttia kuivemmasta kelistä ja läpötilakin pysytteli niukasti plussan puolella, myös tuuli oli melko heikkoa. Ajoimme Oripää-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala -lenkin, jolle mittaa tuli 56 km (gps). Sen kyllä jo huomasi, kun ei kahteen viikkoon ole ollut pyörän päällä. Äkkiä se kunto rapistuu.

24.11.2019 Aurinko pilkisteli pilvien raosta. Tuuli oli heikkoa. Lämpötila pysytteli koko päivän hiukan pakkasen puolella. Ihan hieno pyöräilysää. Ajoimme kuitenkin nyt eilistä selvästi lyhyemmän lenkin. Suntasimme Oripäähän ja sieltä Mellilään, josta tulimme Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Pienen koukkauksen teimme lopussa vielä, että pyöräilymatkaksi täyttyi 56 km (gps).

23.11.2019 Tänään oli edellispäiviä kirkkaampi sää, auriko jopa näyttäytyi iltapäivällä. Lämpötila oli iltapäivällä aivan nollan vaiheilla ja iltaa kohti alkoi painua pakkaselle. Tuuli oli kohtalaisen heikkoa puhallellen kaakosta. Ajoimme taas Puujalkalan kautta Kartanonmäkeen ja sieltä jatkoimme Ypäjälle. Ypäjältä suuntasimme Koskelle ja Koskelta tulimme Mellilän, Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Lopussa teimme vielä pienen ylimääräisen koukkauksen, että saimme matkaksi lenkille 82 km (gps).

22.11.2019 Sää oli tänään hyvä pyöräilyyn. Lämpötila oli pari astetta plussalla. Tuuli kohtalaista, mutta lenkkimme oli sopiva juuri tälle tuulelle. Ajoimme tänään Oripäähän ja sieltä jatkoimme Pappisten kautta Mellilään. Mellilästä matka jatkui Piltolan kautta Kartanonmäkeen ja sieltäkin tulimme vielä Puujalkalan kautta Hirvikoskelle, jossa kiersimme pienen asutusaluekeikauksen ennen kotiin tuloa. Vastatuuli tuntui voimakkaimmin vain Pappisista Mellilään tultaessa. Pilvistä ja pimeää oli koko päivän, mutta vettä ei satanut kuin aamulla aivan heikkoa sumun tihkutusta. Tämän päivän kierros oli mitaltaan 56 km (gps).

20.11.2019 Synkät, pilviset päivät jatkuvat. Aurinkoa ei moneen päivään ole näkynyt, mutta tänään sentään lopulta hiukan näyttäytyi. Tuuli oli melko heikkoa. Lämpötila kohosi kahdeksan asteen paikkeille. Oli oikein mukava pyöräilysää. Ajoimme Puujalkalaan ja siitä Kartanonmäkeen, josta jatkoimme Kauhanojalle ja Ypäjälle. Ypäjältä ajoimme Kosken keskustaan, josta tulimme Mellilän ja Piltolan kautta takaisin Kartanonmäkeen. Kartanonmäestä kiersimme kotiin taas Puujalkalan kautta. Pienen asutusaluekierroksenkin teimme vielä ennen kotiin tuloa. Näin pyörälenkille tuli mittaa 82 km (gps). Aivan loppumatkalla ripsutteli hyvin heikosti vettä, vain sellaista sumupisarasadetta.

16.11.2019 Eilisestä ennätyksen tavoittamisesta huolimatta jatkui pyöräily tänään, mutta ei yhtä pitkällä lenkillä kuin eilen. Nyt ajoimme Oripäähän ja sieltä Mellilään ja edelleen Piltolaan, josta tulimme kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Pieni asutusaluekierros koukattiin vielä, että tämän päiväinen pyörälenkki saatiin mittaa 56 km (gps). Päivä oli tänäänkin pilvinen ja tuuli oli selvästi eilistä voimakkaampaa.

15.11.2019 Pilvistä oli sää tänään. Tuuli oli hyvin heikkoa. Lämpötila oli parisen astetta plussan puolella. Pyöräilysää oli oikein erinomainen. Ainoa miinus on, kun jo heti neljän jälkeen alkaa pimentyä. Tänään tulimme kotiin vasta puoli seitsemän aikoihin illalla, joten oli jo täysi pimeys. Auringonlaskun puolella oli jossakin selkeää, kun tuli erittäin voimakas ruskotus. Ajoimmekin tänään tämän marraskuun pisimmän lenkin, kun menimme Vampulaan ja sieltä Virttaan kautta Oripäähän. Oripäästä tulimme Mellilän ja Piltolan kautta Kartanonmäkeen ja siitäkin vielä ajoimme Puujalkalaan, josta vasta tulimme kotiin. Pyöräilymatkaa tälle päivälle tuli 87 km (gps). Viime vuonna saavuttamani kauden pyöräilyennätys myös rikkoutui neljällä kilometrillä. Viime vuoden ennätys oli 6472 km ja nyt tänä vuonna olen pyöräillyt 6476 km. Tässä on vielä mahdollisuus tämän vuoden aikana saavuttaa monta uutta ennätystä, kun tämän jälkeen jokainen kilometri lisää uutta ennätystä.

11.11.2019 Tänään oli pilvinen ja sumuinen ilma koko päivän. Tuulta ei ollut juuri lainkaan. Lämpötila pysytteli aavistuksen pakkasen puolella. Pyöräilimme tänään Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro-Kurittula -lenkin. Kurittulasta tulimme kotiin taas Onkijoentien risteyksen ja Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Pyöräilymatkaa tästä lenkistä tuli 67 km (gps).

9.11.2019 Jatkoimme tänään pyöräilyharrastusta. Päivä oli todella summpuinen aamusta iltaan ja ajoittain satoi heikkoa tihkua. Lämpötila oli viiden asteen vaiheilla. Tuulta ei ollut juuri nimeksikään. Ajoimme tänään aivan saman lenkin kuin edelliselläkin kerralla eli Oripää-Pappinen-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala-pieni asutusaluekierros ja sitten kotiin. Ajomme tänään oli näin taas 56 km (gps). Hyvin heikkoa tihkua satoi lähes koko lenkkimme ajan, mutta ei se siitä huolimatta meitä juurikaan kastellut, hikoaminen taisi kastella enemmän.

7.11.2019 Tänään päivälämpötila oli yli kaksi astetta pakkasella. Itätuuli oli kohtalaista. Yöllä lämpötila oli käynyt alimmillaan lähes -11 asteessa. Tämä päivä oli pilvinen. Pyöräkeli oli ihan hyvä. Ajoimme Oripäähän ja sieltä Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan kautta Loimaanportille ja siitä Kartanonmäkeen, josta tulimme Puujalkalan kautta kotiin. Pieni asutusaluelenkki vielä lopussa kiertäen saimme lenkillemme mittaa 56 km (gps).

5.11.2019 Jatkoimme pyöräilyä tänäänkin. Tuulen suunta oli lähes sama kuin eilenkin, mutta tuuli oli vähän eilistä navakampaa. Lämpötila pysytteli pakkasen puolella koko päivän. Aurinko paistoi melkein pilvettömältä taivaalta lähes koko päivän. Iltapäivän alkaessa pakkasta oli pari astetta, kun aamulla sitä oli lähes seitsemän astetta. Ajoimme tänään kotoa ensiksi Karhulan risteykseen, josta menimme 9-tietä Loimaanportille ja edelleen Kartanonmäkeen. Kartanonmäestä matka jatkui Kauhanojalle ja sieltä Ypäjänkylän kautta Metsämaalle. Metsämaalta tulimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Hiukan eilistä vilpoisemmalta olo tuntui lenkin jälkeen. Pyöräilymatkaa kertyi tänään 53 km (gps).

4.11.2019 Tänään oli kaunis aurinkoinen sää, tuuli oli kohtalaista. Tuuli kävi koilisesta ja koko päivän ajan oltiin lämpötiloissa hiukan pakkasen puolella. Lähdimme kiertämään taas Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro -reittiä eli sama kierros kuin edellisellä yhteisellä pyöräilykerrallakin, joten päivän ajomatka oli taas 67 km (gps).

30.10.2019 Tänään tein vain pienet pyöräily. Ensiksi aamulla kävin lähialueella valokuvausreissulla. Sen jälkeen tein vielä pienen asiointireissun. Näistä tuli yhteensä matkaa vain 11 km. Laitan sen nyt kuitenkin mukaan pyöräilykilometreihin.

29.10.2019 Tänään oli aika aurinkoinen päivä. Lännen puolella liikku synkkiä pilviä, mutta sateita ei tullut. Lämpötila oli iltapäivällä vain niukasti plussan puolella. Tuuli oli heikkoa ja illansuussa jo melkein täysin tyyntä. Ajoimme tänään Oripään ja Virttaan kautta Vampulaan. Vampulasta tulimme Alastarolle ja sieltä Kurittulan kautta Vakkatielle, jota ajelimme Onkijoentien risteykseen. Risteyksestä kotiin tulimme vielä Hirvikosken keskustan kautta. Matkaa tämän päivän lenkistä kertyi 67 km (gps). Nastarengas oli tänään ihan tarpeellinen. Vampulasta Virttaalle ja sieltä vielä Alastarolle oli paikoin hyvinkin liukasta. Luntakin oli tiellä. Haitulan sillan jälkeen Hirvikoskelle päin tultaessa lumi loppui täysin ja tiet olivat kuivia.

28.10.2018 On ollut useita tihkusateisia päiviä. Emme ole oikein sadekelin pyöräilijöitä. Tänäänkin teimme vain pienet pyörälenkit illansuussa,kun päivä oli pilvinen tänäänkin ja ajoittain sateli räntää. Iltapäivää kohti alkoi kirkastua. Pääsin lähtemään kokouksen takia pyörälenkille vasta vähän ennen kello 16, Marja-Liisa oli jo ollut pari tuntia matkassa. Ajoin Puujalkalaan ja sieltä Kartanonmäkeen ja edelleen Puutarhurinkadun ja Mäenpään sillan kautta Kauhanojalle, jota kautta me aina menemme tämän välin olemme sitten matkalla kumpaan suuntaan tahansa. Kauhanojalta Vahan ja uuden Hämeentien risteyksestä käännyin Vanhalle Hämeentielle ja siitä Katinhännäntielle, jota matka jatkui Ypäjänkylälle ja sieltä Metsämaalle. Metsämaalta tulin kotiin, mutta lopussa hiukan asutusalueella ja Hirvikosken keskustan kautta kierrellen. Lenkistä tuli matkaa 49 km (gps). Tänään ylitin 6000 kilometrin matkan tämän kauden pyöräilyissä. Eilen laitoin nastarenkaat autoon ja myös pyöriimme. Melkoisesti ne lisäävät pyörän vierintävastusta. Tällä lenkillä ei olisi vielä nastoja kaivattu.

