Raimo Nordman

Metsontie 20, 32210 LOIMAA kk
Puhelin: 050 521 0560, (02) 762 7136

Kuukausikuvat 2013

Katso myös:
Kuukausikuvatarinat 2014
Kuukausikuvatarinat 2012

Oma valintani kuukauden kuvaksi. Kuva on kuvattu julkaisukuukautensa aikana.


Joulu Betlehemissä vuonna nolla
Joulukuu 2013

Turun Tuomiokirkko - Jouluseimi
Italialainen taiteilija Francesco Artese on toteuttanut valtavan jouluseimen Turun tuomiokirkon Agricola-kappeliin yhdessä Turun Ammattiopistosäätiön opiskelijoiden ja ohjaavien opettajien kanssa. Yleisö pääsee ihastelemaa taidonnäytettä kirkkoon 13.12.2013–6.1.2014 päivittäin klo 9–18. Seimi oli upea taidonnäyte, kannattaa käydä katsomassa.
Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille sivuillani vierailleille, toivotan samalla Hyvää Joulua sekä Onnea ja Menestystä vuodelle 2014.

Kehivä kuu
Marraskuu 2013

Sadetta aurinko sappee, pyryä kuu kehii - on vanha suomalainen sananparsi. Lauantaiaamulla 23.11.2013 kuu kehi puoli seitsemän aikoihin täydellä kehällä. Sunnuntaina jo oli pientä lumen hiutailua ilmassa, jota nyt ei kyllä hyvällä tahdollakaan voisi pyryksi sanoa. Se siitä sananlaskusta ainakin tällä kertaa. On pitänyt jatkaa pyöräilykautta, kun ei luntakaan ole tullut, että olisi päässyt aloittelemaan hiihtokautta.

Muodostelmassa
Lokakuu 2013
Tampereen Vapriikissa on kesän ja syksyn ajan ollut esillä kiinalainen Terrakottanäyttely. Näyttely valottaa mukavasti Kiinan vanhaa historiaa Qin-dynastian ajoista alkaen. Qin-dynastia on hallitsija, jonka mukaan koko Kiinan nimi juontuu. Näyttely antaa alkuperäisine terrakottasotilaineen ja monine muine kaivausten yhteydessä esiin tuotuine esineineen erinomainen läpileikkauksen yli 2000-vuoden takaiseen Kiinaan, jolloin se Kiina, jonka nykyisin tunnemme, muodostui. Kannattaa käydä tutustumassa. Näyttely on avoinna 1.12.2013 saakka. Vapriikissa on monia muitakin museokokoelmia, joihin Terrakottanäyttelyn sisäänpääsyllä on mahdollista tutustua. Hienoja näyttelyitä nekin. Kuukausikuvassani olevat sotilaat ovat osa Qin-dynastian jälkeen valtaan tulleiden hallitsijoiden jo miniatyyrikokoon puristunutta armeijaa. Alkoi aivan tehdä mieli Kiinaan katsomaan koko valtavaa kaivausaluetta, josta noin 8000 Terrakottasotilaan armeija löytyi vuonna 1974.

Loimijoella
Syyskuu 2013 Minun Loimaani -sarja
Loimaalla Hattulan ja Sieppalan kylien rajoilla on Loimijoessa lähes täyden ympyrän tekevä mutka. Olen mutkaa kuvannut aiemminkin ja taas syyskuun 12. päivä suuntasin sinne matkani auringon jo ollessa melko alhaalla. Oli tuuletonta, tyyntä ja taivaalla pilviä liiankin vähän kuvassa näkyvään pohjoisen suuntaan - etelän ja lännen suunnasta olisi pilviä löytynyt runsaammin. Samalla matkalla kävin Vanhallakirkolla, Hirvikoskella ja Mäenpään sillalla, josta viljavarastot heijastuivat kauniisti Loimijoen pintaan.

