Raimo Nordman

Metsontie 20, 32210 LOIMAA kk
Puhelin: 050 521 0560, (02) 762 7136

Kuukausikuvat 2012

Katso myös:
Kuukausikuvatarinat 2013
Kuukausikuvatarinat 2011

Oma valintani kuukauden kuvaksi. Kuva on kuvattu julkaisukuukautensa aikana.


Virtaa se vesi talvellakin
Joulukuu 2012
Minun Loimaani -sarja
Joulukuun alussa tuli talvi, pakkanen paukkui parhaimmillaan yli 20 miinusasteen lukemissa ja luntakin saatiin. Parhaimmillaan lunta taisi olla joulukuussa jo kolmisenkymmentä senttiä. Vuosi sitten joulukuun lopussa vasta talvi alkoi, nyt se taitaa siihen päättyä, kun vettä sataa ja mittari on plussan puolella. Joulukuun kuukausikuva on otettu taas Niinjoelta Krekilän myllyltä heti joulukuun alussa. Rannalla oli runsaasti jälkiä, en niitä osannut tunnistaa, mutta olisivatkohan saukon tai minkin jättämiä.
Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille sivuillani vierailleille, toivotan samalla onnea ja menestystä vuodelle 2013.

Loimaan Huppukylä
Marraskuu 2012
Minun Loimaani -sarja
Loimaalla on Kemppilänkadun ja Loimijoen välinen rantakaistale ollut sillä vielä 1970-luvun alussa sijainneen sahan aluetta. Alue myytiin myöhemmin omakotialueeksi ja rakennettiin. Nyt sieltä paljastui, että alueen alemmat maakerrokset olivat kestopuukemikaalien saastuttama. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa maakerrokset ja siksi alueen talot huputettiin ja alue aidattiin. Asukkaat joutuivat muuttamaan evakkoon noin kolmen kuukauden ajaksi. Kuukausikuvani on otettu alueelta marraskuun alussa, jonka jälkeen jo melko pian asukkaat pääsivät muuttamaan takaisin koteihinsa. Pihapuiden ja pensaiden istutus heillä on nyt edessä. Muilta osin pihat taitavat olla kunnossa.

Vanhankirkon maisemissa
Lokakuu 2012
Minun Loimaani -sarja
Oli kaunis aurinkoinen aamu 25.10.2012. Matkaa kotoa Vanhallekirkolle on vain reilu pari kilometriä, mutta sinne mennessä alkoi taivas vetäytyä pilveen. Ohut muutama päivä aikaisemmin tullut lumi antoi kuitenkin mukavasti kontrastia muuten harmaaseen syksyiseen maisemaan. Tontilta, jolta kuvan otin, kerrotaan siirretyn aikoinaan hirsinen kirkko viereistä Loimijokea pitkin uittaen Alastarolle, jossa kirkko edelleen on toiminnassa. Loimaalle rakenettiin silloin uusi punatiilinen kirkko, joka sitten paloi vuonna 1888, mutta kunnostettiin ja palvelee edelleen seurakuntaa ylväänä kalliollaan. Loimaa-Seuran toimesta kunnostettiin talkootyönä muutaman uutteran talkoolaisen toimesta Vanhan kirkkomaan hirsinen aita, joka nyt on kaikin puolin hyvässä kunnossa.

Kesän ensimmäisissä helteissä
Syyskuu 2012
Ilmoittauduimme keväällä Loimaan Lehden lukijamatkalle Kroatiaan. Matka toteutui 3.-8.9.2012. Kroatian lisäksi kävimme myös Montenegrossa ja Bosnia-Herzegovinassa. Upeita maisemia riitti ja paljon vanhoja kaupunkeja ja niiden myötä nähtäväksi vanhaa historiaa Rooman valtakunnan ajoilta alkaen. Upea maa upeinen Adrianmeren rantamaisemineen. Adrianmeressä vesi oli kristallin kirkasta. Tämä kuva on otettu heti matkan ensimmäisenä päivän, kun tutustuimme Dubrovnik'iin ja sen vanhaan kaupunkiin. Kuva on Dubrovnikista. Kuvassa taustalla näkyy vanhan kaupungin muureja. Lämpöä riitti koko matkan ajaksi, ensimmäisenä päivänä yli 30 astetta ja viileimpänäkin elohopea kipusi 27 asteen paikkeille. Lisää matkakuvia löytyy netistä omilta sivuiltani kuvagalleriasta sekä Loimaan lehden verkkosivuilta osoitteesta: www.loimaanlehti.fi/uutiset/394735.html.

Suomukääpä - Polyporus squamosus.
Elokuu 2012
Mahtavan suuri monikerroksinen suomukääpä kasvoi entisen Loimaan kunnan keskustaan aivan ala-asteen ja kirjaston liittymässä olevan puun rungolle. Taisi sienen vai pitäisikö sanoa sienet moni muukin huomata ja kuvata, mutta laitan sen nyt kuukausikuvakseni tältä elokuulta. Suomukääpä on kuvattu aivan elokuun alussa. Syyskuulle tultaessa alkaa kääpä jo olla melkoisen ränsistynyt, kuvaa ei tosin ole tullut siitä toista otetuksi.

Heinäkuun kukkia
Heinäkuu 2012
Keltasauramot ja päivänkakkarat ovat tässä kukkaloistossaan Somerolla, Kärsälän ruusutilalla. Kukkien ja kasvien lisäksi on muu kuvaaminen ollut vähäistä, joten kuukausikuvaksenikin valikoitui kukkakuva - keltasauramot ovat jo lapsuudesta alkaen olleet suosikkikukkiani, omasta pihastakin niitä löytyy.