24.10.2019 Kaunis aurinkoinen ilma oli tänäänkin. Iltapäivän aikana alkoi kuitenkin pilviä kertyä taivaalle. Lämmintä kuitenkin oli. Lämpötila kohosi iltapäivällä 12 asteen tuntumaan. Tuuli oli eilistä selvästi voimakkaampaa. Ennusteen mukaan lounaistuulta viisi metriä sekunnissa. Ajoimme tänään aivan saman lenkin kuin eilenkin, joten päivän lenkille tuli mittaa taas 87 km (gps).

23.10.2019 Tänään oli pitkästä aikaa aurinkoinen päivä aamusta alkaen. Aamulla oli lämpötila viitisen astetta plussalla vaikka taivas oli aivan pilvetön. Päivällä pilviä hiukan kertyi taivaalle, mutta ei ollut sateen uhkaa. Lämpötila kohosi jopa yli kymmenen asteen. Ajoimme tänään toissapäiväisen lenkin, mutta nyt vastapäivään ja loppumatkan Kartanonmäestä tulimme Puujalkalan kautta kotiin. Oli mukava pyöräillä, kun oli niin lämmintä ja tuulikin oli kohtuullista, vain kolmisen metriä sekunissa lounaan puolelta. Päivän lenkille tuli mittaa 87 km (gps).

21.10.2019 Lämpötila oli iltapäivällä pyörälenkille lähtiessämme vain nelisen astetta plussan puolella. Tuuli oli heikkoa. Taivas oli harmaassa pilviverhossa. Eilen iltapäivällä alkanut sade antoi vettä 15 milliä. Aamulla sade muuttui tihkusateeksi ja vähitellen loppui sekin. Ajoimme kotoa suoraan Kartanonmäkeen ja siitä jatkoimme Loimaanportin ja Karhulan risteyksen kautta Piltolaan ja Mellilään. Mellilästä suuntasimme Oripäähän ja sieltä Virttaalle ja Vampulaan. Vampulasta tulimme kotiinpäin taas Alastaron, Kurittulan ja Onkijoentien risteyksen kautta. Loppupätkällä kiersimme vielä Hirvikosken keskustan kautta. Lenkin mitaksi tuli 84 km (gps). Pientä tihkusadetta saimme vielä alkumatkasta parissa kohtaa, mutta ennen Oripäätä vilahteli jo aurinko näkyvissä ja Vampulaan tultaessa alkoi taivas olla melko selkeä.

18.10.2019 Pilvisyys peitti taivaan ja raskas sumu leijui maiseman yllä. Ajoittain tuli hyvin heikkoa sadetta. Ajoimme suoraan Piltolaan ja siitä jatkoimme Mellilään. Mellilästä matka jatkui edelleen Pappisten kautta Oripäähän ja Virttaan keskustan kautta Vampulaan. Vampulasta tulimme Alastarolle, josta Kurittulan ja Vakkatien kautta Onkijoen ja Oripään risteykseen ja risteyksestä kotiin. Sumu haittasi ajoa saamalla silmälasit suttuisiksi ja ajoittain satoi myös heikosti vettä. Tuuli oli hyvin heikkoa. Sade ja sumu eivät kuitenkaan juurikaan kastelleet. Lämpötilakin vain kohosi iltaa kohden. Iltapäivän alkaessa lämmintä oli noin seitsemän astetta ja illalla kahdeksan aikaan yli yhdeksän astetta. Hyvä, happirikas ilma sai lenkin sujumaan mukavasti. Matkaa tästä kierroksesta tuli 82 km (gps).

15.10.2019 Tänään taivas oli koko päivän pilvessä, mutta sateen uhkaa ei ennusteen mukaan kuitenkaan ollut. Tuuli oli hiukan eilistä heikompaa. Ajoimme ensiksi Puujalkalan kautta Kartanonmäkeen ja siitä jatkoimme Kauhanojalle ja Ypäjän Palikkalaan. Palikkalasta matka jatkui Vaulammin kautta Ypäjälle ja edelleen Ypäjänkylälle ja Metsämaalle, josta tulimme kotiin. Yhden puimurinkin näimme puintitöissä. Jotain öljykasvia - rypsiä tai rapsia oli puimassa. Lenkille tuli mittaa 76 km (gps).

14.10.2019 Pilvistä oli tänäänkin. Lähdimme pyöräilemään vasta klo 15 aikaan, kun koko päivän jatkunut heikko sade taukosi, me säntäsimme matkaa. Myöhemmin iltapäivällä alkoi pilviin tulla hieman aukkoja ja illalla saimme ihailla selkämme takaa paistavaa täysikuuta. Tänään oli Loimaan Lehden pururatakierroksessa vuorossa Ypäjä, jonne ajelimme Mellilän ja Kosken kautta. Tuuli oli koilisesta, joten Koskelta Ypäjälle saimme taistella vastatuulessa ja muilta osin matka oli pääosin sivutuulta. Ehdimme juuri Ypäjälle ennen klo 18. Kiersimme kahden kilometrin radan kävellen vain kertaalleen, jonka jälkeen ajoimme kotiin Katinhännäntien kautta. Kartanonmäestä tulimme kotiin vielä Puujalkalan kautta kiertäen. Päivälle tuli pyöräilykilometrejä 85 ja kävellen 2 km (gps).

13.10.2019 Aamupäivä oli kovin sumppuinen, mutta puolenpäivän tienoilla alkoi hiljalleen kirkastua. Ajoimme Alastarolle, jossa hiukan ripsi vettä, kun jatkoimme sieltä Vampulaan. Heikko sade kuitenkin taukosi nopeasti eikä sen jälkeen enää satanut. Vampulasta ajoimme Virttaan kautta Oripäähän, josta tulimme kotiin lopussa vielä pienen asutusaluekierroksen kiertäen. Pyöräilymatkaa päivälle kertyi 67 km (gps).

10.10.2019 Aamu oli melko pilvinen ja heikkoa sadettakin sääennustuksessa luvattiin. Iltapäivällä kuitenkin alkoi kirkastua ja lopulta aurikokin alkoi paistaa ennen kuin painui mailleen. Lämmintä oli lähes kymmenen astetta. Tuuli oli melko heikkoa. Ajoimme Puujalkalan kautta Kartanonmäkeen ja jatkoimme Ypäjälle ja edelleen Kosken keskustaan. Heikko tuuli pisti tällä osuudella hiukan vastaan, mutta Koskelta Mellilän suuntaan lähdettäessä olikin tuuli takana antamassa pientä työntöapua. Mellilästä tulimme vielä Piltola, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Kierrettiinpä vielä pieni asutusaluelenkkikin aivan loppumatkasta. Tänäänkin oli yksi puimuri pellolla puintihommissa Ypäjällä. Kasvustosta ei saanut selvää, mitä pui. Mellilässä oli vielä yksi öljykasvipelto puimatta aivan tien vieressä. Siinä ei vielä puimuria näkynyt. Pyörälenkille tuli tänään mittaa 82 km (gps).

9.10.2019 Lokakuun päiväksi oli tänään melko aurinkoista. Iltaa kohti alkoi pilvisyys kuitenkin lisääntyä. Tuuli oli tänään heikkoa. Ajoimme Puujalkalan, Kartanonmäen ja Piltolan kautta Mellilään, josta jatkoimme Kumilaan ja sieltä Pöytyän kirkolle. Pöytyältä tulimme Oripään kautta kotiin. Pöytyän ja Oripään välinen vanha tie on pinnaltaa erittäin epätasainen - ei lainkaan miellyttävä ajettava. Yksi puimuri näkyi tänäänkin pellola. Oli sen verran kaukana, että puitavasta kasvista ei saanut käsitystä - ehkä kuitenkin kevätrapsia. Pöly nousi puimurista. Pyöräilymatkaa tuli tänään 72 km (gps). Hiukan vaihdoimme kotona vaatteita pyöräreissun jälkeen ja sen jälkeen harjoitukset jatkuivat. Kävelimme Hirvikosken pururadalle, jossa oli Loimaan Lehden pururatakävelytapahtuma. Kiersimme pururataa neljä kierrosta. Mennessä menimme radalle suoraan, mutta paluumatkan teimme Hirvikosken vanhan paloaseman kautta kiertäen. Kävelymatkaa kertyi tälle päivälle 6 km (gps).

7.10.2019 Pilvisyys oli tänään vaihtelevaa, enimmäkseen pilvistä, mutta aurinkoakin nähtiin. Lämpötila iltapäivällä oli noin kahdeksan astetta. Tuuli oli tänään hiukan edellispäiviä heikompaa, mutta edelleen pohjoisen suunnsasta. Ajoimme Puujalkalaan ja Kartanonmäkeen sekä sieltä Piltolaan ja Mellilään. Mellilästä matka jatkuikin vastatuulessa aina Vampulaan saakka, jonne menimme Oripään ja Virttaan kautta. Virttaalla saimme niskaamme sadetta ja vähän aikaa olimme puun allakin suojassa. Sen verran hoppua kuitenkin piti pitää, että vähän aikaa ajoimme sateessakin. Menimme Vampulan kautta. Kiirettä pidimme, kun piti joutua Alastarolle Loimaan Lehden pururatakierrokselle, jonne saavuimme kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen kierroksen alkua. Kävelimme lenkin, josta tuli matkaa yli 4,5 km. Lenkin jälkeen ajelimme kotiin Kurittulan ja Onkijoentien risteyksen kautta. Pyöräilymatkaa päivälle kertyi 90 km (gps).

6.10.2019 Tänään sää oli osin aurinkoista ja edelleen tuulista. Lämpötila kohosi iltapäivällä parhaimmillaan seitsemän asteen tuntumaan. Ajoimme tänäänkin Alastarolle ja sieltä Punkalaitumelle, josta tulimme Murrolle. Murrolta tulimme kotiin Ristimäenkulman, Koskenrannan risteyksen ja Metsämaan keskustan kautta. Punkalaitumelta alkaen alkoi iso musta sadepilvi savuttaa meitä, mutta sen suunta oli kuitenkin sen verran ohitse, että Murrolle tullessamme pilvi jatkoi Humppilan ja jokioisten suuntaan, mutta meidän suuntamme muuttui enemmän lounaaseen. Taivas alkoi kokonaisuudessaan iltaa kohti vetäytyä pilveen, mutta sade ei kuitenkaan alkanut. Haaran kohdilla aivan muutama heikko sadepisara tuulen mukana tuli kasvoille vaikka tuuli sivumyötäinen olikin. Päivän lenkin pituus oli 84 km (gps).