Begtskär - monumentti kallioluodolla.
Elokuu 2013
Elokuun 4. päivä teimme pienellä porukalla risteilyn Rosalaan ja Bengtskärin majakalle. Lähtö oli Kemiön saaren eteläpuolella olevasta Kasnäsista ja mennessä piipahdimme Hiittisten Rosalassa kuhakeitolla ja tutustumassa viikingikylään. Sää oli jonkin verran pilvinen ja jossain vaiheessa vähän aikaa satoi heikkoa tihkua. Tuulta ei ollut juuri nimeksikään. Jäi vallan aallokon keinunta pois venematkalta, kukaan ei tullut huonovointiseksi. Bengtskär on pinta-alaltaan noin kahden hehtaarin suuruinen kallioluoto, jonne majakka rakennettiin vuonna 1906 suojelemaan merenkulkijoita valollaan pysymään poissa alueen karikkoisilta vesistä. Matkaa Bengtskäriin on Hangosta noin 25 km ja Hiittisten Rosalasta vähän vähemmän, mutta Rosalaan merimatkaa Kasnäsista on jo lähes kymmenen kilometriä. Hyvän uimapaikan kallioiselta luodolta löysimme ja pulahdimme Itämeren raikkaaseen veteen. Matka oli kaikin puolin onnistunut. Ensimmäisen kerran olen Bengtskärissä käynyt jo vuonna 1995, kun matkailua sinne vasta suunniteltiin aloitettavaksi. Yöpyminen siellä voisi olla hieno kokemus, mutta se on ainakin toistaiseksi vielä kokematta.

Tuolta se tuloo
Heinäkuu 2013
Heinäkuu on aina täynnä erilaisia tapahtumia, että kuvaamisreissuun ei erikseen tahdo löytyä aikaa. Kuukausikuvani on nyt Seinäjoelta, jossa matkakeskuksen edessä on rautatieaiheinen muistomerkki tai patsas "Tuolta se tulee, tuolta se tulee". Seinäjoella kävin Farmari-maatalousnäyttelyssä Loimaalta junalla, jolla oli näppärä mennä ja tulla takaisin. Omalla autolla Loimaalta Seinäjoelle saisi ajaa aivan tosissaan noin kolme tuntia. Junalla matkaan meni hiukan yli kaksi ja puoli tuntia vaikka Tampereella junanvaihdon odotus vei lähes 20 minuuttia. Vauhti oli Pendolinolla ihan hyvä Tampereen ja Seinäjoen välillä. Itse kuukausikuvan patsas on kuvanveistäjä Heikki Varjan veistos, joka on paljastettu vuonna 1979 muistomerkiksi Seinäjoen kehitykseen vaikuttaneiden rautatieläisten työlle.

Vesibussi Kuutinlahdella
Kesäkuu 2013
Kesäkuun aikana teimme kaksi vellusta. Kuukauden alussa teimme kahden päivän vaelluksen tyttärenpoikamme Samulin kanssa Repoveden maisemissa Kouvolassa - entistä Valkealan kuntaa. Juhannuksen vietimme tyttäremme perheen kanssa Inarissa Muotkatunturin erämaa-alueella. Molemmat vaellukset tarjosivat upeita maisemia. Kummallakaan vaelluksella ei järkkäri ollut mukana, ainoastaan Nikonin Coolpix P510 ja sen ikävä kyllä kuvista huomaa. Kolmen kilon järkkärin ottaminen mukaan 20 kilon rinkkaan lisäpainoksi on kuitenkin liikaa, kun sen kanssa tulee vielä se hankaluus, että se on aina rinkassa, kun pitäisi ottaa kuva, sitä ei jaksa päiväkausia niskassaan roikottaa niin kuin tuota pientä kameraa jaksaa.
Kuukausikuvaksi valitsin nyt Repovedeltä Mustalammen näkötornista otetun kuvan, jossa vesibussi täynnä matkustajia on juuri poistumassa Kuutinlahdelta Kuutinsalmen kautta Repoveden muihin osiin.