Pikkuapollo (Parnassius mnemosyne)
Kesäkuu 2012
Pikkuapollon pääsin kuvaamaan 17.6.2012 Luonnonkasvipäivän retkellä Häntälän notkoilla Somerolla. Päivä oli ollut sateinen ja kohtalaisen viileä, mutta sade päättyi, kun lähes 20 henkilön vahvuinen retkiryhmämme suuntasi Häntälän kylän alueella olevalle Rekijoen muodostamille Häntälän notkoille. Kukkia löysimme kukkivina noin 40 eri lajia, mutta hienoa oli, että näimme myös Häntälän notkojen 10 000 kappaleen pikkuapollopopulaatiosta yhden yksilön, joka oli sateen jäljiltä vielä hieman kostea ja levitti siipensä kuivumaan seisten tai istuen heinänkorrella. Pikkuapollo ei nimestään huolimatta ole mikään pieni perhonen. Sen siipien kärkiväli on 53–62 mm. Pikkuapollo kuuluu ritariperhosiin. Sitä tavataan Suomessa vain Ahvenanmaalla ja muutamalla paikalla Lounais-Suomessa sekä nyt istutusten ansiosta myös Porvoossa. Pikkuapollo on rauhoitettu laji koko EU:n alueella.

Kylmänkukka (Pulsatilla vulgaris)
Toukokuu - May 2012
Kuvissa oli nyt runsauden pula ja siitä valinnan vaikeus. Lopulta valintani sitten kuitenkin päätyi oman kotipihan kauniiseen kevään värintuojaan Kylmänkukkaan (Tarhakylmänkukka, Pulsatilla vulgaris), josta viime vuonna kesäkuun kuukausikuvana oli kukinnan jälkeen otettu kuva.

Kuohuvat askelmat
Huhtikuu 2012 Minun Loimaani -sarja
Valitsin kuukausikuvaksi taas kuvan Krekilän myllyn koskesta yhtenä sunnuntai-iltapäivänä ottamani kuvan. Kosken vesi oli savisen harmaata, mutta tässä kuvassa se ei nyt haittaa. Virtaama oli melko runsas, joten mylly olisi hyvin pyörinyt - varmaan sahakin, jonka terät jo olivat kovin ruostuneet. Mylly sensijaan oli viimeksi käynnissä uutispuurojen jauhatusta varten syksyllä 2011. Kesällä taas kosken ja myllyn tienoon täyttää kesäteatteritapahtuma. Kesän 2012 näytelmä on "Aseman kello". Näytelmä sijoittuu Mellilään ja ajoittuu vuoteen 1888. Näytelmän on kirjoittanut paikallinen, palkittu, kirjailijakuuluisuus Sirkka Lukka! Näytelmän ensi-ilta on tiistaina 19.6.2012 klo 19.00. Teatterin omat nettisivut löytyvät osoitteesta www.krekila.fi

Maalaismaisemaa Idahossa
Maaliskuu 2012
Maaliskuun pari viimeistä viikkoa sain viettää matkalla USA:n luoteisosissa - Washingtonin, Idahon ja Oregonin osavaltioissa. Matka tarjosi erittäin upean näköalan USA:n maatalouteen ja täydensi merkittävästi kokemuksiani Amerikan mantereen luonnosta sekä ihmisistä. Upea kokemus, josta valittavana olisi parin tuhannen kuvan joukosta muitakin vaihtoehtoja, mutta valitsin nyt kuitenkin tämän, joka on otettu idaholaisen maatilan päärakennuksen nurkalta näkyvästä maisemasta - sama näköala näkyi asuinrakennuksen parvekkeelta. Upeaa kumpuilevaa peltomaisemaa, johon Idahon puolella tulevat mukaan myös puut, joita Washingtonin peltoaukeilla ei juurikaan ole näkyvissä. Kuvan exif-tiedosto näyttää, että kuvan olisi otettu 24.3.2012 klo 22 jälkeen illalla, mutta kameran kellonaika jäi vaihtamatta, joten todellinen aika on 12.47, kun aikaero Suomeen on -10 tuntia.
Matkasta löytyy tämän vuoden aikana tarinaa enemmänkin Kylvösiemen -lehdestä.

Valkohattuisten armeija
Helmikuu 2012
Minun Loimaani -sarja
Kunnon talvea on koettu sen jälkeen, kun Tapanin myrsky laantui, lunta on tullut niin kuin kuvan auringonkukkien valkoisista hatuistakin voi päätellä. Talvehtimaan jätetty auringonkukkapelto löytyy Loimaan Metsämaalta. Pelto edustaa erinomaisesti luonnon monimuotoisuutta. Kuva on otettu jo helmikuun 1. päivänä, jolloin oli ihan kirpakka pakkanen, myös tuuletonta ja aurinkoista.

Katse metsässä
Tammikuu 2012 Minun Loimaani -sarja
Ensimmäinen käyntini talvella Alpo Jaakolan patsaspuistossa. Kokemus oli aivan erilainen kuin kesäkäynneillä. Sen varmaan tekivät lumi, noin 15 asteen pakkanen ja vielä Tapaninpäivän myrskyn raivaamattomat suuret kaatuneet puut polulla. Valitsin nyt kuukausikuvaksi yhden taideteoksen, jonka tunnistaaa hyvin Jaakolan teokseksi. Se on voimakas, mutta samalla kutkuttavan humoristinen. Jokainen saa tosin tehdä oman tulkintansa.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa?

Silta yli Loimijoen!