5.10.2019 Iltapäivä oli puolipilvinen, osin aurinkoinen. Lämpötila kohosi iltapäivällä 5 asteen tienoille ja auringonpaisteessa selvästi korkeammallekin. Pohjoistuuli oli melko navakkaaa. Ajoimme tänään kohtalaisen pitkän lenkin. Menimme Puujalkan kautta Kartanonmäkeen ja sieltä Piltolan kautta Mellilään. Mellilästä matka jatkui Pappisten kautta Oripäähän ja edelleen Virttaan keskustan kautta Vampulaan. Vampulasta tulimme Alastarolle ja sieltä Kurittulan kautta Onkijoentienristeykseen, josta kotiin. Tienvarsilla ei näkynyt enää puimattomia kasvustoja, mutta pari puimuria näkyi kohtalaisen kaukana tiestä puimassa ja yksi pelto oli tänään saatu puiduksi. Eivät puinnit siis vielä olleet täysin valmiit. Pyöräilymatkaa kertyi tälle päivälle 87 km (gps). Tänään ylittyi pyöräilyssä tämän kauden osaltani 5000 km.

2.10.2019 Sää jatkui koleana ja myös sateisena. Sadekuuroja saatiin tänäänkin. Meidän mittariimme ei niistä kertynyt kuitenkaan milliäkään. Lähdimme pyöräilemään ja osallistumaan Loimaan Lehden pururatakierrokseen Metsämaalla. Ajoimme Metsämaalle mennen ensiksi Kauhanojalle ja sieltä Ypäjänkylän kautta Koskenrannan risteykseen, josta jatkoimme Ristimäenkulman ja Kollasenkulman kautta Metsämaalle Kalliohovin pihaan. Sieltä lähdimme kävelemään parin kilometrin pururatakierroksen. Kiersimme vain yhden kierroksen, kun unohdin otsalamppuni kotiin, joten pyöräni oli valoton. Kävelykierroksen jälkeen polkaisimme kotiin, olisi ollut myötätuuli, mutta tuuli lähes tyyntyi iltaan tultaessa. Olimme kotona noin klo 19 aikaan. Pyöräilylenkille tuli mittaa 59 km (gps) ja lisäksi kävelyä 2 km.

1.10.2019 Selvästi koleammaksi viime päivistä muuttui sää. Sateenuhkakin oli taas olemassa. Lähdimme kuitenkin pyöräilemään ja ajoimme etapit: Alastaro-Vampula-Virttaa. Virttaalta piti jatkaa Oripään kautta kotiin, mutta Virttaalta katsoimme pahaimmaksi tulla Hanhijoen- ja Vakkatien kautta kotiin. Oripään suunnassa oli jo kovin tummia sadepilviä ja niitä alkoi olla koko läntisellä taivaalla. Vähän matkaa Alastaron Vahvalan risteyksen jälkeen alkoi sataa. Ajoimme tiensivuun ja siirryimme metsään kuusen suojaan. Jonkin aikaa siinä sadetta pitelimme ennen kuin se alkoi heiketä sen verran, että mahduimme sekaan. Loppumatkalla vielä hiukan tiputteli, mutta emme kuitenkaan kastuneet. Tämän päivän kierrokselle tuli mittaa 63 km (gps).

30.9.2019 Tuulen suhteen pyöräilysää oli hyvä, mutta sateen uhka oli ilmeinen. Vartoilimme tunnin verran iltapäivän aluksi heikon sateen taukoamista. Taukoa tuli, mutta hetken päästä tihkutti taas uudestaan. Lopulta kuitenkin kirkastui jopa niin, että aurinko hetken paistoi. Lähdimme pyöräilemään. Ajoimme Metsämaalle ja sieltä Ypäjänkylälle, jossa sade meidät tavoitti juuri ollessamme juomatauolla linjaautopysäkin katoksessa. Hetken siinä vartoilimme sateen heikkenemistä ja heikkenihän se ja me lähdimme ajamaan. Pientä sadetta riitti vielä noin kilometrin matkalle. Sen jälkeen emme enää vettä saaneet. Ajoimme Ypäjänkylältä Kauhanojalle ja edelleen Kartanonmäkeen, josta kotiin tulimme vielä Karhulan risteyksen kautta kiertäen. Matkaa tällä kertaa kertyi vain 52 km (gps).

28.9.2019 Pitkä oli taas tauko pyöräilyssä - yli kaksi viikkoa. Kävimme tässä välillä vaeltamassa Lapissa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Olimme kuusi yötä teltassa ja vaelsimme noin 70 km. Marjastus ja pihatyöt ovat myös vieneet aikaa. Tänään oli kuitenkin pyöräilyn vuoro. Pyöräilysää oli hyvä, tosin tuuli oli melko navakkaa. Lämmintä oli iltapäivällä jopa neljäntoista asteen tienoillaa. Aurinko paistoi. Ajoimme sivuvastaisessa tuulessa Ypäjän Palikkalaan, josta jatkoimme 10-tietä Vaulammille. Siitä alkoi myötätuuliosuus, jota jatkuikin lähes koko loppumatkan kotiin saakka. Tulimme Vaulammilta Ypäjän keskustaan ja siitä Ypäjänkylän kautta Metsämaalle sekä kotiin. Pyöräilymatka tänään oli 72 km (gps). Kolme puimuria näimme puimassa, kaksi niistä oli öljykasvien puinnissa ja yksi pui hamppua. Puimatta oli lisäksi reitin varrella yksi kaurapelto, jossa ei puimuria näkynyt vielä tänäänkään.

13.9.2019 Kymmenen päivän tauko tuli pyöräilyyn marjastuksen ja sadepäivien takia - ovat sellaisia selityksiä. Tänäänkin lähdimme vasta klo 17 jälkeen, kun Eloisien 40-v.juhla oli kunnialla takana. Tuuli oli tänään kohtalaisen voimakasta, puhalteli lännestä. Taivas oli puolipilvinen. Iltapäivän lopulla lämpötila oli 14 asteen tietämissä. Ajoimme taas hyvinkin tutun lenkin. Menimme Alastarolle vanhaa tietä ja sieltä Vampulaan. Aamupäivän sateisesta säästä huolimatta pari puimuriakin oli puintitöissä tämän reitin varrella. Vampulasta matka jatkui Virttaan keskustaan ja sieltä Oripäähän, josta nyt tulimme kotiin suorinta tietä. Lenkki on mitaltaan 67 km (gps).

3.9.2019 Tänään oli upea pyöräilysää. Aurinko paistoi taivaalta. Lämpötila oli vähän alle 20 asteen. Tuulikin oli hiukan heikompi mitä se viime päivinä on ollut. Ajelimme tänään taas saman tutun lenkin kuin edelliskerrallakin: Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala. Puimureita oli eilisestä sateesta huolimatta tänäänkin pelloilla. Nyt alkaa puitavista lohkoista olla jo kolme neljästä puituina, joten sadonkorjuu on edennyt hyvää vauhtia. Äsken säätiedotus kuitenkin ennusteli päivittäin toistuvia sateita ainakin tämän viikon ajaksi. Päivän pyörälenkki oli taas mitaltaan 87 km (gps).

1.9.2019 Mahtoiko tänään olla kesän viimeinen hellepäivä? Sen aika näyttää. Lämpötila kipusi tänään yli 25 asteen. Etelätuuli oli melko navakkaa. Tänään suuntasimme vanhaa tietä Alastarolle ja sieltä Vampulaan ja edelleen Virttaalle sekä Oripäähän. Oripäästä ajelimme vielä Mellilään, josta tulimme Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta kotiin. Puimureita oli melko runsaasti pelloilla. Tienvarren puitavista lohkoista otantani mukaan noin 70 prosenttia oli puitu. Päivän lenkin pituus oli 87 km (gps).

29.8.2019 Aurinkoinen sää jatkui tänäänkin helteisenä. Lämpötila iltapäivällä oli yli 25 astetta. Tuuli oli edelleen melko navakkaa. Suuntasimme Metsämaalle, Koskenrannan risteyksestä jatkoimme Ristimäenkulman ja Kollasenkulman kautta takaisin Metsämaalle. Sieltä matka jatkui tällä kertaa Ypäjänkylän kautta Kauhanojalle. Kauhanojalta tulimme Kartanonmäkeen ja edelleen Puujalkalaa, josta pienen asutusaluekierroksen kierrettyämme tulimme kotiin. Puimureita oli pelloilla runsaasti. Tämänkin lenkin varrelta reilut puolet puitavista kasvustoista oli puituina. Tämän päivän pyöräilymääräksi tuli 69 km (gps).

28.8.2019 Sää on helteistä. Lämpötila oli tänään iltapäivällä selvästi yli 25 astetta, jopa 28 astetta ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Tuuli kävi etelästä ja oli melko navakkaa. Lähdimme helteestä huolimatta pyöräilemään. Suuntasimme ensiksi Puujalkalaan, josta Kartanonmäen ja Kauhanojan kautta jatkoimme Ypäjälle. Ypäjältä jatkoimme Kosken keskustaan, josta tulimme Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan, Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta takaisin kotiin. Puimureita oli pelloilla runsasti. Arvioin tienvarren lohkojen perusteella, että tämän lenkin varrelta keskimäärin selvästi yli puolet puitavista kasvustoista oli jo puitu. Hellettä on ennusteessa luvassa huomisellekin, jonka jälkeen sää hieman viilenee, mutta pysyy ilmeisesti kuitenkin vielä poutaisena. Pyöräilymatkamme oli tänään 82 km (gps).

27.8.2019 Tuuli oli tänään heikkoa. Taivas oli lähes pilvetön ja lämpötila kohosi iltapäivällä hellelukemiin. Ajoimme nyt Haaroisten kautta Alastarolle ja sieltä Vampulaan. Vampulasta edelleen Virttaan keskustan kautta Oripäähän ja sieltä kotiin. Paljon oli puimureita puintihommissa. Karkeasti arvioiden oli lenkin varren pelloista jo enemmän kuin kolmannes puituina. Tämän päivän lenkki oli mitaltaan 72 km (gps).

22.8.2019 Tänään jatkoimme pyöräilyharrastusta. Sää oli edelleen tuulinen, mutta lämmintä oli kuitenkin parisenkymmentä astetta. Ajoin tänään Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää-Mellilä-Piltola-Kartanonmäki-Puujalkala -lenkin. Siitä kertyi matkaa 87 km (gps). Puimureita oli pelloilla tänään melko runsaasti. Arvioin lenkin varrelta, että puitavien kasvien lohkoista joka kolmas lohko olisi tämän lenkin varrelta puitu.