Vierailulla tulivuoren kraaterissa
Toukokuu - May 2013
Erikoinen kokemus oli käydä Yellowstonen kansallispuistossa USA:ssa. Yellowstone on pääosin Wyomingin osavaltiossa, mutta pieniä osia siitä sijaitsee myös naapuriosavaltioissa Idahossa ja Montanassa. Yellowstonesta on sanottu sen olevan suuri tulivuoden kraateri ja helposti käsitykseen voi yhtyä, kun alueella liikkuu ja vastaan tulee tavan takaa kuumia kiehuvia lähteitä, höyryä nousee ja maaperä tuoksuu rikille. Kuukausikuvaksi valitsin kuvan Yellowstonen luoteisosassa sijaitsevalta Mammoth Hot Springiltä kuvaamani kuvan, jossa maan alta nousevan kuuman veden mukana pintaan tulee erilaisia mineraaleja, jotka kasvattavat pikku hiljaa erilaisia putousmuodostelmia ja kuumassa vedessä viihtyvät bakteerit värjäävät mineraalisaostumaa kukin oman värisekseen.
Yellowstone on perustettu jo maaliskuun alussa 1872, taitaa olla maailman vanhin kansallispuisto. Puiston pinta-ala on lähes 9000 neliökilometriä (yli neljäskymmenesosa Suomen pinta-alasta), sen lisäksi vielä puiston eteläpuolella on toinen Teton kansallispuisto, jossa myös tulimme vierailleeksi. Sekin on upea vuoristoalue, sielläkin voisi hyvin viettää muutaman päivän vaellellen.

Ylläsmaisemaa Haavepalosta
Huhtikuu 2013
Kevään kohokohta on päästä viettämään hiitoviikkoa Äkäslompoloon Ylläkselle. Tänä vuonna viikkomme oli viikko 15, joka tarkoitti, että 6.4.2013 saimme olla perillä ja 13.3.2013 oli lähdettävä taas kohti etelää. Hiihtäessä en jaksanut raahata järkkäriä mukanani, mutta vyölaukussa kulki mukana Nikonin Coolpix P510. Kuvanlaatu ei pärjää järkkärille ja sen huippuobjektiiveille, mutta joskus on tehtävä kompromissi. Haavepalo on Iso-Totovaaran huippu, josta avautuu upea näkymä Ylläksen alueen tuntureille. Kuukausikuvani otin, kun viimeisenä viikkomme hiihtopäivänä, perjantaina hiihdimme Äkäslompolosta Leville ja takaisin. Mennessä menimme Iso-Totovaaran ja Aakenustunturin eteläpään ylitse. Paluumatkan teimme lyhintä reittiä Aakenustunturin pohjoispään ylitse. Menomatkasta kertyi 56 km ja paluumatkasta 46 km, joten kuvanottopäivän hiihdoksi tuli 102 km. Koko viikon oli hiihtosää mitä parhain, mutta kevään todella liukkaita jäätikkökelejä emme vielä saaneet kokea.

Kohtaamisia merellä
Maaliskuu 2013
Ilta-aurinko valaisi 19.3.2013 illalla, kun m/s Viking Grace puski Ahvenanmaan saaristossa kohti Turkua. Toisia laivoja tuli vastaan ja toiset seurasivat samalla reitillä perässä, olipa joku lossikin vielä ylittämässä laivaväylää, joten vilkasta oli merenkulku. Laivalla oli kohtalaisen paljon väkeä, joten monia kohtaamisia tuli myös laivalla - ei yksin merellä.

Tilhi Bombycilla garrulus
Helmikuu 2013

Helmikuu on kovin pilvinen ja harmaa - kovia pakkaskelejäkään ei ole ollut. Olimme viikonvaihteen Pieksämäellä ja siellä kävi suuri tilhiparvi syömässä syksyllä puihin jääneitä omenia. Linnut olivat kovin kesyjä ja antoivat aivan puun vieressä kuvaajan touhuilla vapaasti. Humaltuneita tilhiä en havainnut. Eivät omenat ilmeisesti olleet käyneet ja muodostaneet alkoholia. Upean näköinen ja kohtalaisen kookas tilhi on pikkulinnuksi

Lato metsän reunassa
Tammikuu 2013 Minun Loimaani -sarja
Loimaan ja Alastaron välillä Vakkatien varressa on vanha kohtalaisen hyväkuntoinen peltikattoinen lato, joka metsänhakkuun yhteydessä paljastui tiellä liikkuvien nähtäville. Olen sitä katsellut monet kerrat, että pitäisi käydä kuvaamassa. Nyt tammikuun yhtenä aamupäivänä, 15-16 asteen pakkasessa tein kuvausmatkan ladolle. Aurinko kyllä paistoi, mutta lato oli puiden antamassa vahvassa varjossa. Tyhjä oli lato sisältään - ei heiniä kulkurin viettää yötään.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa?

Silta yli Loimijoen!