20.8.2019 Melko tuulisena on sää jatkunut jo pitkään, niin tänäänkin. Aurinko kuitenkin paistoi ja lämpötila kohosi vähän yli 20 asteen. Ajoimme Metsämaan Koskenrannan risteykseen ja sieltä Ristimäenkulman ja Kollasenkulman kautta takaisin Metsämaalle ja uudelleen Koskenrannan risteykseen, josta nyt jatkoimme Ypäjänkylän ja Katinhännäntien kautta Kauhanojalle. Kauhanojalta tulimme Kartanonmäkeen ja siitä Puujalkalan kautta kotiin. Eilisaamun runsas sade - yhteensä 25 mm - hillitsi puintihaluja. Vain muutamalle pellolle ilmestyivät puimurit iltapäivän edetessä. Päivän lenkille tuli mittaa 70 km (gps), jonka lisäksi tein pienen asiointipyöräilyn lenkin jälkeen. Sille tuli mittaa kolme kilometriä, joten päivän pyöräily oli 73 km.

19.8.2019 Eilisen iltapäivän ja viime yön aikana satoi 24 mm, joka on nyt tämän kasvukauden yhden päivän sade-ennätys. Aamupäivän aikana sade nopeasti päättyi ja aurinko alkoi pilkistellä pilvien takaa. Iltapäivän alkaessa lähdimme pyöräilemään kohtalaisen navakasta lounaistuulesta huolimatta. Ajoimme Piltolan kautta Mellilään ja jatkoimme edelleen Kosken keskustaan. Koskelta ajoimme Someron Pitkäjärvelle, josta tulimme Ypäjän Isoniityn risteykseen ja sieltä Levän kautta Ypäjälle ja edelleen Loimaalle. Kartanonmäestä kiersimme kotiin vielä Puujalkalan kautta. Lenkille tuli mittaa 87 km (gps). Sade rauhoitti puintitouhua, mutta loppumatkasta näimme kuitenkin kolme puimuria puintihommissa.

16.8.2019 Tuuli oli kohtalaisen navakkaa ja lämpötila kipusi 20 asteeseen. Pilvisyyttä oli taivaalla jonkin verran ja kuurosateen mahdollisuuskin oli. Parin välipäivän jälkeen lähdimme kuitenkin pyöräilemään. Ajoimme Metsämaalle Koskenrannan risteykseen ja siitä Ristimäenkulman kautta Murrolle. Pahkapirtin paikkeilla oli Ysitie märkä, joten siinä oli pienellä matkalla satanut. Murrolta jatkoimme Punkalaitumelle. Porttikallion tainhaaran kohdalla saimme niskaamme oikein kunnon sadekuuron, joka onneksi oli pienialainen. Kasteli kuitenkin jonkin verran, mutta sen jälkeen ei sitten enää satanut. Ennen kuin olimme kotona olimme sateen osalta kuivia. Punkalaitumelta ajoimme kotiin Alastaron kautta. Tänään oli pumureita pelloilla ennätysmäärä. Laskeskelin niitä nähneeni vähän yli 20 kappaletta puintihommissa, joten kovin laajalle alalle vesisade ei ollut yltänyt. Pyöräilylenkille tuli mittaa 85 km (gps). Tänään ylitin tämän kauden pyöräilyissä 4000 kilometrin matkan.

13.8.2019 Jatkoimme pyöräilyä. Sää oli lähes pilvetön ja tuuli hyvin navakkaa. Lämmintä oli iltapäivällä 21-23 astetta. Ajoimme tänään aivan saman lenkin kuin edelliselläkin kerralla eli matkaa tuli 87 km (gps). Puimureita näimme pelloilla tänäänkin kymmenkunta kappaletta.

10.8.2019 Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta lähtiessämme pyörälenkille. Lenkin aikana pilvisyys jonkin verran lisääntyi. Tuuli oli kääntynyt etelä-lounaaseen, joten valitsimme suunnaksi Vampulan. Menimme sinne Kurittulan ja Alastaron kautta. Vampulasta ajelimme Virttaalle ja sieltä Oripäähän. Oripäästä ajoimme vielä Pappisiin ja Mellilään, josta jatkoimmme Piltolan ja Kartanonmäen kautta Puujalkalaan ja sieltä kotiin. Tänään ei sade hätyytellyt. Puimureita näimme pelloilla toistakymmentä, joten viljakorjuu on nyt kunnolla alkanut. Sadonkorjuuta ennustettu epävakainen sääjakso varmaan jonkin verran kiirehti. Lämpötila nousi tänään 23 asteen paikkeille ja tuulta oli vain pari metriä sekunnissa. Pyöräilysuoritus oli tänään 87 km (gps).

9.8.2019 Tänään vähän jahkailimme lähteäkkö vai eikö, kun ennuste näytti iltapäivälle sade- ja ukkoskuuroja. Lähdimme kuitenkin. Päätimme mennä Kosken lenkin, mutta Karhulan risteykseen päästyämme näyti Kosken suunta kovin pilvisen harmaalta. Vaihdoimme suunnitelmaa ja ajoimme Kartanonmäkeen ja jatkoimme sieltä Ypäjän Palikkalaan. Mannisten ahteen paikkeilla oli tie hiukan märkä, mutta me emme siinä sadetta saaneet. Palikkalasta jatkoimme Vaulammille ja edelleen Ypäjän keskustaan. Ypäjällä hiukan pirskotteli vettä, mutta ei kastelevasti. Sieltä jatkoimme Ypäjänkylälle. Tie alkoi olla kostea, mutta ei kuitenkaan satanut vettä. Vesisade alkoi Katinhännän tienhaaran paikkeilta ja vähän kastuimme ennen kuin ehdimme linja-autopysäkin katoksen suojaan. Siinä pidimme evästaukoa ja odottelimme sateen taukoamista. Sade hiljeni ja me lähdimme jatkamaan matkaa kohti Metsämaata ja sieltä kotiin. Tiet olivat märkiä lähes koko matkan. Meillä oli lenkkimme aikana satanut kolme milliä vettä. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 81 km (gps).

4.8.2019 Tänään oli tuulinen, muutta muutoin upea pyöräilysää. Taivas oli lähes pilvetön, mutta ilma oli hieman kolea. Lämpötila käväisi noin 20 asteessa. Ajoimme Kurittulan kautta Alastarolle ja sieltä Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme kotiin Murronkulma, Ristimäenkulman, Koskenrannan ja Metsämaan kautta. Puimureita oli tänään pelloilla selvästi eilistä enemmän, mutta ei vieläkään kovin runsaasti. Sää oli kuivaavan tuulinen. Tämän päivän pyöräilysuoritus oli 84 km (gps).

3.8.2019 Päivät jatkuvat tuulisina. Pyöräilylle ei meinaa jäädä aikaa. Tänään lähdimme lenkille yhden välipäivän jälkeen. Ajoimme tänään tutun lenkin: Piltola-Mellilä-Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro-Kurittula-Onkijoentien risteys-Hirvikosken keskusta. Tuuli tuntui lähes koko matkan tänään vastaiselta. Päivän pyöräily oli 83 km (gps). Vain yhden puimurin näimme puimassa, mutta pari muutakin oli pellolla tai pellon reunassa niin, että niillä oli tänään todennäköisesti puitu, toisella olivat kärryt vieressä. Melko alullaan puinnit vasta ovat, mutta onhan elokuukin vasta aluillaan.

1.8.2019 Aurinkoinen ja kohtalaisen tuulinen pyöräilysää jatkui. Tuuli kävi tänään koilisesta. Lämpötila nousi iltapäivällä taas 20 asteen tuntumaan. Ajoimme tänään Puujalkalaan ja sieltä Kartanonmäkeen ja edelleen Kauhanojalle. Matkan varrelle sattui yksi oikein paha hukkakaurapelto. Kauhanojalta pyöräily jatkui Ypäjänkylän ja Koskenrannan risteyksen kautta Metsämaalle ja edelleen Kollasen kautta Ristimäenkulmalle ja uudestaan Koskenrannan risteyksen kautta Metsämaalle, josta ajoimme kotiin. Puimureita ei näkynyt pelloilla. Osa kasvustoista näyttää jo melko tuleentuneelta, mutta ennusteet poutapäivistä ei lisää paineita puintiin. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 69 km (gps).

31.7.2019 Aurinkoinen päivä oli tänäänkin vaikka aamulla oli pilvessä ja vähän sataatihkutti vettä. Vesisateesta ei voi oikein puhua, kun mittarin pohjaan ei milliäkään kertynyt. Vaikka aurinko paistoi niin hellelukemiin ei lämpötila siitä huolimatta noussut. Lämpötila oli iltapäivällä 20 asteen tuntumassa. Tuuli kävi tänään suoraan pohjoisesta. Ajoimme taas Piltola-Mellilä-Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro -reitin, mutta tänään tulimmekin Alastarolta Kosken ja Köyliön kylien kautta Kurittulaan, josta taas tulimme Onkijoen risteyksen kautta kotiin. Viljan puinteja oli jo aloiteltu ainakin Kojonkulman alueella, ohraa oli puitu muutamalla pellolla. Tämän päivän lenkille tuli mittaa 86 km (gps).

28.7.2019 Oli oikein aurinkoinen hellepäivä. Lämpötila kohosi yli 30 asteen. Tuuli oli kohtalaista ja puhalteli koilisesta säiden viilenemistä ennustaen. Hellettä ja kuivaa on ollut. Ei tainnut eilen päättyneellä naistenviikolla sataa kuin yhden parin millin sateen. Viljat valmistuvat vauhdilla, nurminataa on puitu. Pitkä tauko pyöräilyymme tuli, kun panostimme mustikoiden ja lakkojen poimintaan. Kummastakin marjasta sato ei ole ollut kovin hyvä, mutta uutteralla metsissä ja soilla käyneille on sitä sentään jotain kokoon saatu. Tänään sitten oli lopulta pyöräilyn vuoro. Ajoimme Piltolaan ja sieltä Mellilään ja edelleen Oripäähän. Oripäästä suuntasimme Virttaan keskustan kautta Vampulaan, josta tulimme Alastaron ja Kurittulan kautta Vakkatielle, jota ajoimme Onkijoki-Hirvikoski risteykseen ja siitä Hirvikosken keskustan kautta kotiin. Lämmintä oli ja nestettä kului. Pyöräilymatkaksi tuli 83 km (gps).

13.7.2019 Aurinko paistoi kotoa lähtiessämme, mutta jonkin verran pilvisyys lisääntyi pyörälenkkimme aikana. Illalla, kun jo olimme kotona, tuli muutama tippa vettäkin. Tuuli vaihteli suunnaltaan ja oli melko navakkaa. Lähdimme pitkälle lenkille. Ajoimme Piltolaan, sieltä Mellilään ja Kosken keskustaan, josta lähdimme Härkätietä Ollilaan. Ollilasta tulimme Kyröön, josta Melliläjärven ja Piltolan kautta Kartanonmäkeen. Kartanonmäestä kiersimme vielä Puujalkalan kautta kotiin. Lenkille tuli mittaa 94 km (gps).

10.7.2019 Aurinko paistoi tänään ja lämpötila kipusi yli 20 asteen. Tuuli oli kohtalaista puhallellen koilisesta. Tämän päivän lenkkimme oli aluksi vähän haparointia. Päätimme mennä Punkalaitumelle, mutta ensiksi aioimme kiertää lenkin myötäpäivää. Kuitenkin ensimmäisen reilun kilometrin pyöräiltyämme tulimme toisiin ajatuksiin ja palasimme Hirvikosken keskustasta vähän matkaa takaisin ja lähdimmekin kiertämään vastapäivään. Ensinnä tulimme Metsämaalle ja sieltä Koskenrannan risteyksen ja Ristimäenkulman kautta jatkoimme Murronharjulle ja siitä Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme kotiin Alastaron, Kurittulan, Onkijoentien risteyksen ja Hirvikosken keskustan kautta. Viljakasvustot, etenkin syysviljat näyttävät melko vahvoilta ja hyviltä. Kevätviljatkin ovat yleisesti ja selvästi viimevuotisia kasvustoja vahvempia. Kevätöljykasvit näyttävät olevan tämän kasvukauden murheenkryyni. Kukinta on ollut ilmeisesti tuholaisista johtuen hyvin heikkoa ja sato-odotukset eivät voi olla kovin korkeat. Tämän päivän lenkki oli 86 km:n (gps) mittainen.

8.7.2019 Ennusteessa oli sadetta tällekin iltapäivälle. Aamupäivällä sateli ja melko pilvinen oli sää koko päivän ajan. Lähdimme sateenuhasta huolimatta kuitenkin pyöräilemään, kun aurinkokin aina välillä pilkahteli. Ajoimme Oripäähän, sieltä Virttaan keskukstaan ja edelleen Vampulaan ja Alastarolle. Alastarolta ajoimme Koskenkylälle ja edelleen Köyliönkylälle, joten saimme tuntuman Kosken ja Köyliön välin uudesta tiepäällysteestä. Oli tie nyt mukavampi ajella kuin ennen päällystystä. Köyliönkylältä tulimme Karsattilassa Vakkatielle, jota ajelimme Onkijoentien risteykseen, Risteyksestä tulimme kotiin. Vesisade ei meitä tämän pyörälenkin aikana kastellut, vain muutama tippa tuli Vampulasta Alastarolle päin kääntyessämme. Kesäsääksi päivälämpötila oli viileähkö, kun se oli tänään alle 20 asteessa. Päivän lenkki oli mitaltaan 70 km (gps).

7.7.2019 Vähän pyöräilyä tuli tällekin päivälle vaikka sateen uhka ennusteiden mukaan oli ilmeinen. Lähdimme kuitenkin pyöräilemään. Päätimme pysytellä melko lähellä kulkevilla teille. Tuuli oli ennusteen mukaan heikkoa ja puhalteli koilisen puolelta. Iltapäivälämpötila nousi noin 20 asteen paikkeille. Ajoimme Puujalkalan ja Kartanonmäen kautta Piltolaan ja sieltä Mellilään. Mellilästä ajelimme vielä Niinijoelle, mutta sieltä katsoen koko itäinen ja koilinen taivas oli synkän pilviverhon peittämä. Joku salamakin näkyi iskevän jossain edempänä, kun jyrinää ei ainakaan polkiessa kuulunut. Päätimme palata Niinijoelta kotiin ja niin siinä kävi, että viimiset 800 metriä saimme polkea alkavassa sateessa, joka oli sentää vielä melko heikkoa. Sade selvästi yltyi kotiin päästyämme, mutta vähäiseksi sademäärä kuitenkin jäi vain kolme milliä, jos ei vielä illan ja yön aikana sada lisää. Päivän pyörämatkaksi tuli 39 km (gps). Tänään kuitenkin ylittyi tämän kauden pyöräilyn osalta 3000 km.

6.7.2019 Jatkoimme tänään pyöräilyä. Ajoimme Piltolan ja Mellilän kautta Oripäähän, josta matka jatkui Virttaan keskustan kautta Vapulaan. Vampulasta tulimme Kurittulan kautta Vakkatielle ja sitä ajelimme Onkijoentien risteykseen saakka, josta kaarsimme Hirvikoskelle. Tulimme Hirvikosken keskustan kautta kotiin. Tänään oli puolipilvistä. Lämpötila kohosi iltapäivällä vähän yli 20 asteeseen. Sateenuhkaakin oli ja vähän vettä päällemme ripsui Virttaan ja Vampulan välillä, mutta se sade ei mitään kastellut. Sen sijaan, kun tulimme Alastarolta kotiin päin niin Oripään suunnassa oli hyvin maahan saakka ulottuvan näköinen kuuropilvi. Okran näyttelyvieraista moni taisi hiukan aikaistaa kotiinlähtöään. Alastarollakin olivat tienpinnat hiukan kosteita, mutta Haitulan sillan jälkeen ei ollut vetta satanut lainkaan. Meillä Hirvikoskellakin kaikki paikat olivat kuivat, me itse vain hiukan hikiset. Kevätöljykasvipeltoja katselin tänään ja jo toissapäivänä tienvierillä. Monet niistä näyttävät todella heikoilta. Niihin ei ole ilmeisesti kovasta tuholaispaineesta johtuen tullut lainkaan kunnon kukintaa. Päivän pyörälenkille tuli mittaa 83 km (gps).

4.7.2019 Aamulla oli pilvetöntä, iltapäivällä puolipilvistä ja illalla jo täysin pilvessä. Iltapäivälämpötila oli noin 17 astetta. Okra Maatalousnäyttely jatkui tänään toista päivää Oripäässä. Kävimme eilen tutustumassa tähän massiiviseksi paisuneeseen maatalouden peruskatselmukseen. Tänään oli viikon tauon jälkeen taas pyöräilyn vuoro. Mansikat tulivat poimituiksi kuluneen viikon aikana. Ajoimme tänään Metsämaalle Koskenrannan risteykseen ja sieltä Ristimäenkulman, Kollasenkulman ja Metsämaan keskustan kautta takaisin Koskenrannan risteykseen, josta sen jälkeen jatkoimme Katinhännäntien kautta Kauhanojalle. Kauhanojalta tulimme Kartanonmäkeen ja edelleen Puujalkalaan, josta pienen asutusaluekierroksen kierrettyämme takaisin kotiin. Muutaman tipan saimme sadetta Kakkostien osuudella ja vielä hiukan Kauhanojalla. Melko koleaksi muuttui lämmin kesäsää, mutta onneksi tuuli oli tänään vain ajoittaista ja aika heikkoa. Saimme pyörälenkille mittaa 69 km (gps).

27.6.2019 Pyöräily jatkui taas tänään. Tuuli oli tänään toissapäiväistäkin voimakkaampaa, säätiedotuksen mukaan 7 m/s koilisen suunnalta. Ajoimme tänään ensiksi sivuvastaisessa Oripäähän ja sieltä melko vastaisessa Virttaan kylän kautta Vampulaan Kalkkitehtaan risteykseen saakka. Vampulasta saimmekin sitten päästellä hyvässä myötätuulessa Alastarolle ja sieltä Kurittulaan ja Vakkatietä Onkijoentien risteykseen, josta tulimme kotiin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Päivän ajoksi tuli 72 km (gps).

25.6.2019 Meni lähes kaksi viikkoa pyöräilemättä. Lähdimme 14.6. aamuvarhaisella ajelemaan kohti Inaria. Illalla tulimme Inariin Aittajärvelle, josta lähdimme vaeltamaan UK-puistoon kuudeksi päiväksi. Huiputimme tuntureista Lupukkapään, Apujoukkojenvaaran, Riidelmäpään ja Sokostin. Ukselmapään ja Lumipään ohitimme lähes huipulla käyden. Lisäksi kävimme Paratiisikurussa ja Pirunportin taivalsimme lävitse. Hieno matka ja kelit olivat mitä suotuisimmat. Torstaina 20.6. tulimme autolle heti aamusta ja ajelimme Aittajärven erittäin heikkokuntoista tietä ensiksi 4-tielle ja sitä Saariselän kautta Kiilopäälle. Kiilopäällä olimme Suomen Ladun Niilanpää hotellissa kolme yötä. Siinä menivät juhannusyhät. Torstaina alkoi sataa ja sadetta jatkui kuuroittaisena koko Kiilopäällä olomme ajan. Vaellusmatkallemme tuli mittaa 90 km. Kiilopäälläkin patikoimme päiväreissuja kahtena päivänä yli 30 km. Tänään lähdimme tauon jälkeen pyöräilemään, kun aurinko paistoi, mutta tuuli tosin oli melko navakka. Tuuli puhalteli lännestä. Lämpötila oli vähän yli 20 astetta. Ajoimme Piltolan kautta Mellilään ja sieltä jatkoimme Kosken keskustaan. Koskelta jatkoimme Ypäjälle ja Ypäjältä ajelimme Kartanonmäen kautta Puujalkalaan ja sieltä kotiin. Lenkille tuli mittaa 77 km (gps).

12.6.2019 Hyvä pyöräilysää jatkui tänään, joskin jonkinverran eilistä tuulisempana. Lämpötila kohosi iltapäivällä vain hiukan yli 20 asteeseen. Ajoimme Puujalkalaan ja siitä Kartanonmäkeen, josta jatkoimme tavanomaista reittiämme Ypäjälle Palikkalaan saakka. Palikklasta jatkoimme Vaulammille ja sieltä Ypäjän keskustaan, josta edelleen Metsämaalle. Metsämaalta tulimme kotiin - tänäänkin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Tämän päivän lenkki oli mitaltaan 77 km (gps).

11.6.2019 Pyöräilyharrastus jatkui. Taivas oli puolipilvinen ja lämmintäkin oli lähes hellelukemissa. Tuuli oli melko heikkoa. Ajoimme Metsämaalle, josta Koskenrannan risteyksen kautta Ristimäenkulmalle ja sieltä edelleen Murronhajulle ja Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme Alastarolle ja sieltä Kurittulaan ja Onkijoentien risteykseen, josta ajoimme vielä Hirvikosken keskustan kautta kotiin. Oli mukava ajella jopa vastatuuleen, kun tuulen nopeus oli vain noin metrin sekunnissa. Punkalaitumen puolessa oraat näyttävät heikommilta kuin Loimaan alueella. Siellä kylvöjä tehtiin selvästi myöhemmin kuin Loimaalla. Syysvehnät tunkevat tähkää ja rukiit ovat jo kukaties pölyttäneet. Tämän päivän lenkin mitta oli 85 km (gps).

8.6.2019 Jatkoimme pyöräilyä. Päivälämpötila huiteli vähän yli 30 asteessa ja tuuli oli hyvin navakkaa. Taivas oli osittain pilvessä. Ajoimme Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää -lenkin. Helteestä ja tuulesta huolimatta kohtalaisen mukavasti lenkki sujui. Pyörälenkille tuli tänään mittaa 66 km (gps).

7.6.2019 Pyöräilyharrastus jatkui tänään, sää oli helteinen,lämpötila oli iltapäivällä 31 astetta. Tuuli oli helteestä huolimatta melko navakkaa. Ajoa kertyi tänään ensiksi, kun vein auton ilmastoinnin huoltoa varten Loimaalle. Sain lainapyörän ja tulin sillä kotiin ja Loimaalle taas autoa noutamaan. Näistä matkoista kertyi 14 km. Sen jälkeen vuorossa oli lenkki: Metsämaa, Koskenrannan risteys, Ristimäenkulma, Kollanen, Metsämaa, Koskenrannan risteys, Ypäjänkylä, Kauhanoja, josta suoraan kotiin. Tälle lenkille tuli mittaa 65 km ja koko päivän ajo helteestä huolimatta 79 km (gps).

2.6.2019 Eilisten mukavien YO-juhlien jälkeen oli tänään vuorossa pyöräilylenkki. Ajoimme tänään saman lenkin kuin edellispäivänäkin, mutta toisin päin kiertäen ja lopussa hiukan lisälenkkiä tehden, joten saimme tämän päivän ajosuoritukseksi 88 km (gps). Tuuli oli edelleen melko navakkaa - kuusi metriä sekunnissa luoteesta. Kesä kukkii jo voimakkaasti tienpenkoilla, kurjenpolvet, leinikit ja monet muut kesän kukkaset.

31.5.2019 Menipä lähes kaksi viikkoa pyöräilemättä. Ensiksi teimme klapeja muutaman päivän. Viime viikonvaihteen aikaan teimme pienen testivaelluksen Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Testasimme, että vieläkö voimme suunnitella tekevämme vähän pitempää vaellusta. Rinkkan kantamisesta se lähinnä on kiinni. Hyvin testi onnistui ja ehkä sitä pitää vielä suunnitella muutakin vaellusta. Parina edellisenä päivänä, kun tuuli on yltynyt hyvin voimakkaaksi, kävimme patikoimassa ensiksi Koskeljärvellä Honkilahdessa ja seuraavana päivänä Harjureitillä Oripään Huittisten ja Säkylän alueilla. Aurinkoista säätä on jatkunut useita päiviä, viime yönä tosin sateli 7 mm ja viikonvaihteessa noin 30 mm. Aivan nyt ei kärsitä kuivuudesta. Tuuli on ollut voimakasta jo monena päivänä ja oli edelleen tänäänkin. Tänään kuitenkin päätimme tehdä pyörälenkin. Ajoimme voimakkaassa sivutuulessa Vampulaan ja enemmän sivumyötäisessä sieltä Virttaalle ja Oripäähän. Oripäästä jatkoimme vielä Pappisiin ja Mellilään. Mellilästä tulimme Piltolan ja Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen, josta Puujalkalan kautta kotiin. Lenkki oli yllättävän helppo näin tuuliselle päivälle. Tuuli puhalteli suunnaltaan tasaisesti lännestä. Reitin varrella rukiit olivat tähkällä ja syysrapsit kukkivat keltaisina. Päivän lenkille tuli mittaa 87 km (gps).

20.5.2019 Tänään oli melko pilvistä koko päivän. Pieni sateen mahdollisuuskin oli ennustettu illansuuhun. Lämmintä oli. Päivälämpötila kohosi iltapäivällä 27 asteen tienoille. Kävimme ensiksi pyöräillen äänestämässä EU-vaalien viimeistä edellisenä ennakkoäänestyspäivänä. Sen keikan jälkeen lähdimme pyöräilemään. Jaoimme samalla matkalla muutaman Eloisien retkikirjeen Loimaalla. Sen jälkeen jatkoimme Kauhanojalle ja sieltä Ypäjänkylän kautta Metsämaalle, josta tulimme kotiin. Tuuli puhalteli navakasti vastaan Metämaalta kotiin päin ajaessamme. Päivän pyöräily jäi vain 48 km:n (gps) mittaiseksi. Illalla jossain vaiheessa satoi aivan vähän.

19.5.2019 Aurinko paistoi tänäänkin, mutta nyt pääosin ohuen pilviverhon lävitse. Tuuli oli toissapäiväistä navakampaa, mutta lämmintä oli. Tänään ylitettiin helleraja. Mittarit näyttivät polkureitin varsilla 27 astetta. Ajoimme tänään Alastarolle ja sieltä Vampulaan ja edelleen Virttaalle Eräveikkojen majalle. Tänään oli Loimaan Lehden, Alastaron Reserviläisten, Virttaan Eräveikkojen ja Virttaan kyläyhdistyksen järjestämä kävelytapahtuma Virttaanharjulla. Patikoimme Eräveikkojen majalta Porsaanharjun näköalalaavulle ja takaisin meno-paluuna eri reittejä. Kävelymatkaa kertyi reilut 12 km (gps). Kävelyn jälkeen pyöräilimme Oripään kautta kotiin. Pyöräilymatkaksi tuli 69 km (gps).

17.5.2019 Kaunis ja aurinkoinen oli sää tänäänkin. Iltapäivällä lämpötila kipusi 20 asteen tuntumaa - ehkä vähän ylikin. Reilu viikko meni ilman ainuttakaan pyörälenkkiä. Klapihommat kävivät kuntoilusta. Onneksi klapit tulivat tehdyiksi ja tänään pääsimme pyöräilemään. Ajoimme Alastaron kautta Punkalaitumelle ja sieltä Murronharjun ja Ristimäenkulman kautta Metsämaalle, josta tulimme kotiin. Tuuli oli melko heikkoa tänään. Orastuvat kasvustot näyttävät kärsivän jo veden vähyydestä. Toistavatko vuodet nyt toisiaan? Tämän päivän pyöräilymatkaksi tuli gps:n mukaan 84 km.

9.5.2019 Tuulinen sää jatkui tänäänkin, mutta iltapäivällä lämpötila kohosi 16 asteen seutuville. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Ensimmäinen suunta pyöräilyssä oli tänään Alastaro ja sieltä homma jatkui Vampulaan ja edelleen Virttaan kautta Oripäähän. Oripäästä ajelimme Pappisiin ja sieltä Mellilään ja Piltolan kautta Kartanonmäkeen, josta tulimme Puujalkalan kautta kiertäen kotiin. Tänään neljällä pellolla oltiin kylvötöissä. Vasta tänään näimme tämän kevään ensimmäisen pääskysen ja samoin kuovin. Päivän lenkille tuli mittaa 87 km (gps). Tänään ylittyi kauden pyöräilyssä 2000 km.

8.5.2019 Sää oli tänään melko tuulinen, lämmintä oli noin 11 astetta ja aurinkoistakin iltapäivällä. Heti puolenpäivän jälkeen tuli heikko sadekuuro juuri pyöräilemään lähtiessämme. Emme sadekuurosta kuitenkaan hätkähtäneet vaan lähdimme ajelemaan. Ihan vähäistä sateen ripsuttelia vielä saimme Ristimäenkulmalla, jonne tulimme Metsämaan Koskenrannan risteyksen kautta. Ristimäenkulmalta jatkoimme Kollaselle ja sieltä takaisin Metsämaalle, josta nyt menimme Koskenrannan risteyksen kautta Ypäjänkylälle ja edelleen Kauhanojalle. Kauhanojalta tulimme Loimaalle Kartanonmäkeen ja siitä Puujalkalan ja pienen asutuskierroksen jälkeen kotiin. Kolmella pellolla olivat kylväjät vielä kevätkylvöillä. Tämän päivän kierrokselle tuli mittaa 69 km (gps).

6.5.2019 Tuuli puhalteli tänään navakasti, ennusteessa oli lupailtu etelätuulta 6 m/sek. nopeudella. Lämmintä oli ehkä hiukan yli 10 astetta. Sadekuuroja oli ennustettu iltapäivälle, pientä pisarointia olikin aivan lenkkimme loppuvaiheessa. Pyöräilemään kuitenkin lähdimme. Ajoimme sivuvastaisessa tuulessa Ypäjälle, josta jatkoimme taaskin hyvin sivuvastaisessa tai välillä hyvinkin vastaisessa tuulessa Kosken keskustaan, josta sitten saimmekin päästellä mukavassa myötätuulessa Mellilään. Ei tuuli vielä kääntynyt pahasti vastaiseksi jatkaessamme Mellilästä Piltolaan ja Piltolasta Kartanonmäkeen oli hyvää sivumyötäistä. Kartanonmäestä tulimme Puujalkalan ja pienen asutusaluekierroksen tehtyämme kotiin. Päivän pyöräilymatkaksi tuli 78 km (gps). Kylvötöitä tehtiin tänäänkin muutamalla pellolla. Aika monella pellolla kylvökset jo hiukan vihersivät.

4.5.2019 Toukokuun alku on ollut kolea ja epävakainen. Sademäärät jäivät ainakin toistaiseksi vähäisiksi. Kolme päivää tuli lähinnä sään takia taukoa pyöräilyyn. Lämpötila oli tänään vain kuuden asteen tienoilla, mutta tuuli oli onneksi aika heikkoa. Paikoitellen tänään hiutaloi heikosti lunta. Eilen ei satanut, mutta tuuli oli niin rajua, että sen takia teimme vain kävelylenkin. Tänään ajoimme tutun lenkin Alastaro-Vampula-Virttaa-Oripää, jonka lisäksi ajoimme 400 metriä edestakaisin, että päivän pyöräilyille saimme matkaa 67 km (gps). Ensimmäiset oraspellot näimme tänään, mutta kyllä useammalla pellolla oltiin vielä kylvötöissä.

30.4.2019 Sää oli tänään puolipilvinen ja lämpötila ainakin auringon paistaessa nousi eilisiin noin 15 asteen lukemiin. Tuuli oli eilisen tapaan edelleen melko heikkoa. Tänään tiesimme jo lähtiessä, että on pitkä lenkki tulossa. Ajoimme Alastaron keskustan kautta Virttaalle ja edelleen Säkylään Huovinrinteelle, jossa joimme sotilaskodissa munkkimehut. Huovinrinteeltä ajoimme Yläneelle ja Yläneeltä edelleen Oripäähän ja sieltä kotiin. Lopussa ajoimme vielä 300 metrin pätkän edestakaisin, että saimme tälle päivälle pyöräilymatkaa 104 km (gps), joka on taas tämän kauden uusi päivän matkaennätys. Kylvöjä ja muita kevättöitä tehtiin tänäänkin eri puolilla pelloilla. Sääennuste kertoi kotiin tultuamme, että tulossa on parin viikon takatalvijakso, jonka aikana voi etelässäkin sataa räntää ja pohjoisessa selvää lunta.

29.4.2019 Helteet loppuivat tältä erää, nyt oli vain aurinkoista ja lähes tuuletonta. Lämpötila saattoi nousta parhaimmillaan 15 asteen tienoille. Ajoimme Oripäähän ja sieltä Virttaalle, josta jatkoimme Vapulaan, jonne menimme tällä kertaa Kalkkitehtaan risteyksen kautta. Vampulasta tulimme Alastarolle. Alastarolta ajoimme Kurittulaan ja sieltä kotiin Metsämaan risteyksen kautta kiertäen. Yllättävän nopeasti ovat kylvötyöt edenneet. Merkittävä osa on kylvetty, mutta lietelannan levityskin oli vielä paikoin teon alla, myös muokkausta ja kylvöäkin useilla pelloilla vielä tehtiin. Päivän pyöräilymatkaksi tuli 72 km (gps).

27.4.2019 Aurinkoinen ja lämmin sää jatkui edelleen. Läpötila nousi iltapäivällä yli 20 asteen. Tuulikin oli melko heikkoa - vain 3 m/s. Päivän lenkki oli aika pitkä, taas kevään ennätyspituinen. Ajoimme Karhulan risteykseen ja siitä Piltolaan ja Mellilään. Mellilästä jatkoimme Kumilaan ja edelleen Kyröön. Kyröstä poljimme Marttilan Ollilaan ja sieltä Kosken keskustaan. Koskelta tulimme takaisin Mellilään ja siitä Piltolan kautta Karhulan risteykseen, josta nyt kiersimmekin kotiin Kartanonmäen ja Puujalkalan kautta. Päivän pyöräilyksi tuli tänään 94 km (gps). Kylvötyöt ovat edistyneet vauhdilla. Todennäköisesti jo ainakin puolet kylvöistä on tehty.

25.4.2019 Lämmintä on ollut nyt useita päiviä. Tänään ei ollut aivan niin kirkasta kuin edellispäivinä, oli puolipilvistä, lämpötila kohosi kuitenkin parinkymmeneen asteeseen. Tuuli oli hiukan eilistä voimakkaampaa, puhalteli kaakosta. Ajoimme taas vauhtia ottaen Puujalkalan kautta Ypäjän Palikkalaan ja Siitä Vaulammille. Vaulammilla löysimme maantieltä lompakon, josta löytyi rahaa ja kortteja. Löytyipä lompakosta myös omistajan puhelinnumero. Ei hän vastannut, kun yritin tavoitella. Lähetin tekstiviestin ja jonkin ajan kuluttua hän soitti. Hän oli ollut myös pyöräilemässä. Sovimme, että ajoimme takaisin päin häntä vastaan. Kolmisen kilometriä ehdimme mennä ennen kuin hän tuli. Oli oikein mukava nähdä onnellinen mies. Hän oli lompakkonsa häviämisen vasta hetkeä ennen tekstiviestiäni huomannut, mutta ei vielä ollut ehtinyt korttiensa sulkemiseksi tehdä mitään. Lompakkoepisodin jälkeen ajoimme Ypäjän keskustaan ja sieltä Metsämaalle, josta tulimme kotiin. Koneita oli taas pelloilla melko runsaasti. Hanhia näkyi myös paikoitellen melko runsaastikin. Koivuihin on tullut lisää viherrystä vuorokauden aikana. Pyöräilymatka kaikkineen oli tänään 82 km (gps).

24.4.2019 Päivät ovat olleet oikein aurinkoisia ja huippu lämpimiä. Tänään saattoi lämpötila iltapäivällä nousta korkeimmillaan 22 asteen tienoille, ainakin 20 astetta ylitettiin. Tuuli oli tänään melko heikkoa, mutta kuitenkin tuntuihan se. Tänään ajoimme tämän kauden taas toistaiseksi pisimmän päivämatkan. Menimme ensiksi Puujalkalaan ja siitä Kartanonmäkeen ja edelleen Ypäjälle. Ypäjältä menimme Levän kautta Saarikkoon, 10-tielle, jota jatkoimme Kuusjoki-Pitkäjärvi -risteykseen. Jatkoimme Someron Pitkäjärvelle ja sieltä Koskelle. Koskelta tulimme Mellilään ja siitä Piltolan ja Kartanonmäen kautta Puujalkalaan. Puujalkalasta tulimme kotiin. Päivän pyöräilymatka oli 92 km (gps). Tänään oli pelloilla paljon pörinää ja tomu pöllysi, maa on todella kuivaa. Hienoksi näyttävät pellot muokkautuvan, kun sateet eivät ole pintaa tiivistäneet. Melkoinen osa mulloksella olevista pelloista on jo kylvetty. Suorakylväjät eivät vielä ole päässeet kylvöhommiin. Koivuissa alkaa jo olla aivan pientä hiirenkorvaa ja hentoa vihreyttä näkyvissä.

22.4.2019 Tänään ei ollut aivan niin aurinkoista kuin edellisinä päivinä. Ajankohtaan nähden oli kuitenkin lämmintä. Iltapäivälämpötila oli 15 asteen tuntumassa. Tuuli oli tänään hyvin navakkaa. Ajoimme myötätuulessa Metsämaalle, Koskenrannan risteykseen, josta jatkoimme Ristimäenkulman kautta Kollasenkulmalle. Kollasenkulmalta tulimme Metsämaalle ja ajoimme uudestaan Koskenrannan risteykseen ja siitä jatkoimme nyt Ypäjänkylän kautta Kauhanojalle. Kauhanojalta matka jatkui Loimaalle Kartanonmäkeen ja siitä edelleen Puujalkalan kautta kotiin. Muutamilla pelloilla oltiin peltotöissä, muokkausta, lannanlevitystä ja kylvöä niillä tehtiin. Tässä viime päivinä on huomioitu, että pajut ja raidat kukkivat erityisen runsaasti. Tämän päivän lenkki oli 69 km (gps).

21.5.2019 Aurinkoinen sää jatkuu. Lämpötila kohosi tänään 14 asteen tuntumaan. Tuuli oli edelleen aika navakkaa. Ajoimme tänään Haitulan kautta Alastarolle. Alastarolta jatkoimme Vampulaan ja edelleen Virttaalle ja Oripäähän. Oripäästä päätimmekin jatkaa vielä Pappisiin ja Mellilää. Mellilästä tulimme Piltolan ja Loimaanportin kautta Kartanonmäkeen ja siitä Puujalkalan kautta kotiin. Muutaman traktorin kanssa oltiin peltotöissä. Kylvettyjä lohkojankin oli jo jonkin verran. Mitään traktoriryntäystä ei pelloille tänään ensimmäisenä Pääsiäispäivänä ollut. Tienpientareilla kevättaskuruohot olivat alkaneet kukkia ja valkovuokkoja näkyi jo useissa paikoissa. Tämän päivän kierros on toistaiseksi kevään pisin, sille tuli mittaa 87 km (gps).

17.4.2019 Hienot pyöräilysäät sen kuin jatkuvat. Tuuli oli hyvin heikkoa ja lämpötila kipusi jo virallisissakin mittauksissa yli 17 asteen Salossa. Ei täällä siitä varmaan kauaksikaan jääty. Tänään ajoimme Piltolan kautta Mellilään, josta jatkoimme Kumilaan ja sieltä edelleen Pöytyän kirkolle. Pöytyältä tulimme Oripäähän ja Oripäästä pienen ylimääräisen lenkin kiertäen kotiin. Pari traktoria pellolla oli äestyshommissa ja yksi lannoitti syysviljoja. Hienoksi näkyi maa äestyksellä menevän. Tänään näimme kukassa ensimmäiset valkovuokot. Aikaisessa näyttää kevät olevan. Kurkiakin näimme Pöytyän Haverin paikkeilla pellolla useita kymmeniä. Oripäänharjulla näimme ison kurkiparven kohoavan hyvin korkealle korkeuksiin ilman nousuvirtauksissa. Näytti hurjalta, kun suihkukone näytti lentävän aivan niiden päälle, mutta todennäköisesti olivat kuitenkin eri korkeudessa. Päivän pyörälenkille tuli tänään mittaa 68 km (gps).

16.4.2019 Jatkoimme pyöräilyä tänäänkin, kun sää on niin suotuisa tälle harrastukselle. Aurinko paistoi taas pilvettömältä taivaalta ja tuuli oli heikkoa. Vaikka tuuli puhaltelee koilisen suunnalta iltapäivälämpötila nousi tänään jo lähelle 15 astetta. Ajoimme Kojonperän kautta Orisuolle, Saarenmaahan ja Punkalaitumen Palojoelle, josta jatkoimme Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme edelleen Murronharjun, Ristimäenkulman ja Koskenrannan risteyksen kautta Metsämaalle. Metsämaalta tulimme kotiin Hirvikosken keskustan kautta kiertäen. Hanhia emme tänään nähneet kuin Karsattilassa heti alkumatkalla. Joutsenia oli Onkijoen varressa Köyliönkylällä. Tänään pyöräilymatka oli 80 km (gps). Tännään ylittyi kevätkauden pyöräilyssä 1000 km:n merkkipaalu.

15.4.2019 Aurinkoinen sää jatkuu. Lämpötila kohosi tänään 11 asteen tienoille. Tuuli puhalsi koilisesta, oli melko heikkoa, van 2 m/s. Ajoimme tänään taas moneen kertaan jo kevään aikana ajamamme lenkin: Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro-Haitula-Onkijoentien risteys, josta Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Hanhia näimme pelloilla Loimijoen varressa vain Haitulan ja Niemenkylän alueella. Taitavat olla ainakin pääosin tundahanhia. Tämän päivän pyöräilymatka oli 67 km (gps).

14.4.2019 Aurinkoista paistoi tänään koko päivä. Lämpötila kipusi 9 asteen paikkeille. Tuuli oli tänään melko heikkoa vain. Reittimme tänään oli: Karhulan risteys, Piltola, Mellilä, Koski Tl (keskusta), Ypäjä, Loimaa Kartanonmäki, Puujalkala ja sieltä kotiin . Päivän pyöräilymatkaksi tuli 77 km (gps). Marja-Liisa näki tänään kevään ensimmäisen västäräkin, minä en lintua huomannut.

12.4.2019 Aurinko ei paistanut tänään niin kirkkaana kuin eilen. Iltapäivän aikana taivas jopa täysin pilvistyi. Tuuli oli hiukan eilistä heikompaa, mutta kuitenkin koleaa koilistuulta. Iltapäivälämpötila kohosi parhaimmillaan kuuden asteen paikkeille. Ajoimme tänään Kojonperään ja siitä 2-tien yli Saarenmaahan ja Punkalaitumen Palojoelle, josta edelleen Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme Murronharjulle ja siitä Ristimäenkulman kautta Koskenrannan risteykseen. Koskenrannan risteyksestä ajoimme Metsämaalle ja sieltä tulimme kotiin. Mahtavan hienon kurkien kokoontumisen näimme Saarenmaahan mennessämme. Kurkia oli jo paljon pellolla ja lisää tuli, kunnes ne nousivat siivilleen ja lähtivät menemään mahtavasti huutaen. Kurkia oli paljon, saattaa olla, että ei satakaan riitä. Matkaa tämän päivän lenkille tuli 79 km (gps).

11.4.2019 Tänään sää oli aurinkoinen, mutta edelleen tuulinen ja varsin kolea. Lämpötila oli iltapäivällä vain parisen astetta plussalla. Ajoimme aivan saman lenkin kuin edellisellä pyöräilykerrallammekin: Oripää-Virttaa-Vampula-Alastaro-Kurittula-Metsämaan risteys-Hirvikoski. Tuuli kävi edelleen pohjoisen suunnasta. Tänään näimme hanhia melko runsaasti mutta vasta Kurittulan paikkeilla. Joutsenia ei näkynyt missään. Räkättirastaita oli nyt myös runsaasti ja töyhtöhyyppien määrä tuntuu lisääntyneen. Matkaa lenkistä tuli tänäänkin 67 km (gps).

8.4.2019 Sää oli tänään pilvinen ja vähän sateinenkin, myös tuuli oli navakka. Lämpötila oli vain noin viisi astetta. Sateenuhasta huolimatta lähdimme kuitenkin pyöräilemään. Niin siinä kävi, että Oripäässä jo saimme ensimmäisen vesikuuron ja Virttaalle ajaessamme satoi lisää jopa vähän räntää. Sade jatkui vielä Virttaalta Vampulaan jatkaessamme, mutta Vampulan jälkeen sade loppui ja ilmakin alkoi hiukan kirkastua. Tuuli jatkui kuitenkin kovana, mutta Vampulasta alkaen kuitenkin myötäisenä. Tulimme Alastaron ja Kurittulan kautta Metsämaa-Hirvikoski -risteykseen ja siitä Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Vähän märkiä olimme kotiin tullessamme. Lenkkimme oli mitaltaan 67 km (gps).

7.4.2019 Taivas oli taas ohuessa pilviverhossa lähtiessämme pyöräilemään. Pilvisyys pyöräilymme aikana koko ajan hitaasti lisääntyi. Sadetta emme kuitenkaan saaneet. Heikko sade alkoi miltei heti kotiin päästyämme. Ajoimme tänään ensiksi Ypäjän Palikkalaan ja sieltä Vaulammin kautta Ypäjän keskustaan. Melkoista vastatuulta oli Palikkalaan saakka. Sen jälkeen hiukan helpotti ja Ypäjältä Metsämaalle saimme päästellä myötätuulessa, mutta Metsämaalta kotiin oli taas tuuli sivuvastainen. Hanhia oli aivan valtavasti nyt Jokioisten ja Ypäjän välillä ja paikoitellen vielä Ypäjältä Ypäjänkylän suuntaankin. Ajoimme vajaan puolen kilometrin pätkän edestakaisin, kun unohdin kamerareppuni taukopaikalle ja tulimme sen noutamaan. Lenkille tuli mittaa 73 km (gps).

5.4.2019 Tänään taivas oli heikossa pilvessä, silti aurinko paistoi. Iltapäivälämpötila oli lähes kymmenen astetta. Eilisen taukopäivän jälkeen päätimme tehdä hiukan pitemmän lenkin. Ajoimme Metsämaalle Koskenrannanristeykseen, josta jatkoimme taas Ristimäenkulman kautta 2-tielle. Sieltä ajoimmekin Murronharjun risteykseen ja siitä Punkalaitumelle. Punkalaitumelta tulimme Alastaron ja haitulan kautta Vakkatielle, jota tulimme Onkijoentien risteykseen ja siitä kotiin. Pyöräilymatkaa kertyi tälle päivälle 84 km (gps).

3.4.2019 Aurinkoista oli tänäänkin, mutta erittäin tuulista. Lämpötila oli iltapäivällä kymmenen asteen tuntumassa. Lähdimme tuulesta huolimatta pyörälenkille. Ajoimme ensiksi vastatuulessa Kauhanojalle. Sieltä saimme myötätuulen antamaan apua, kun jatkoimme Katinhännäntietä Ypäjänkylälle ja sieltä Koskenrannan risteykseen Metsämaalle. Koskenrannan risteyksestä matka jatkui Ristimäenkulman kautta Kollasenkulmalle ja sieltä Metsämaan keskustaan, josta tulimme Hirvikosken keskustan kautta kiertäen kotiin. Päivän ajo oli 59 km (gps).

2.4.2019 Tänään taas aurinko paistoi. Lämpötila kohosi kuuden asteen tuntumaan, mutta voimakas lounaistuuli sai sään tuntumaan selvästi viileämmältä. Lähdimme pyöräilemään auringon paistaessa. Ajoimme Alastarolle, josta jatkoimme Vampulaan. Tuuli oli aika voimakas, joka tuntui lähes koko matkan hienoisena vastatuulena. Sivuvastaisena tuuli jatkui Vampulasta Virttaan kautta Oripäähänkin ajaessamme. Oripäästä ajelimme kotiin. Tällä välillä tuuli oli eniten myötäinen, mutta vastatuuliosuuksia tällekin välille sattui. Kantatie 41 varrella näimme tämän kevään ensimmäiset kurjet, kaksi kappaletta niitä oli pellolla, lähistöllä oli myös muutama joutsen. Ajomatkaa tämän päivän lenkistä tuli 67 km (gps).

21.3.2019 Aurinko paistoi, mutta tuuli oli voimakas ja sai ilman koleaksi. Lämmintä oli vain kolmisen astetta. Aamulla vielä satoi ajoittain hyvin märkää räntää. Räntäsade kuitenkin loppui jo aamupäivällä ja taivas selkeni. Päätimme tehdä pienen pyörälenkin ja niin nousimme pyörille. Ajoimme Karhulan risteykseen ja siitä Piltolan kautta Mellilään. Mellilästä suuntasimm Pappisiin ja sieltä Oripäähän. Oripäässä nousimme Kangastuvalle ja kävimme juoksemassa kuntoportaat kerran ylös. Sen jälkeen pyöräilimme takaisin alas Loimaa-Oripää -tien risteykseen ja käännyimme siitä tulemaan kotia kohti. Ajomatkaa tälle päivälle tuli 52 km (gps).

30.3.2019 Taivas vetäytyi iltapäivällä pilveen. Säätiedotus ennusti sateen alkavan illansuussa, joten lähdimme pyöräilemään. Tuuli oli luoteesta ja sen oli ennustettu tyyntyvän iltaa kohden. Ajoimme Piltolan kautta Mellilään ja siitä saimme ajella kevyessä myötätuulessa Koski Tl:n keskustaan. Tuuli heikkeni vastatuuliosuuden alkaessa ja oli melkein olematonta siitä eteen päin. Lämmintä oli seitsemän-yhdeksän astetta. Hiukan ennen Koskea saimme muutaman tipan vettä niskaamme. Hirvikoskella oli satanut niin, että kadut olivat märkiä kotiin tullessamme. Koskelta ajoimme Ypäjälle ja sieltä Puujalkalan kautta kotiin. Oli upea pyöräillä, kun ensiksi auttoi myötätuuli ja vastatuuliosuudella tuuli kutakuinkin tyyntyi. Kiurut pitivät konserttiaan peltojen yllä ja hanhiparvet lentelivät isommissa ja pienemmissä ryhmissä, mutta laskeutuneina niitä emme nähneet missään. Joutsenia oli muutaman linnun ryhmiä joillakin pelloilla. Päivän pyöräilyksi tuli 77 km (gps).

29.3.2019 Jatkoimme taas tänään pyöräilyharjoitusta yhden välipäivän jälkeen. Päivä oli hienon aurinkoinen kevätpäivä. Tuuli oli oli melko navakkaa. Lämpötila nousi yli 10 asteeseen. Ajoimme Puujalkalan kautta Karhulan risteykseen ja sieltä Kartanonmäkeen ja edelleen Kauhanojalle Hämeenteiden risteykseen, josta palasimme Kauhanojan keskustaan, josta menimme Katinhännäntietä Ypäjänkylälle ja edelleen Metsämaalle. Metsämaalta tulimme Hirvikosken keskustaan ja siitä kotiin. Hanhia ja joutsenia oli muutamissa kohdin hiukan näkyvissä. Leskenlehdet kukkivat ja luonto oli muutoinkin hyvin keväinen. Pelloilla ei aukeilla näy lunta, metsänreunoissa ja ojien pohjilla sitä vielä on. Aikaiselta kevään tulo nyt vaikuttaa, mutta Vappuun on vielä alun toista kuukautta aikaa. Tämän päivän pyörälenkki oli 53 km (gps).

27.3.2019 Sää oli lähes samanlainen kuin eilenkin. Eilinen pohjoistuuli oli kääntynyt puhaltamaan lounaasta ja sää oli eilistä selvästi pilvisempi. Tuulen kääntymisestä johtuen ajoimme vastapäivään saman lenkin kuin eilenkin. Hyvin se taas tuulen suhteen onnistui, mutta takamus oli melko kovilla, kun näin kauden alkajaisiksi tuli kaksi pitkää päivämatkaa perättäisinä päivinä. Hanhia oli selvästi eilistä vähemmän niin pelloilla, mutta erityisesti taivaalla. Joutsenia oli tullut melko runsaasti lisää. Matkaa kertyi tästä kauden toisesta pyörälenkistä sama kuin eilenkin eli 67 km (gps).

26.3.2019 Tämän vuoden pyöräilykausi alkoi osaltamme maaliskuun 26. päivänä. Hiihtoa harrastimme 15.3. saakka. Nyt kohta kaksi viikkoa on mennyt laiskotellessa mitä nyt vähän käveleskelemässä on käyty. Tänään oli oikein upea pyöräilysää, tuuli tosin oli melko navakkaa - pohjoisesta. Lämmintä oli kolmisen astetta. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Ajoimme Oripäähän ja sieltä Virttaankylän kautta Vampulaan, josta tulimme Alastarolle ja sieltä vanhaa tietä Karsattilaan. Karsattilasta tulimme Vakkatietä Hirvikoskentien risteykseen ja siitä kotiin. Vampulan ja Alastaron välillä oli pelloilla ja ilmassakin erittäin runsaasti hanhia. Ilmassa hanhia näkyi sen jälkeenkin lähes kotiin saakka. Valtavina parvina niitä lensi, näimme niitä varmaan tuhansia. Joutsenia ei kovin runsaasti vielä ollut. Myös töyhtöhyypät jo lentelivät peltojen yllä. Kevät on tulollaan tai oikeastaan virallisestikin jo alkanut 15.3. Leskenlehdet aloittelivat myös kukintaansa. Tämän päivän pyöräily oli pituudeltaan 67 km (gps).

Matkalla Orisuolle!

Kojonkulman metsästysseuran majan pihassa matkalla Orisuolle! - Kuva: Raimo Nordman